GE 23318: levnější a jednodušší než Jablotron (test)

Už jsme to jednou viděli – klasický stolní telefon, který však není určen pro pevnou linku, protože komunikuje v GSM síti. Česká firma Jablotron začala u nás takový telefon nabízet jako první, dnes si představíme novou konkurenci od výrobce GE.

Telefonování a psaní zpráv

Telefon je vybaven jednoduchým telefonním seznamem s kapacitou tří set míst. Stiskem šipky dolů se tento seznam zobrazuje společně s kontakty uloženými na kartě SIM, z nabídky si však můžete vyvolat oddělené seznamy. Hledání probíhá podle prvního znaku, v nabídce však najdete volbu i pro vyhledávání celého jména nebo jeho části. Po vyhledání jména stisknete velké modré tlačítko pro jeho vytočení a následně můžete vzít sluchátko nebo nechat hovor přes hlasitý reproduktor.


Telefonní seznam • náhled na vybraný kontakt

Kontakty můžete kopírovat z karty SIM do telefonu i naopak. Při příchozím hovoru se na displeji samozřejmě zobrazí jméno volajícího, pokud je v seznamu uložen.

  
Zadání nového čísla do seznamu • kontextová nabídka záznamu

Pro mnohé však bude u tohoto telefonu hlavní výhodou to, že se ovládá úplně stejně jako běžný stolní telefon. Stačí vzít sluchátko, vyťukat číslo a hovor se automaticky začne spojovat. Při zavěšení se pak ukončí. Trochu matoucí může být nepřerušovaný tón, který se ze sluchátka ozývá při jeho zvednutí. U klasického telefonu pro pevné linky se ozývá střídavě krátký a dlouhý tón.

Pro psaní i čtení textových zpráv jsou k dispozici tři řádky, ve spodním jsou vždy zobrazeny funkce kontextových kláves. Telefon bohužel nepodporuje psaní dlouhých zpráv, takže budete mnohdy zaskočeni, až se při psaní telefon z ničeho nic zasekne – odpočítávání znaků totiž chybí. Pokud psaní zprávy opustíte bez odeslání či uložení, rozepsaný text se zobrazí při příštím spuštění editoru. K ukládání zpráv se používá paměť karty SIM. Tón ohlášení zprávy je jen poměrně nevýrazné pípnutí a bohužel není možné jej změnit.

  
Nabídka zpráv • psaní zprávy

Při psaní zprávy se vám snaží pomáhat prediktivní slovník, který dokáže domýšlet i zbytek psaného slova, podobně jako například iTap z mobilních telefonů Motorola. Bohužel však poslouží pouze pro anglicky psané zprávy. Naštěstí ho lze trvale vypnout. Na nic vám zřejmě budou také krátké zprávy s připraveným textem, jazykem je totiž pochopitelně rovněž angličtina.

 
Psaní se zapnutým prediktivním slovníkem • kontextová nabídka zprávy

Jde to i levněji

Výhody mobilního telefonu schovaného do klasického telefonního přístroje ocení především senioři, kteří si i po změně pevného operátora za mobilního nemusí zvykat na nový způsob ovládání. Přístroj má navíc velká tlačítka s velkými mezerami a velký displej s obrovským písmem. Pořádný telefon na stole se však zalíbil i mě – není nad pořádné sluchátko.

Největší slabinou telefonu GE 23318 je chybějící česká lokalizace. Právě senioři, pro které je telefon jinak jako stvořený, si s angličtinou nemusí poradit. Naopak lákavá je cena, která se drží těsně pod čtyřmi tisíci korunami (např. v internetovém obchodě Cybex za 3 998 Kč). Oproti běžným mobilům je to částka poměrně vysoká, stejně vybavený mobil pořídíte za méně než polovinu. GE má však na našem trhu pouze jediného konkurenta v podobě Jablotronu, který se prodává o tisíc korun dráž.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: , GPD, Přenosný telefon, Test, Drobná chyba, Rychlé vyvolání, Příští spuštění, Horizontální šipka