Gmail 2.0: skvělý pošťák i pro jednoduché mobily

Je zdarma a je skvělý. Potřebujete vědět více? Nový Gmail 2.0 bude fungovat v každém mobilu s javou.

Google představil zásadně inovovaný mailový klient, javový Gmail pro mobilní telefony. Já jsem novinku otestoval na symbianové Nokii, ale podobně by měl fungovat i na daleko jednodušších přístrojích, přitom si zachovává funkce dospělých a mnohdy placených programů.

Hlavní změny jsou následující... Byly zavedeny funkce pro práci offline, což v praxi znamená, že si můžete číst zprávy, i když jste zrovna mimo signál, můžete uložit rozpracovaný mail, nebo ten dokončený poslat do fronty. Odešle se, až se mobil opět přihlásí do sítě. Příjemnou změnou jsou nové klávesové zkratky. Jak si můžete všimnout na následujících screenshotech, ke všem funkcím je možné dostat se přes rozbalovací nabídky, ale u některých funkcí jsou značky numerických kláves. Až si je po čase zapamatujete, vaše práce s programem se znatelně zrychlí.

Další funkcí známou z pokročilých klientů je možnost správy vícero účtů (všechny samozřejmě musí být na Gmailu). Pak jsou tu ještě drobnosti, jako třeba spamfilter, vyhledávání, chat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduché přihlášení, první načítání schránky a přehledný seznam položek i se základními informacemi
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je-li v textu e-mailu odkaz, rovnou na něj můžete „kliknout“, čímž se přenesete do běžného internetového prohlížeče telefonu
Klepněte pro větší obrázek  
Mail můžete uložit do konceptů, nebo rovnou odeslat. Chybí snad jen možnost připojit přílohu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení aplikace

Jediné, co mi k plnohodnotnému mailování opravdu chybělo, byla možnost odesílání příloh (přijmout a otevřít přílohu můžete, stejně tak přeposlat přijatý mail s přílohou). Mobilní Gmail je možné minimalizovat, poběží na pozadí a stále bude obhospodařovat schránku. S tím byla ale spojena jedna nepříjemnost. Pokaždé když se chce klient připojit k internetu aby aktualizoval složku příchozí pošty, vyskočí o tom hláška a čeká na uživatelovo potvrzení. Při používání některých aplikací to může být rušivé. V tomto případě jde zřejmě o specialitku Symbianu, který vyžaduje podobná potvrzení na každém kroku, u jiných mobilů bude možná stačit jediné potvrzení při spuštění aplikace.

Celkově však mohu nový Gmail 2.0 jen doporučit. Univerzální, přehledná a přitom dostatečně vybavená aplikace funguje naprosto plynule a spolehlivě. To vše, jak jsme si u Google zvykli, zdarma. Stahujte zde (.jad o velikosti 1 kB).

Diskuze (33) Další článek: Z U:fonových telefonních budek si zavoláte zdarma

Témata článku: , , Mobil, Pro +, MOBI, Mobilní gmail, Posta, Post