Fotosmršť: Ubuntu Touch pro Galaxy Nexus

Na začátku roku se Canonical pochlubil s prací na dotykovém Ubuntu pro chytré telefony. Nyní uvolnil zkušební ROM pro telefony a tablety Nexus. Podívejte se.

Canonical uvolnil testovací ROM pro zařízení Nexus počínaje telefonem Galaxy Nexus a konče tablety Nexus 7 a 10. Zatím to není betaverze, není to dokonce ani alfaverze, poněvadž je to pouhé Preview – spíše ukázka uživatelského rozhraní, než telefonní systém, který by byl reálně použitelný. To mě ale neodradilo a obětoval jsem telefon pro vědecké pokusy.

Pokud si budete chtít na těchto zařízeních Ubuntu Touch také vyzkoušet, nečekejte žádný složitý proces. Budete potřebovat desktopové Ubuntu na počítači, na které stačí jen nainstalovat potřebné nástroje, připojit telefon a spustit příkaz phablet-flash -p. Ten na pozadí stáhne samotnou ROM pro konkrétní zařízení, přenese ji do telefonu, ten přepne přes příkaz adb reboot bootloader do zavaděče a teď už do hry konečně vstoupí fastboot a samotná instalace firmwaru. Opravdu to není žádná věda a na webu Ubuntu najdete návod krok za krokem, se kterým si s trochou nadsázky poradí i předškolní dítě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A za pár minut je hotovo...

To je vše, jeden hloupý příkaz a asi deset minut času. Po restartu telefonu se budou asi pět minut instalovat ještě dodatečné nástroje a pak, voalá, máte v ruce polofunkční telefon s absolutně exotickou ergonomií ovládání. Po připojení telefonu k počítači bez problému funguje ADB spojení i flashovací program fastboot, takže k tovární ROM pro Nexus se dostanete klasickým způsobem opět do pěti minut.

Ubuntu Touch zatím nejspíše nepodporuje žádnou kombinaci stisků tlačítek, která uloží snímek obrazovky, funguje ale snímání v nástroji ddms, který je součástí Android SDK. Takže se pojďme podívat, jako to celé vypadá, když se to nahodí na Galaxy Nexus.

Pohotovostní plocha a panel

Po spuštění telefonu bude Ubuntu Touch vypadat jako na prvním snímku níže. Všimněte si, že nikde nejsou vidět virtuální tlačítka, přestože se jedná o Galaxy Nexus, který žádná mechanická nenabízí – snad jen hlasitost a hlavní vypínač. To ale není chyba ROM, Ubuntu Touch se totiž opravdu žádnými tlačítky neovládá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní obrazovka, lišta s programy a obrazovka Dash

Ubuntu Touch se ovládá tažením ze všech okrajů, což připomíná Windows 8. Když tedy táhnete z levého okraje, zobrazí se panel se zástupci nainstalovaných programů jako na prostředním obrázku. Zcela dole si všimněte kulatého šedého tlačítka s logem Ubuntu, které spustí hlavní velín dotykového Ubuntu, tedy Dash, kde máte přehled o spuštěných aplikacích, kontaktech a tak dále. Klasickou prázdnou plochu Ubuntu Touch Nenabízí.

Ubuntu Touch může na první pohled působit velmi exoticky, ale ve skutečnosti je to jen klasické prostředí Unity, které znají majitelé desktopové verze Ubuntu. Obrázky níže vám to myslím dostatečně názorně vysvětlí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ubuntu Touch není nic jiného než upravené prostředí Unity, které znají uživatelé desktopového Ubuntu

Správce Dash, tedy náhrada za klasickou plochu

Na desktopovém Ubuntu s Unity funguje Dash jako fulltextový vyhledávač v aplikacích, souborech a také v hudebním obchodě Ubuntu One. Vyhledávač je integrovaný i do mobilní verze, Dash zde ale primárně slouží jako přehled na aktuálně používané (a spuštěné) aplikace, naposledy poslouchanou muziku, sledovaná videa a kontakty, se kterými jste komunikovali. Je to tedy takový centrální mozek telefonu. Klasickou plochu Ubuntu Touch nemá. Vlastně jen tu pohotovostní, na které zatím svítí nefunkční widget zpráv z prvního obrázku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce muziky, kontaktů, aplikací a videa – je to jakási náhrada za klasickou plochu chytrého telefonu

Roleta

Horní stavová lišta Ubuntu Touch je podobně jako na Androidu vyzbrojená stahovací roletou, ta ale funguje trošku jinak. Je rozdělená do několika sekcí. V sekci zpráv vidíte veškerou komunikaci telefonní, textovou i sociální a můžete zde na vzkazy rovnou odpovídat. V dalších sekcích už v roletě konfigurujete samotný telefon. Funguje to tedy podobně jako na velkém počítači. Když klepnete na ikonu Wi-Fi, prostě se roztáhne roleta s konfigurací bezdrátové sítě atp.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejně jako Android i Ubuntu Touch má roletu, která slouží i pro základní konfiguraci telefonu

Telefon, prohlížeč, galerie

Jak už jsem napsal výše, aktuální ROM má formát Preview, takže většina věcí zde nefunguje – je to jen Potěmkinova vesnice, kdy sice máte v postranním panelu hromadu zástupců, jsou to ale prakticky jen tlačítka, která žádný program nespustí.

Něco zde ale přeci jen funguje. Třeba jednoduchý webový prohlížeč, GSM telefon, prohlížeč obrázků nebo fotoaparát. Vše je zatím velmi jednoduché a funguje to jen z poloviny. Účelem této ROM opravdu není představovat samotné aplikace, ale spíše prostředí jako takové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní aplikace, historie, adresář a psaní SMS

Webový prohlížeč je zatím poměrně pomalý a na internetu se z důvodu kompatibility hlásí jako zařízení s iOS a Safari, aby exotický systém neodmítaly mnohé weby s mobilními verzemi. Adresní a navigační řádek je dole a zdá se, že prohlížeč zatím nepodporuje surfování ve více panelech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč je zatím jednoduchý a pomalý

Galerie fotek také nic moc neumí včetně přiblížení pomocí gesta pinch-to-zoom. K dispozici je pohled na fotky v šachovnici, nebo rozdělení podle dnů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prohlížeč obrázků

Fotoaparát

Fotoaparát je ještě jednodušší. Funguje sice přepínání přední a zadní kamery a také vypnutí a zapnutí blesku, to je tak ale asi všechno. Na nastavení velikosti fotografie a korekci expozice či vyvážení bílé zapomeňte. V demoverzi nakonec nefunguje ani natáčení videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na Galaxy Nexusu fungují bez problému obě kamery, na snímku druhém pak režim videa

Další (většinou potěmkinovské) aplikace

Z předinstalovaných aplikací funguje ještě Notes, hudební přehrávač ale nikoliv. Je to v podstatě jen mrtvé GUI, možná dokonce jen statický obrázek, který ukazuje, jak to bude vypadat, až to bude hotové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z těchto aplikací reálně funguje jen poznámkový blok Notes, ostatní jsou jen statické kulisy

Jak to běží?

Ubuntu Touch je ve fází Preview a není v žádném případě určený k ostrému nasazení. S ohledem na aktivní vývoj se zároveň není čemu divit, že to celé není zrovna nejrychlejší. Jelikož telefon nemá žádná tlačítka, ale vše se ovládá tažením, je prostředí plné animací. Když šoupnete z pravého okraje, přejdete k předchozí aplikaci, přičemž ta vyjede ze strany. Když šoupnete z levého boku, vyjede zase panel Launcher. Všechny tyto animace nejsou úplně nejjemnější a stejně tak se dlouho spouštějí i některé funkční aplikace jako třeba internetový prohlížeč.

Canonical a komunita zapojených vývojářů má tedy před sebou ještě obrovský kus cesty. Pokud se jim toto vše podaří vyladit, bude tu sice další mobilní systém v řadě, ale opravdu se zcela atypickým ovládáním, což ale zároveň může mnoha lidem dělat potíž, poněvadž první čtvrthodinu zkoumáte, co máte vlastně udělat, abyste na telefonu provedli operaci Zpět – tedy to, co Android zvládne stisknutím jednoho tlačítka.

Z tohoto důvodu může mít Ubuntu Touch stejné problémy jako Windows 8 a jeho Metro, které také nemá žádná tlačítka (jen Domů) a vše ostatní se ovládá šoupáním ze všech možných stran.

Diskuze (6) Další článek: Týden mobilně 169: raději okna nebo robota?

Témata článku: , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Nexus, NEX, Ubuntu Touch, Statický obrázek, Stavová lišta, Pro +, GAL, Postranní panel, Předškolní dítě, Klasické prostředí, Foto, Ubuntu, Klasický způsob, Obrovský kus