Evropský unikát: v plzeňské MHD mohou platit mobilem

Dlouho se o tom jen mluvilo, ale v Plzni už je to realita. Tamní občané mohou mobilem platit v MHD, nebo s jeho pomocí vstupovat do chráněných budov.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) a Telefónica O2 přichází s unikátním projektem. Pokud chcete využívát služeb městské hromadné dopravy v Plzni, máte další možnost, jak pohodlně a moderně cestovat. Stačí mít u sebe speciální mobilní telefon podporující technologii NFC a potřebný kredit.

Mobil tak kromě svých běžných funkcí zastane také roli elektronické peněženky Plzeňské karty. Město Plzeň (respektive PMDP) je díky spolupráci s O2 na světové špičce v zavádění technologie NFC (Near Field Communication - bezkontaktní komunikace, nebo také komunikace blízkých polí).

"Po důkladném testování služby, kterou jsme se společností Telefónica O2 představili loni na GSMA Mobile World Congress v Barceloně, si nyní může kdokoliv koupit mobilní telefon podporující technologii NFC a začít využívat výhod této služby. Nevím o žádném jiném městě v Evropě, kde by byla technologie NFC v komerčním provozu," říká Michal Kraus, generální ředitel společnosti PMDP.

Služba na bázi NFC využívající technologii MIFARE vyvinutou společností NXP Semiconductors integruje vlastnosti a možnosti bezkontaktní Plzeňské karty do mobilního telefonu. Zatímco pro zjištění obsahu Plzeňské karty je třeba využít služeb speciálního terminálu nebo navštívit prodejní místo, technologie NFC umožní díky Java aplikaci v telefonu zobrazení všech informací přímo na displeji mobilu.

Jak vypadá práce s NFC mobilem v praxi? Čtěte článek Kryštofa Korba

"V rámci zkušebního provozu využívalo služeb NFC od dubna 2009 celkem 50 lidí a ti jej hodnotili velmi pozitivně. Zejména pak skutečnost, že mají mobil prakticky vždy po ruce a nemusí tak při placení hledat kartu. Velkou výhodu také spatřují v možnosti zobrazení transakcí a zůstatků na displeji telefonu," poukazuje na téměř roční testování služby Jiří Malík, ředitel prodeje veřejné správě společnosti Telefónica O2. "V případě možnosti vybrat si mezi standardní Plzeňskou kartou a stejnojmennou aplikací v telefonu by většina účastníků testovacího provozu dala přednost právě mobilu," doplňuje Jiří Malík. Do testování byli vedle zákazníků PMDP a Telefónica O2 zapojeni také studenti ČVUT a využívali při něm telefony Nokia 6212 a 6131.

Zájemci si od 22. května 2010 mohou koupit (v rámci limitované edice) telefony podporující NFC s předinstalovanou aplikací Plzeňská karta ve všech šesti značkových prodejnách O2 v Plzni. Telefon Nokia 6212 je dostupný už od 495 korun v rámci aktivace tarifu či prodloužení smlouvy, nedotovaný pak za 4 495 korun. Díky lokální reklamní kampani a informačním materiálům v dopravních prostředcích PMDP by se o možnosti využít novou technologii měli dozvědět všichni potenciální uživatelé.

Nokia 6212 classic
Nokia 6212 classicHloupý telefon se vzhledem těch nejchytřejších, který nabízí úplnou novinku - technologii NFC pro bezkontaktní platby v budoucnu využitelnou podobně jako Bluetooth. Kromě toho je vybaven QVGA displejem, 2MPx fotoaparátem a podporou dat třetí generace, ovšem bez HSDPA.rozměry a hmotnost: 115 × 47 × 15 mm, 88 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (850/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS
konekt.: microUSB, Bluetooth
paměť: 22 MB, microSD
baterie: 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video, diodový blesk
44%
hardware
78%
software
katalogrecenzeinfo výrobce
cena: 4 495 (O2)

O Plzeňské kartě

Výhod Plzeňské karty představené už v roce 2004 nyní využívá více než 230 tisíc obyvatel města Plzně i přilehlých oblastí. V současné době Plzeňská karta slouží obyvatelům západočeské metropole nejen pro odbavení v místní i integrované veřejné dopravě prostřednictvím předplatného kupónu nebo elektronické peněženky, ale lze ji použít i jako platební nástroj za zboží či služby u smluvních partnerů, k zakoupení vstupenek na kulturní akce nebo jako průkaz do Knihovny města Plzně. Její držitelé s ní také čerpají slevy v síti partnerů, například v knihkupectví nebo pneuservisu.

Další možností Plzeňské karty je například odběr stravy v jídelnách základních a středních škol, v řadě firem se karta používá jako zaměstnanecký průkaz pro evidenci docházky a tisku.

Další vývoj NFC technologie

PMDP spatřují pro NFC technologii široké uplatnění v rámci systému městské multifunkční bezkontaktní čipové karty. Proto bude další vývoj uvedené technologie spočívat zejména v implementaci vzdálené správy Plzeňské karty v mobilním telefonu, tj. vzdáleného dobíjení elektronické peněženky, doručování a validaci předplatných kupónů prostřednictvím NFC mobilního telefonu. Další řešenou oblastí je i realizace revizorského systému pro kontrolu Plzeňské karty, který umožní kontrolu předplatných kupónů uložených v NFC mobilních telefonech s Plzeňskou kartou.

Diskuze (29) Další článek: „Nulový Facebook“ je zcela zdarma. Neplatí se ani za data

Témata článku: , , , , , Nokia 6212 classic, Malík, Prodejní místo, Vývoj NFC, Kulturní akce, Plát, PLA, Kraus, Plzeň, Unikát, Široké uplatnění, Mobil, Revizor, NXP Semiconductors, MOBI