Google Android 5.0: ochutnali jsme lízátko

Nejviditelnější změnou nového Androidu 5.0 Lollipop je design, ale novinek je daleko více. Co byste řekli přenosu nastavení přes NFC?

Ve středu 22. října představil Google nový hardware v podobě telefonu Nexus 6, tabletu Nexus 9 a Nexus Player s Android TV. Tato zařízení se na trh dostanou v příštích týdnech a budou obsahovat novou verzi operačního systému Android 5.0 Lollipop. Jaký je? 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek    

S finální verzí developer preview jsem na tabletu Nexus 7 strávil týden. V tomto článku se pokusím představit jak aktualizovaný „Material design“, tak další novinky systému. Některé funkce nejsou v developer preview aktivní, ale ve finální verzi chybět nebudou.

První spuštění

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nastavení po prvním spuštění se obsahově neliší od minulých verzí Androidu. Na první pohled je ale zřejmá výrazná proměna grafiky. Vše je barevnější a také přehlednější. Velice potěší možnost „Nastavit dotykem“. Pokud máte jiný telefon s NFC technologií (samozřejmě s operačním systémem od Googlu), tak stačí zařízení přiložit, a veškeré aplikace a nastavení se přenesou. A to včetně rozložení widgetů a aplikací na obrazovkách.

Zamykací obrazovka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zamykací obrazovka doznala velkých změn. Zařízení se odemyká tahem zespoda nahoru. K dispozici jsou tradiční způsoby zabezpečení jako PIN nebo gesto, nový je Smart Lock. Pokud máte k telefonu nebo tabletu připojené Bluetooth zařízení nebo NFC tag, můžete bezpečností prvek přeskočit. Na konferenci I/O se mluvilo také o odemykání pomocí Wi-fi sítě nebo určité lokality. To v developer preview chybí. Vylepšení doznala také funkce odemykání obličejem. To nyní probíhá nerušeně na pozadí, zatímco si čtete notifikace na zamknuté obrazovce. Pokud je obličej vyhodnocený jako váš, bezpečnostní prvek je opět přeskočen. Rychlé spuštění fotoaparátu na zamknuté obrazovce zůstalo.

Domácí obrazovka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle nový Android vypadá na tabletu. Na telefonu jsou notifikace přes celou šířku displeje. 

Největších změn na domácí obrazovce doznaly karty v Google Now, přehled aplikací a notifikační lišta. Karty nově mají barevný horní panel. Barva se většinou odvíjí od informací, které nesou. Pro fanoušky Sparty bude rudá, ale u karty s počasím je bohužel nudně bílá. Seznam aplikací je nově na bílém podkladu. Opticky je to velká změna, na kterou jsem si dlouho zvykal. Funkčně se ale nic nemění. Notifikační lišta je také upravená. Tahem ze shora dolů se objeví všechny notifikace. Při druhém tahu dolů se objeví rychlá nabídka nastavení, kde můžete vypnout a zapnout Wi-fi a další, často používané funkce. Uživatelsky nelze bohužel položky měnit.

Systémové aplikace

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Systémových aplikací, které jsou součástí operačního systému, není mnoho. Google již většinu oddělil a jejich aktualizace probíhá v Obchodu Play nezávisle na celkovém systému. Kontakty, kalkulačka a hodiny jsou přetvořené do Material designu. Každá aplikace má svoji barvu, v těchto případech odstíny modré. Barva aplikace přesahuje do horního stavového řádku, který již není nudně černý.

Multitasking

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve verzi Lollipop je upravený multitasking. Již se nejedná o pás posledně používaných aplikací, ale o karty. Změna to není velká, ale vizuálně je podařená. Je zde dobře poznat, která aplikace je již připravená na Android 5.0. Pokud vývojář upravil aplikaci, zpravidla má barevný horní pás. Zatím je těchto aplikací minimum a v drtivé většině se jedná o aplikace Googlu. Jedna aplikace nebude nutně mít jen jednu kartu v multitastingu. Prohlížeč Chrome bude mít (volitelně) každou záložku jako kartu nebo Gmail bude mít kartu pro rozepsaný email a pro inbox. Tato funkce v developer preview zatím není. Nová je také možnost připnout kartu. Pomocí karty můžete připnout jakoukoliv aplikaci a po přepnutí do jiné aplikace bude zařízení vyžadovat PIN. Je to šikovné řešení, pokud chcete předat tablet cizí osobě, ale nenastavovat mu speciální profil.

Do not disturb

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V Androidu je nově mód nerušit. Máte možnost nastavit ztišení na dobu neurčitou nebo na určitý časový úsek a také pro všechny, nebo jen pro některé, aplikace. Míra volby je opravdu široká. Můžete zvolit ztlumit jen některé aplikace, jen některé dny, nebo uživatele.

Aplikace

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Testování operačního systému Lollipop bylo zvláštní, většina aplikací není stále aktualizovaná na nový systém. Do vydání je však stále čas, takže se situace (zejména u aplikací od Googlu) jistě změní. Rychlost, jakou se aplikace změní, ale nebude pravděpodobně tak rychlá jako u iOS. Google zkrátka nemá takový ekosystém jako Apple. V samotných aplikací si tedy možná nevšimnete, že máte nejnovější Android.

Závěr

Proměna je po vizuální stránce značná a pokud vývojáři aktualizují své aplikace do Material designu, tak bude Android atakovat titul nejhezčího operačního systému. Animace, barvičky i plynulost je v systému skvělá. Na to, že se jedná o developer preview a testovacím zařízením byl rok starý tablet, je to velice pozitivní zpráva. Nižší hardwarové nároky systému, které začal KitKat, pokračují i v systému Lollipop.

Více než design ale potěší drobné změny, kterými Android buď dohnal konkurenci, nebo kterými konkurenci převyšuje. Mód nerušit je vítanou funkcí a multitaskingové karty nabízí mnoho pro produktivní práci s mobilem či tabletem. Google se rozhodně se svoji dominantní pozicí na trhu nespokojuje a s inovacemi nepřestává. Kolika lidem, a jak rychle, se Lollipop dostane do zařízení, je však otázkou. Zatím není známý ani termín pro loňský Nexus 5... Více informací o aktualizaci bychom se měli dozvědět v nejbližších týdnech, jakmile vyjde nový hardware.

Diskuze (83) Další článek: Samsung se vyjádřil k KNOXu, popírá bezpečnostní problémy

Témata článku: Google, , , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, HTC Nexus 9, HTC Nexus 9 32GB LTE, HTC Nexus 9 32GB Wi-Fi, LG Nexus 5, Motorola Nexus 6, Motorola Nexus 6 64GB, Připojené bluetooth, Pozitivní zpráva, Bezpečnostní prvek, Smart Lock, Nexus Player, Rychlá nabídka,