GoClever Chronos Eco: chytré, levné, úsporné [test]

Hodinky GoClever Chronos Eco i za nízkou cenu nabídnou zajímavé funkce a výdrž, kterou může Android Wear jen závidět.
Kapitoly článku

Android vs iOS

Velkou výhodou těchto hodinek je kompatibilita jak s Androidem (4.4 nebo novější), tak s iOS (7.1 nebo novější). Zatímco pro Android je oficiální aplikace na Google Play už od uvedení hodinek na trh, uživatelé Apple zařízení si museli chvíli počkat. Nicméně od poloviny ledna už je i pro iOS oficiální aplikace na App Store. Obě platformy jsme vyzkoušeli a co se týče funkčnosti a vzhledu, liší se jen v pár drobnostech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá základní přehled vašich aktivit a stavové informace
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikaci můžete nastavit počet kroků, kolik chcete denně ujít. Ty si zpětně můžete prohlédnout ve statistice
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Svoje výkony můžete porovnávat se svými přáteli nebo s kýmkoliv, kdo hodinky používá
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá statistika analýzy spánku, najdete tu například jak dlouho jste spali, dobu lehkého a tvrdého spánku

Další zajímavou funkcí, která se někomu může hodit je použití hodinek jako spoušť fotoaparátu. Smůla, že funguje pouze s foto-aplikací přímo od výrobce, nikoliv s nativním fotoaparátem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pomocí Goclever ECO můžete skrze svůj telefon pořizovat fotografie

Výrobce myslel i na zapomětlivce, kteří často hledají odhozený telefon. Pro ty je jako stvořená funkce na vyhledání telefonu. Hodinkami pošlete do telefonu signál a ten následně začne vydávat zvukové upozornění, které vám ho pomůže najít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý a efektivní způsob, jak nalézt svůj (doma) ztracený telefon
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení naleznete i základní funkce jako režim nerušit, nebo budík (pouze vibrační)

Doposud bylo všechno přibližně stejné a lišilo se pouze grafické provedení. Nyní se podíváme na funkce, kde se obě platformy něčím odlišují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nabídce možností se oba systémy liší, jak můžete vidět v iOS nějaké funkce zatím chybí

Největší změna je asi v nastavení notifikací, jelikož je Android otevřený systém, můžete si nastavit notifikace každé aplikace nainstalované v telefonu zvlášť. U iOS si můžete vybrat jenom základní služby jako Facebook, Twitter, Mail nebo WhatsApp. Veškeré ostatní služby se skrývají pod položkou Others (ostatní).

Ve funkčnosti se však obě platformy zásadně neliší. Jak u Androidu, tak u iOS lze zobrazit všechny notifkace, co se objevují v notifikační liště telefonu. Nechybí ani upozornění na příchozí hovor. Během testu vše fungovalo naprosto spolehlivě a musíme říci, že se má leckterá konkurence co učit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ve výběru notifikací se začínají obě platofrmy značně lišit

Jak jste mohli vidět v úvodu recenze, do zařízení lze stáhnout spousty ciferníků, mezi kterými si poté můžete za chodu přepínat. Bohužel aplikace pro iOS není stále doladěná a stažení ciferníků prozatím nenabízí. Lze však očekávat, že tuto chybu Goclever v co nejbližší době opraví.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do hodinek si můžete stáhnout spoustu zajímavých ciferníků, bohužel zatím jenom na Androidu

Pokud používáte Android, můžete si také na hodinkách zobrazit libovolnou zprávu. To se hodí například na zobrazení upomínek, nebo úkolů, které máte ten den v plánu. Na iOS tato možnost bohužel úplně chybí.

Klepněte pro větší obrázek
U android zařízení si můžete na displeji hodinek nechat zobrazit jakoukoliv zprávu, nebo upomínku

Výdrž a konektivita

Velkým trumfem hodinek je skvělá výdrž na jedno nabití. K té napomáhá zejména použitá technologie displeje a jednoduchý systém. I přes baterii o kapacitě pouze 110 mAh mohou hodinky vydržet na jedno nabití až tři týdny. Záleží ale na stylu používání. Při aktivním používání, kdy byly hodinky neustále připojeny přes Bluetooth k telefonu, vydržely na jedno nabití 10 dní. Jedná se tak o nekompromisní výsledek, o kterém si mohou kdejaké výkonější hodinky nechat jenom zdát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K nabíjení slouží USB nabíječka s magnetickým konektorem

K hodinkám lze připojit USB nabíječka, která je opatřena magnetickým konektorem. Pomocí ní jste schopni uplně vybité zařízení nabít přibližně za 3 hodiny. Připojit se k nim můžete také pomocí Bluetooth 4.0, zamrzel nás ale jeho krátký dosah. Výrobce sice uvádí dosah až 10 m, ale to platí jen za přímé viditelnosti, v praxi stačí přejít do jiné místnosti a zařízení se odpojí.

Zhodnocení

Hodinky GoClever Chronos Eco mile překvapily. Pokud oželíte barevný a dotykový displej Androidu Wear, dostanete skvělou výdrž baterie, skvělou čitelnost displeje a notifikace poskytnou srovnatelnou informační hodnotu. Chybí jen následné akce, které Android Wear potom umožňuje. GoClever ukazuje, že lze vyrobit chytré hodinky s mnoha zajímavými funkcemi, skvělou výdrží a přitom je udělat cenově dostupné téměř každému (navíc s podporou Androidu i iOS).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud mám hledat chyby, bude to dvojí zamrznutí, které hodinky za tři týdny testu potkalo. Hádám ale, že souviselo s předchozím přechodem mezi iPhonem a Androidem, takže platformě věrného uživatele snad nepotká.

Člověka až překvapí, že se prodejní cena hodinek na našem trhu pohybuje pouze okolo 1 700 Kč. Pokud tedy chcete dostat notifikace na zápěstí, nejste nijak nároční a hledáte chytré hodinky s přijatelnou cenou, jsou Chronos ECO skvělou volbou.

Plusy

  • Cena
  • Výdrž baterie
  • Pohybový senzor
  • Vodotěsnost
  • Podpora Android a iOS
  • Velký výběr ciferníků
  • Česká lokalizace
  • Velikost a váha

Mínusy

  • Svůj vlastní systém
  • Monochromatický displej
  • Vlastní nabíječka místo standardu micro USB
  • Kratší dosah Bluetooth
  • Nepodporuje Apple Health/Google Fit

Témata článku: Goclever, , , , , , Dosah bluetooth, Apple zařízení, Otevřený systém, Nachozených krok, Velký výběr, Potápění, Test, Krátký dosah, Velký trumf, Použitá technologie, Největší změna, Monochromatický displej, Smůla, Ztracený telefon, Skvělá výdrž, Česká lokalizace, Vysoký kontrast, Základní přehled, Nachozený krok