Finské zemětřesení: Kallasvuova poslední šance

Olli-Pekka Kallasvuo možná dostane po 30 letech práce pro Nokii vyhazov. Výkonný ředitel firmy se však nevzdává a slibuje vánoční trhák se smartphonem N8.

Když se ho loni deník Financial Times ptal, co ho nejvíc štve, odpověděl: „Nejčastěji, když lidé nedokážou přiznat svou odpovědnost ať už v byznyse, nebo v osobním životě. To mě opravdu vytáčí.“ Tato slova mu nyní správní rada komunikačního gigantu podle všeho připomíná. Dokonce už zřejmě předběžně oslovila dva vrcholné manažery, kteří by mohli Kallasvua nahradit. Důvodem je dramatický pokles zisku Nokie ve druhém čtvrtletí letošního roku o 40 procent na 227 milionů eur.

Nespokojenost s finským manažerem přezdívaným počátečními iniciálami OPK je však dlouhodobá. Vcelku přesně kopíruje vývoj akcií. Zatímco z 28 eur za jednu akcii Nokie v roce 2007 je nyní méně než osm eur, akcie Applu se díky iPhonu od té doby ztrojnásobila. Ale Kallasvuo chce ještě poslední šanci: „Je jasné, že segment smartphonů si zaslouží více pozornosti.“ Jedním dechem slibuje předvánoční hit Nokii N8, který opět vyhoupne firmu do čela mobilní komunikace.

Svět mobilů se změnil. Nokia ne

Nikdo na předměstí Helsinek Espoo v ústředí Nokie nepochybuje, že Kallasvuo od svého nástupu do čela firmy v roce 2006 udělal mnoho úspěšných tahů. Ve světě tvrdého boje s Motorolou, Samsungem a Sony Ericssonem držel krok a každý rok hlásil, že finský gigant stále zásobuje svět čtyřmi mobily z deseti.

Tento svět je však už minulostí. A v lítém boji s novými dravci na trhu, jako je Apple, RIM či mobilní operační systém Googlu, si vede mnohem hůře. „Mobilní průmysl se mění. Staří přátelé jsou nyní rivaly, Apple či Google novými protivníky. A jsou rozhodně stejně schopnými protihráči jako jejich předchůdci,“ povzdechl si už před rokem Kallasvuo pro finský ekonomický deník Talouselämä.

Za rok se pod jeho vedením nic k lepšímu nezměnilo. Spíš naopak. Zatímco trh poroste o deset procent, Nokia bude ráda, když se udrží na svém. Analytici tento pesimistický vývoj tipují poklesem akcií možná až ke čtyřem eurům. Sám OPK ví, že beze změny už to dál nejde: „Spekulace o mé pozici během posledních týdnů nejsou ničím dobrým pro Nokii a musejí se utnout, ať už tak či onak,“ mnohoznačně prohlásil manažer.

Z Curychu se stříbrnými tácy

Rodák ze západofinského městečka Lavia je ve své zemi populární postavou. Jednak se ve společnosti vypracoval od píky, když v roce 1980 krátce po studiu práv nastoupil do této telekomunikační firmy. Ale hlavně dbá o svou image obyčejného chlapíka, který je spíše technologickým hračičkou než manažerem. Když se předminulý rok renovovaly ředitelské kanceláře v nejvyšším patře, Kallasvuo se přestěhoval do open space mezi ostatní pracovníky. „Cítil jsem se tam mnohem svobodněji,“ pochvaloval si návrat mezi řadové zaměstnance.

Sám jím byl až do devadesátých let, kdy se dostal do top managementu firmy. Koncem dekády se pak usilovně snažil zvrátit klesající tržby firmy v USA. Od roku 2004 vedl nejdůležitější sekci Nokie – mobilní telefony, a od roku 2006 je šéfem celé skupiny.

Finové na Kallasvuovi nenacházejí mnoho chyb. Jen v roce 2006 vzbudil v zemi malé pozdvižení, když musel zaplatit 31 tisíc eur jako pokutu za neproclené věci. Dva roky předtím ho totiž po příletu z Curychu helsinští celníci přistihli s věcmi více než za 11 tisíc eur. „Clení mi ani nepřišlo na mysl. Cestuji opravdu hodně, ale většinou po Evropské unii. Neuvědomil jsem si, že je to jiné, když letím ze Švýcarska.“

Finové se tak alespoň o Kallasvuovi dozvěděli, co si vozí z obchodních cest – novou tašku, boty, hodinky, ale i starožitnosti, jako například stříbrnou karafu na víno či stříbrné podnosy. Častému návštěvníkovi uměleckých vernisáží však tato aférka v očích veřejnosti příliš neuškodila.

Klepněte pro větší obrázek Celý článek si přečtěte v deníku E15.cz

Diskuze (67) Další článek: Dell Streak: velký telefon či malý tablet? (video)

Témata článku: Nokia, Šance, Pokles akcií, Země, Curych, Správní rada, Osobní život, F +, Poslední šance, Celníci, Zemětřesení, Podnos, Fin