Google trucuje: Nexus One do Číny nesmí!

Firma se rozhodla pozastavit uvedení svého chytrého mobilu s Androidem v Číně. Důvodem jsou zásahy tamní vlády do svobody na internetu.

Google zrušil uvedení svého vlastního prvního mobilu s Androidem na největší mobilní trh na světě. Nexus One měl být ve středu slavnostně uveden v Číně a představen tamním novinářům. Podle mluvčí Googlu Marthy Wangové však tato akce byla zrušena a zatím není stanoven její náhradní termín. Je možné, že Nexus One se oficiální cestou do Číny vůbec nedostane, to v případě, že by jednání Googlu s čínskou vládou ohledně cenzury na internetu dopadla neúspěšně a internetová společnost by se z Číny nadobro stáhla (čtěte Google: už nás nikdo nebude nutit do cenzury, ani Čína).

Zatím se vyčkává

Zahraniční společnosti podnikající na čínském území musí beze zbytku dodržovat tamní legislativu, včetně specifických pravidel pro provoz internetových služeb. Výjimky neexistují. Google, stejně jako další hráči na poli internetových vyhledávačů (např. Yahoo!), musí aplikovat do svých služeb jisté prvky autocenzury, aby zabránily zobrazování "politicky nevhodného obsahu". Ten určuje a vymezuje čínská vláda. Googlu došla s těmito totalitními praktikami trpělivost poté, co se údajně do poštovních schránek některých protirežimových politických aktivistů hostovaných na Gmailu nabouraly čínské úřady (celou kauzu Google vs. Čína můžete sledovat na Živě.cz). V mobilních telefonech by cenzura nabrala dalších rozměrů, Google se bojí, že by vláda zasahovala do dalších aplikací jako Google Maps, Latitude atd.

Krok Googlu lze chápat do jisté míry jako hrdinský. Vzdát se pro svobodu informací na internetu potenciálu trhu s miliardou obyvatel, to si může dovolit jen takový gigant, jakým Google bezpochyby je. Pokud by společnost z Číny nakonec opravdu odešla a Nexus One zde neuvedla, pomohla by tím nyní výrazně i mobilní konkurenci. Štěstí se svým prvním mobilem na Androidu totiž v Číně zkouší Lenovo (čtěte Lenovo LePhone: konkurence pro Nexus One), několik androidích smartphonů má v portfoliu také Motorola (čtěte Trojice Motorol s Androidem míří na čínský trh). V Číně navíc přímo produkuje své mobily spousta dalších OEM výrobců, jejichž přičichnutí k Androidu a prodej smartphonů pod vlastní značkou je jen otázkou času.

Nexus One vyrábí pro Google taiwanská společnost HTC, vnitřní prostředí je dílem samotného Googlu. Jde o operační systém Android ve verzi 2.1. Telefon byl poprvé představen počátkem ledna na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Nyní si jej mohou pořídit zákazníci T-Mobile US za dotovanou cenu 179 dolarů, a dále objednat prostřednictvím e-shopu obyvatelé Singapuru, Velké Británie a Hongkongu za 529 dolarů. V nejbližších dnech začne Nexus One prodávat i britská pobočka operátora Vodafone.

Google Nexus One (HTC Dragon)
Google Nexus One (HTC Dragon)První telefon od Googlu sice vyrábí tchajwanské HTC, ale prodává se jen se značkou americké firmy, která se jinak soustředí hlavně na software. Telefon je vybavený systémem Android, velkým kapacitním displejem, gigahertzovým procesorem a 512MB pamětí RAM.rozměry a hmotnost: 119 × 60 × 12 mm, 130 g
displej: 3,7'', kapacitní OLED, 480 × 800, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 700/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 400 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
operační systém: Android 2.1
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 560 × 1 920), video (720 × 480), autofocus, diodový blesk
84%
hardware
N/A*
software
kataloginfo výrobce
cena: cca 13 200 Kč (1. čtvrtletí 2010)

Diskuze (46) Další článek: Gartner: souboj platforem rozhodne nabídka aplikací

Témata článku: Google, , , , , , Google Nexus One, Internetový vyhledávač, Internetová společnost, Cin, Čínská vláda, Zahraniční společnost, Britská pobočka, Vybavený systém, NEX, Google +, Náhradní termín,