Exkluzivně na MobilManii: Asus M530w

Chytrý 3G telefon s Windows Mobile, QWERTY a Wi-Fi. Máme pro vás ekluzivní fotografie nového smartphonu od Asusu!

Do rukou se nám dostal na pohled celkem nenápadný, ale funkčně zajímavý smartphone od firmy Asus. Na tiskové konferenci jsme tento 3G telefon s označením Asus M530w náhodou objevili v záplavě notebooků (například mini notebook Asus Eee) a dalších zařízení. Po chvíli zkoušení si získal naše sympatie, proto jsme se rozhodli, že ho pro vás otestujeme. Pro redakční účely je to v České republice jediný exemplář a my vám nyní přinášíme exkluzivní fotografie a první pohled.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Asus je v našich zeměpisných šířkách v rámci mobilní sféry známý především jako výrobce komunikátorů a PDA s dotykovým displejem (o zatím posledním přírůstku jsme vás informovali zde). Přístroj, na který se podíváme dnes, patří do rodiny nedotykových smartphonů s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí a systémem Windows Mobile 6. Kvůli odlišení jej proto výrobce typově řadí do série M, naproti komunikátorům s dotykovým displejem, kterým v produktové struktuře Asusu patří kategorie P.

Kingston_partner_small.jpg

Další do rodiny

Přímými konkurenty pro Asus M530w jsou Motorola Q9h, Nokia E61i a Samsung i600. Všechny čtyři přístroje disponují horizontálně orientovaným QVGA displejem a plnohodnotnou klávesnicí. Od toho se také odvíjí jejich vzhled – všechny vypadají jako široká placka. Rozdíly jsou pak už jen v detailech a stylu provedení, což je ale měřítkem silně subjektivním. Z tohoto pohledu nový Asus na konkurenci možná trochu ztrácí, určitě ale nevypadá jako plastová hračka, ačkoliv matný plast tvoří většinu povrchu jeho těla. K dispozici jsme měli tmavě šedou variantu se stříbrným lemem. Ještě existuje bílé provedení, které by možná na pohled zaujalo více. Zpracování je na velmi dobré úrovni, přístroj nevydává při běžném zkrutu žádné zvuky a plastový kryt baterie doléhá tak, jak má.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímé srovnání konkurentů: Asus M530w, Nokia E61i a Motorola Q9h

Svou designovou průměrnost si Asus bohatě vynahrazuje hardwarovou vybaveností. Proti uvedené trojkonkurenci (která je ale, nutno poznamenat, ve dvou případech už půl roku stará) je jeho hlavní předností především rychlejší procesor. Osazen je Marvell PXA270 s výkonem 416 MHz, který v kombinaci se 64 MB operační paměti umožňuje okamžitou odezvu u většiny aplikací. Na náročnější úkony, jako je třeba spuštění fotoaparátu, je nutné okamžik počkat. Rychlost odezvy závisí pochopitelně i na množství spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Široké, placaté a tenké – rozdíly v rozměrech jsou nepatrné

Displej je aktivní TFT a zobrazí 65 tisíc barev. Při bližším pohledu je viditelný rastr, některé ikony v menu nejsou dostatečně vyhlazené. Při nastavení určitých barevných schémat (např. Windows Mobile Green) je vidět nepatrný šum, který prochází horizontálně přes řádky displeje. Přesto ale displej hodnotím kladně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční výkyvný ovladač – specialitka Asusu • nad displejem mřížka reproduktoru a pod ní schovaná stavová dioda • funkční klávesy

Ovládání telefonu probíhá za pomoci čtyřsměrného potvrzovacího kurzoru a šestice funkčních kláves. Ergonomicky povedené je boční výkyvné tlačítko. Do úplnosti výčtu už schází jen kolébka ovládání hlasitosti, spoušť fotoaparátu a horní tlačítko s rychlými volbami, nazvané Rychlý seznam. Volby do rychlého seznamu si můžete sami nastavit v menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání klávesnic: zleva Motorola, Asus, Nokia

Potom už zbývá 37 tlačítek samotné alfanumerické klávesnice s několika doplňkovými a režimovými klávesami. Ačkoliv tato tlačítka (kromě mezerníku) nemají na šířku více než 4 mm, ani já se svými prsty velkými jako palce staré přadleny, jsem s ovládáním neměl problém. Zdvih je přiměřený a jednotlivé klávesky mají mezi sebou optimální rozestupy, takže k překlepům dochází minimálně.

Klávesnici ocení zejména nadšení pisálkové. V editoru textových zpráv můžete zapnout automatické dokončování slov. Slovník ale není příliš bohatý a za krátkou dobu používání se mi nepodařilo zjistit, jakým způsobem do něj efektivně přidávat nové výrazy. Proto jsem tuto možnost posléze deaktivoval.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Asus zvládá i psaní s diakritikou. Vyhrazeno je k tomu speciální tlačítko s orámovaným symbolem čárky, které tisknete vždy za znakem, jemuž chcete přidat české znaménko. Podržením tohoto tlačítka vyvoláte celé menu speciálních symbolů, mezi kterými nechybí ani smajlíky, značka pro ochrannou známku a další. Nutno ale říct, že české znaky zkracují zprávu na 70 znaků, takže se příliš nevyplatí je v SMS zprávách používat. Naproti tomu v úpravě kontaktů a psaní poznámek, kde zadávání českých znaků funguje stejným způsobem jako v SMS, diakritiku určitě využijete.

Zmíním ještě jedno užitečné tlačítko. Leží přímo v pravém dolním rohu matice a usnadní vám přepínání mezi aplikacemi. Díky němu získáte přehled, kolik podprogramů paralelně běží a zda už není čas některé z nich ukončit. K ukončení aplikace jsem ale musel vždy do Správce úkolů, nepřišel jsem na rychlejší volbu, která by přepínač využívala, ani manuál nic podrobnějšího v tomto směru neuvádí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mini USB konektor a 2,5mm jack pro sluchátka • microSD kartu můžete vložit a vyjmout bez vypnutí přístroje

Jsem 3G, ale EDGE neumím

Telefon je určen i pro 3G sítě, podporuje standard UMTS 2100 MHz. Rychlejších přenosů HSDPA si s ním ale neužijete. V GSM pracuje jako třípásmový, z datových přenosů ovládá GPRS třídy 10. Absenci EDGE částečně nahrazuje vestavěný bezdrátový modul Wi-Fi, datovou konektivitu ještě doplňuje Bluetooth 2.0 s profilem A2DP.

Další funkce už známe z Asusů řady P. Jsou to nástroje pro prohlížení dokumentů sady Office, Bluetooth dálkový ovladač pro prezentace na notebooku, nebo skener vizitek. Ten už jsme viděli u několika telefonů, ale tady funguje opravdu spolehlivě, tedy pokud nemáte vizitku příliš ošoupanou z peněženky. Fotoaparátem vyfotíte vizitku, software údaje analyzuje, roztřídí a po potvrzení přiřadí do kontaktů. Jediné, s čím si neporadí, je diakritika, kterou ořezává.

Když už jsme u fotoaparátu, ten má rozlišení 2 Mpx a přisvětlovací diodu. Základní popisky na krabici uvádějí, že fotoaparát je vybaven automatickým ostřením. Nic takového se ale v praxi nepotvrdilo, jedná se o chybu v překladu, v anglojazyčné specifikaci je totiž uvedeno „automatické makro“, které v nabídce opravdu figuruje. Na přední straně přístroje najdeme ještě jednu čočku. Ta pracuje v rozlišení VGA a v sítích 3G poslouží k videohovorům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát s automatickým makrem, dioda blesku, reproduktor • spoušť 

Pokud se pro Asus M530w rozhodnete, v krabici naleznete kromě samotného přístroje a českého návodu také stereo sluchátka, semišové pouzdro na opasek, CD s doplňkovým softwarem a ovladači, datový USB kabel a nabíječku. Obchody jej nabízí za cenu lehce nad 11 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Asus M530w ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 117 × 65 × 13,8 mm, 135 g
  • operační systém: Windows Mobile 6 Standard
  • procesor: Marvell PXA270 416 MHz
  • paměť: 64 MB SDRAM, 256 MB Flash
  • rozšíření: kartami microSD
  • displej: TFT 2,4" QVGA, 65 tisíc barev
  • sítě: UMTS 2100 MHz, GSM 900/1800/1900 MHz, GPRS třídy 10
  • data: Bluetooth 2.0 + A2DP, Wi-Fi (802.11 bg)
  • fotoaparát: 2 Mpx, Auto-Macro, LED dioda blesku; VGA kamera pro videohovory
  • baterie a výdrž: 1 200 mAh Li-Ion, 4-5 hod. hovor, 150-200 hod. pohotovost
Diskuze (14) Další článek: Troje Mobility za jedinou SMS

Témata článku: Asus, , Asus M530w, Motorola Q9h, Nokia E61i, Samsung i600, MOBI, Mobil, Horní tlačítko, Zajímavý smartphone