GE 23318: levnější a jednodušší než Jablotron (test)

Už jsme to jednou viděli – klasický stolní telefon, který však není určen pro pevnou linku, protože komunikuje v GSM síti. Česká firma Jablotron začala u nás takový telefon nabízet jako první, dnes si představíme novou konkurenci od výrobce GE.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • velmi jednoduchá obsluha
  • vypadá jako stolní telefon
  • velký displej s dobře čitelným písmem
  • hlasitý zvuk při hovoru i vyzvánění
  • paměť na 300 čísel

Hlavní nedostatky

  • chybí česká lokalizace
  • klávesnice není podsvětlená
  • baterie se v telefonu nedobíjí
  • chybí podpora SIM Toolkit


Konkurence pro Maximobil

Nejen senioři raději používají klasické stolní telefony, přestože je na trhu nepřeberné množství moderních přenosných telefonů nebo mobilů. S klasickým telefonem se nemusíte učit pracovat, protože se stejným způsobem ovládá již desetiletí, díky bytelné konstrukci snese i hrubší zacházení a velmi snadno se ovládá. Běžný stolní telefon si navíc vystačí s možností volat, zapamatuje si několik čísel a ty modernější umožňují odeslat i textovku. Více funkcemi uživatele nezatěžují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
GE 23318: vypadá jako běžný telefon, je to ale mobil

Nelze se proto divit úspěchu, která zaznamenal mobilní telefon GDP-02 Grand od české firmy Jablotron, známý jako Maximobil. Ten se velmi proslavil díky reportážím televizních společností CNN a Nova. Jedná se o klasický stolní telefon, který však není určen pro pevné linky, ale pro GSM sítě. Mnozí hned běželi tento přístroj koupit svým babičkám a dědečkům, protože ani senioři s jeho jednoduchým ovládáním nemohou mít žádné potíže a úspora při přechodu z tarifů Českého Telecomu na některý z nabídky mobilních operátorů může být pro někoho značná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jablotron GPD-02 Grand

Konkurence ale nespí a na český trh se dostal další zástupce stolního telefonu určeného pro sítě GSM. Přichází od výrobce General Electric a nese označení 23318. Tento výrobce se zatím v oblasti mobilních telefonů neangažoval, má však bohaté zkušenosti například s výrobou domácích spotřebičů nebo dokonce výbavy elektráren či lokomotiv. Produktový záběr je velmi široký, jedním z nejvýznamnějších odvětví je také výroba světelné techniky.

Novinka se má možnost i přes své nevýrazné označení výrazně zapsat do podvědomí českých telefonistů, protože je oproti Maximobilu Jablotronu ještě jednodušší a navíc také levnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konkurence pro český Maximobil přichází od GE

Pevné linky jsou drahé

Pro někoho může být nepochopitelné, proč by chtěl někdo mobil v podobě stolního telefonu. Existují však lidé, kteří nevyžadují malé přístroje s ohromujícími funkcemi a titěrnými tlačítky, nechtějí se učit novému ovládání a nepotřebují telefon nosit stále sebou. Je jisté, že valnou většinu z těchto uživatelů tvoří senioři.

Většina seniorů však většinou příliš nevolají a spíš jsou naopak voláni z mobilních telefonů svých potomků. Vzhledem k nedávným úpravám cen tarifních programů Českého Telecomu se pak vyplatí přechod na mobilního operátora, a to hned ze dvou důvodů. Zatímco u Českého Telecomu zaplatíte minimální měsíční paušál 199 Kč, u předplacených služeb nebo Oskarova tarifu Slyším vás můžete zaplatit jen několik desítek korun. Druhou výhodou je fakt, že pokud je telefonní číslo stolního telefonu stejného operátora, můžete na něj volat z mobilu levněji než na pevnou linku (samozřejmě jen u některých tarifů).

Tip: přečtěte si článek se srovnáním tarifů Českého Telecomu a mobilních operátorů

Udělejte si místo na stole

GE 23318 je pořádný kus telefonu, což se ale od stolního přístroje očekává. Jeho rozměry jsou přibližně 200 × 190 × 85 mm a hmotnost činí 630 g i s bateriemi; Maximobil od Jablotronu je o něco větší a těžší. Barva telefonu je bílá, jiná se nenabízí.

Na první pohled telefon od běžného přístroje pro pevnou linku nerozeznáte. Oproti nejobyčejnějším modelům stolních telefonů se však odlišuje funkčními tlačítky a velkým displejem. Na levé straně horní plochy leží velké sluchátko připojené odnímatelným krouceným kabelem, pod kterým se nachází mřížka hlasitého reproduktoru. Na pravé části je klávesnice s velkými tlačítky a displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní srovnání s platební kartou způsobí spíš úsměv • srovnání s běžným mobilním telefonem

Na bocích přístroje nenajdeme žádné ovládací prvky. Ne levé straně je pouze konektor pro připojení kabelu sluchátka a na zadní straně zdířka pro zdroj elektrické energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojení sluchátka • konektor pro napájecí zdroj na zadní straně

Na spodní straně jsou dva odnímatelné kryty. Pod jedním se ukrývá slot na SIM kartu, pod druhým je místo na baterie. Do přístroje se vkládají čtyři klasické AA články, které však slouží spíše pro udržení funkčnosti přístroje po dobu eventuálního výpadku elektrického proudu. Přístroj je plně funkční i při napájení z baterií, ale po jejich vybití je nutné vložit nové – přístroj je nedokáže nabít. Používat můžete i nabíjecí Ni-MH akumulátory a dobíjet je ve vlastní externí nabíječce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adaptér pro připojení do elektrické sítě • zapojení do telefonu

Možnost přenášení telefonu není jeho klíčovou předností, přesto se může hodit. Výdrž akumulátorů výrobce neudává, ale s běžnými alkalickými bateriemi mám přístroj zapnutý již dvanáct hodin při poměrně velké zátěži neustálého zkoušení a testování a z ukazatele stavu baterie neubyla zatím ani čárka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na spodní stranu • odnímatelné kryty • úkryt pro baterie • slot pro kartu SIM

Na spodní straně ještě najdeme dvě výklopné opěrky, které umožňují přístroj více naklonit. Dále jsou zde dva pryžové body, které mají zabezpečit, aby telefon neklouzal po stole. Na mém stole se jim to však moc nedaří a pokud si sluchátko přitáhnu trochu více k sobě, telefon se začne přibližovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Opěrky umožní větší náklon přístroje


Druhou kapitolu začneme prohlídkou displeje a klávesnice. Následně nahlédneme do nabídky.

Témata článku: , Rychlé vyvolání, Příští spuštění, Drobná chyba, Horizontální šipka, GPD, Test, Přenosný telefon