Fujitsu-Siemens Loox T830: vše v jednom (velký test)

Společnost Fujitsu-Siemens čeří stojaté vody komunikátorů na českém trhu. Model T830 představený na 3GSM kongresu v Barceloně přináší spoustu technologií v jednom balení. Rozumí si se sítěmi třetí generace, má integrovaný GPS přijímač i bezdrátovou síťovou Wi-Fi kartu. Ve výčtu technických informací se ale nad některými řádky zamračíte. Video!

Operační systém a software v základu

Podívejme se nyní, jaké aplikace a doplňky nabízí operační systém Windows Mobile 5 v základu. Samozřejmě nechybí PIM aplikace jako kalendář, úkoly a poznámkový blok. Data z této trojice aplikací lze bez nejmenších problémů synchronizovat s Outlookem. Díky aktivní Today obrazovce máte ihned přehled které události následují a kolik úkolů na vás čeká. Samozřejmě existují aplikace, které kalendář i správce úkolů vylepšují a doplňují o další funkce.

   
Hlavní obrazovka a nabídka start • výčet aplikací a kalendář s měsíčním náhledem

Dále jsem se již zmiňoval o internetovém prohlížeči Internet Explorer, který si ale rozumí i s wapovými stránkami. Pozor ale, chcete-li ušetřit prohlížením wapových stránek, nainstalujte si raději čistě wapový prohlížeč. Některé wapové stránky si totiž před načtením vyčmuchají použití Internet Exploreru a uživatele automaticky přesměrují na pomalejší a méně praktickou webovou verzi. Hovořili jsme také o e-mailovém klientu.

Klepněte pro větší obrázek 
Loox v synchronizační kolébce

Velmi užitečnou dvojici tvoří aplikace Word Mobile a Excel Mobile. Tedy aplikace pro úpravu textových a tabulkových dokumentů. Samozřejmě nezvládají všechny funkce, jako dospělé verze, pro jednoduchou editaci jsou ale použitelné. Pro prohlížení presentací pak poslouží PowerPoint Mobile, zde jde ale pouze o prohlížeč. Nechybí ani správce souborů, obvyklý MSN Messenger a terminálový klient. Všechny tyto aplikace lze nahradit lepšími alternativami. Práci s datovými přenosy a Wi-Fi kartou usnadňuje aplikace Connect Mobility E2C. Prostřednictvím ní lze telefon přepnout do režimu modemu.

   
Rychlé menu • podpora Java aplikací a her •  upravený hlasový záznamník

Pak je zde několik aplikací, kterými svůj komunikátor vybavil přímo Fujitsu-Siemens. Máte-li zajímavé aplikace v Javě, můžete je provozovat prostřednictvím aplikace JBlend. V menu najdete navíc vlastní záznamník zvuku, který ale není o nic lepší než ten vestavěný, dále pak jednoduchou aplikaci pro zálohu dat. Pod kolébkovým tlačítkem najdeme pro Fujitsu-Siemens typické rychlé menu prostřednictvím nějž se můžete rychle dostat k nejrůznějším aplikacím a nastavením.

Bezdrátové technologie

Fujitsu-Siemens disponuje technologií Bluetooth pro bezdrátový přenos dat. Jásám, Bluetooth má na starosti rozhraní od Broadcomu a nikoli strohé rozhraní od Microsoftu. Bluetooth Manager vás provede párováním nového zařízení a umožňuje podrobné nastavení všech dostupných služeb. Podává také informace o aktuálním spojení, síle signálu a množství přenesených dat.

Dosah modrého zubu je poměrně slušný, proti notebooku s integrovaným Bluetooth bylo možné komunikovat do vzdálenosti zhruba sedmi metrů, nebo pěti s několikacentimetrovou panelovou stěnou. V případě Bluetooth sluchátka lze bez rušení hovořit zhruba do vzdálenosti čtyř metrů.

   
Rozhraní pro správu Bluetooth od BroadCommu

Nacházíte-li se v dosahu bezdrátové sítě Wi-Fi, nic vám nebrání využívat všech jejich služeb. Opět se ale připravte na trochu komplikovanější nastavení, zvláště jedná-li se o síť se zabezpečením a bez DHCP serveru. Jedna dobrá rada, po změně IP adresy je nutné bezdrátovou kartu vypnout a opět zapnout.

S dosahem Wi-Fi karty jsem nad míru spokojen, na přímou viditelnost lze komunikovat proti panelové 10 dB anténě na vzdálenost dvou až tří stovek metrů. V kancelářských prostorách ovšem dosah klesá do řádu desítek úměrně rostoucímu počtu přepážek. Komunikátor je dostatečně výkonný na to, aby zvládal bez problémů hovory na Skype prostřednictvím Wi-Fi sítě. Bohužel ale Loox neumí přepnout hovor do předního sluchátka, volající je slyšet z hlavního reproduktoru. Problém mohou vyřešit připojená sluchátka.

   
Rozhraní pro správu bezdrátové síťové karty Wi-Fi

Vedle těchto komunikačních prostředků podporuje Loox T830 i rozhraní USB Host. Konektor se ale nenachází na těle komunikátoru a v balení nenajdete potřebný kabel. Tím se praktická využitelnost bohužel poněkud vytrácí.


V další kapitole se budeme věnovat GPS modulu a prohlédneme si příslušenství. A tím už se dostaneme k závěru.

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , Fujitsu Siemens Loox T830, T-Mobile MDA Vario, F +, Přesný GPS, Klasický displej, Broadcomu, Výsledná cena, Dobrá rada, Nezvyklý tvar, Původní funkce, Praktická využitelnost, Velký test, Černý okraj, Externí modem, Hardwarová stránka, Velký, Secure Digital, Plastový proužek, Test