Fujitsu Siemens Amilo Pro V3525: je libo Skype uprostřed parku?

Tento mobil si na skutečný internet pouze nehraje!
Kapitoly článku

Po vložení šému nutného k přihlášení do sítě přijde na řadu softwarová stránka věci. K notebooku dostanete CD s potřebnými ovladači i program pro správu připojení. Pokud jej ztratíte, nebo chcete mít nejnovější verzi, není problém vše stáhnout ze stránek Fujitsu-Siemens.com.

Při každém spuštění či probuzení počítače vás ovladače požádají o zadání PINu. Potom již můžete spustit správce připojení. Jmenuje se 3G Watcher a vytvoření profilu pro připojení k síti je dílem okamžiku. Pak už jen kliknete na tlačítko „Spojit“ a za nějakých sedm sekund můžete surfovat.

notysek 24.png notysek 25.png notysek 26.png notysek 27.png
S tímto notebookem svůj PIN zaručeně nezapomenete, zadávat jej budete několikrát denně • jednoduché nastavení • úspěšné připojení k síti oznámí pop-up okno • standardní správce připojení 3G Watcher

HSDPA pouze na koncích „Dé jedničky“

...surfovat, stahovat a streamovat tak, jak jste zvyklí. Tedy pokud máte širokopásmové připojení o rychlosti přibližně 1 Mbit/s. I když oficiální specifikace hlásá rychlostní strop pro technologii HSDPA 1,8 Mbit/s, reálné hodnoty jsou jinde. V centru Brna jsem se běžně dostával na 900 kbit/s, v Praze se rychlost přehoupla přes megabitovou hranici.

Už v úvodu jsem se rozptyloval nad kvalitami HSDPA modemu. Nepsaným etalonem kvality připojení je VoIP telefonování. Zde nezáleží pouze na rychlosti všude prezentovaného a prosazovaného downloadu. Stejné nároky jsou kladené na upload, ale hlavními ukazateli jsou doba odezvy a celková stabilita připojení. Zde papírové hodnoty HSDPA skvěle vyhoví, takže jsem Amilo Pro podrobil testu ohněm. Vyrazil jsem do parku a spustil Skype. Hovor byl čistý a plynulý stejně, jako chvíli před tím v redakci.

notysek 28.png
Naměřeno v centru Brna (Zdroj: rychlost.cz)

Zvykl jsem si na práci s CDMA kartou zastrčenou v PCMCIA slotu svého služebního notebooku. Neustále se přesouvám a musel jsem si zvyknout, že někde potřebný signál je, jinde ne a pokud se autobus rozjede, spojení je téměř nepoužitelné. Koncepce, kterou zastupuje Amilo Pro mne překvapila svou funkčností a univerzální použitelností. Redakce MobilManie byla v posledních dvou týdnech zrovna tam, kde jsem otevřel notebook. Šel jsem do extrémů a zkoušel se připojit k internetu ve sklepní restauraci, na výletě uprostřed lesů, ve 150 Km/h na dálnici. Někde rychleji, někde pomaleji (HSDPA – EDGE – GPRS), ale téměř vždy úspěšně.

Bylo by nefér srovnávat obě zmíněné technologie, každá má své výhody. Problém HSDPA v českých zemích je ten, že jsou pokryta pouze dvě největší města a provozuje ji pouze jeden operátor. Pokud tyto dvě podmínky nesplníte, stále je v záloze EDGE a s ještě vyšší pravděpodobností GPRS. To už se ale dostáváme pod možnosti CDMA modemů. Těm když dojde signál, jiná možnost v záloze není. Subjektivně mi více vyhovělo Amilo pro s integrovaným modemem Sierra Wireless.

Vzdálené příbuzenstvo a menší bráška

V předchozích odstavcích jsem se za novinářskou serióznost snažil schovat prostý fakt, že jsem si Amilo a jeho 3G modul zamiloval. Abych však pouze nechválil, musím zmínit jeden nedostatek. Chyběla mi možnost hlasové komunikace. I když na mě kolegové koukali nechápavě a říkali, že na telefonování je přece mobil, já bych tuto možnost uvítal. Zvykl jsem si na pohodlí hlasové komunikace s volnýma rukama. Sierra Wireless vyrábí i stejné moduly ve verzi „voice enabled“, je tedy pouze na kupujícím, jaký model si vybere. Konkrétně Fujitsu Siemens v současné době nabízí pouze jeden model, který umí telefonovat (model LifeBook Q2010).

notysek 12.jpg notysek 05.jpg 
Testované Amilo Pro V3525 je skvělým partnerem pro další elektronická zařízení. Má Wi-Fi, Bluetooth a třeba i čtečku na paměťové karty.

Testované Amilo není jediným zástupcem svého druhu. Podobné vyrábí Acer, HP Compaq, Lenovo a další. Ještě nedávno tyto notebooky patřily do elitní skupiny s vysokou cenou. Čas však postoupil a výrobci začali instalovat tyto moduly i do levnějších modelů. Tento konkrétní kousek, jehož specifikaci si můžete prohlédnout v úvodu článku, jsem v několika internetových obchodech našel s cenovkou jen lehce přes  24 000 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Acer TravelMate 4283 • HP Compaq nc6400 • Lenovo ThinkPad X60s

Čistě náhodou se mi před dopsáním tohoto článku dostal do ruky menší bráška testovaného Amila. Jmenuje se Fujitsu Siemens LifeBook P 7230. Je vybaven stejným komunikačním modulem, ale přidává na mobilitě, respektive ubírá na velikosti. LifeBook se svými rozměry dostává na rozhraní kategorií PC a UMPC.

fs 01.jpg fs 02.jpg fs 03.jpg fs 04.jpg
Z fotografií není tolik jasné, jak malý LifeBook P 7230 ve skutečnosti je
fs 05.jpg fs 06.jpg fs 07.jpg fs 08.jpg
Výbava tohoto miniaturního notebooku rozhodně není minimalistická

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , , Alcatel Pop Up, Softwarová stránka, Výrazná anténa, Dostupná technologie, Integrovaný modem, Potřebný ovladač, Prostý fakt, Výsuvná anténa, Jediný kousek, F +, Optická mechanika, Pro +, Zvukový vstup, Park, Linkový vstup