Google aktivuje každý den půl miliónu Androidů

Od počátku roku se základna zařízení s Androidem zvyšuje obrovským tempem. Do konce roku se prodá dvousetmilionté zařízení se zeleným robotem.

Nadvláda zeleného robota v mobilních systémech pokračuje. Nedávno se první muž Androidu Andy Rubin pochlubil dalším úspěchem svého operačního systému. Prostřednictvím účtu na Twitteru vzkázal, že Google denně aktivuje přes 500 tisíc přístrojů s Androidem. Co je však ještě více ohromující, je tempo takového růstu. Každý týden se toto číslo zvětší o další 4,4 %. Pokud by si Android toto tempo udržel, za rok by se vyšplhal na neuvěřitelných 182,5 milionu aktivací za den. To je ale jen statistická teorie.

Klepněte pro větší obrázek

Google však pokračuje v trendu, který nastolil na začátku tohoto roku. Tehdy se počet aktivací pohyboval kolem 300 tisíc denně. Pokud si Android udrží podobný růst udrží do konce roku, mělo by se o Vánocích číslo pohybovat kolem 1,5 milionu nově spuštěných zařízení s Androidem každý den. Pro srovnání uvedu, že počet aktivací iOS zařízení od Applu se pohybuje kolem 325 tisíc denně. To však kromě iPadů a iPhonů zahrnuje také iPody Touch. Právě Apple do jisté míry ovlivňuje skvělá čísla svého konkurenta a to tím, že v červnu nepředstavil novou generaci svého iPhonu a odsunul jeho premiéru pravděpodobně na září.

Ve smartphonech prim, u tabletů druhé housle

Pokud by Android pokračoval v číslech okolo 500 tisíc denně, tak by se za rok 2011 prodalo přes 153 milionů zařízení s tímto operačním systémem. Bylo by to o přibližně 50 milionů více, než je odhadovaný prodej smartphonů od Nokie. Ta totiž za první čtvrtletí prodala kolem 24 milionů svých chytrých zařízení a nevypadá to, že by se čísla měla výrazně změnit. Ať už proto, že nedávno představená N9 bude asi jediný telefon s MeeGo, či protože očekávané první telefony s Windows Phone 7 se dostanou do konce roku jen do několika málo zemí a navíc v omezeném množství. Doplním také, že podle odhadů by se letos mělo prodat přes 112 milionů zařízení s iOS, tudíž o více než čtvrtinu méně než u Androidu.

Podle dalších statistik Android zanedlouho pokoří také další mezník. Pokud použijeme stejnou metodu výpočtu jako v předchozím případě, vyjde nám, že Google prodá do konce letošního roku více než 213 milionů zařízení s Androidem od jeho uvedení na trhu v říjnu 2008, kdy přišel s T-Mobilem G1. Což znamená, že této mety dosáhne ještě o rok rychleji než Apple se svými iOS zařízeními, kterému se to povedlo za 4 roky od začátku prodeje.

Připomenout je nutno také fakt, že statistiky Androidu by ještě výrazně mohly zvednout zařízení na tabletovém trhu, kde má stále obrovskou převahu iPad (až 92% přístupů na internet u tabletů je z iPadu). Podle společnosti Gartner bude v roce 2015 poměr na tomto trhu už jen asi 60:40 ve prospěch zařízení od Applu. Další vývoj nám přiblíží až následující měsíce, kdy by měl být na trh uveden nový iPhone, a také již netrpělivě vyhlížené Nokie s WP7. Jisté je však to, že Google Android se za relativně krátkou dobu stal ve světě mobilních technologií jedním z největších hráčů.

Diskuze (48) Další článek: Mobilní Mapy od Seznamu: velká letní hra a festivaly

Témata článku: Google, , , , Apple iPhone 4GB, Mil, #Android, Půl milionu, Milión, Google +, Den, Půl, Nadvláda, Akt, Předchozí případ,