Google Wallet: telefon se mění v peněženku

O technologii NFC se mluví, jako o základu pro peněženku v mobilu. Léta jsme čekali na prvního velkého hráče, který se pustí do neprobádaných vod.

Google už delší dobu koketuje s technologií NFC. Nejde sice pouze o „peněženku v mobilu“, ale právě tahle funkce je to hlavní, to je „ta příští velká věc mobilního byznysu“. Společnosti Google, Citigroup a MasterCard společně vyvinuly a včera představily nový systém, ve kterém mobilní telefon zastane funkci kreditní karty. Bude se jmenovat Google Wallet a spuštěna bude v létě v San Francisku a New Yorku. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Asi nepřekvapí, že se začne pouze s platformou Google Android. Snímací terminály zajistí systém PayPass od MasterCard. Hned při startu služby Google Wallet budou příslušnými terminály vybaveny řetězce Macy's, American Eagle Outfitters a Subway, které na platby mobilem propojí se svými věrnostními programy a nabídkami slev.

Klepněte pro větší obrázek 
Protějškem Google Wallet je služba Google Offers. Nabídky od partnerských obchodníků budou spojené s platebním systémem, uživatel je bude vyhledávat prostřednictvím Google Map

Zejména v Asii jsou platby pomocí mobilu poměrně běžné a v Japonsku je používá pětina obyvatelstva. V USA se bude Google Wallet potýkat s konkurenčním systémem, za kterým stojí operátoři AT&T, T-Mobile a karetní společnost Visa. Začátky budou pro oba systémy obtížné – málo je jak terminálů v obchodech, tak telefonů, které mají NFC.

  • 16:40 – Demo služby Google Wallet

Google má navíc ještě jeden problém. Krátce po představení nové služby jej žalovala společnost eBay kvůli údajné krádeži obchodního tajemství. Má se týkat platebních systémů pro mobily, které eBay vyvíjí pod hlavičkou služby PayPal. Pod střechu Google Wallet se mělo know-how dostat se dvěma zaměstnanci, které Google od eBay přetáhnul. Ano, jedním z nich je dáma, která odstartovala keynote k představení Google Wallet (video výše).

Diskuze (26) Další článek: Alcatel se vrací mezi elitu, prodal 8,7 milionů telefonů

Témata článku: Google, , , , , , Wallet, Služba Google, Google Wallet, Google +, Subway, Partnerský obchod, Pen, Telefon,