GPS alarm: hlídač, který se neztratí

“Policisté našli kradené vozidlo díky GPS přijímači”. Podobné titulky občas problesknou médii. Jak může GPS nahradit alarm a zabezpečit vaše auto?

Oldřich Škranc: autor článku je provozní a marketingový manažer GPSDozor.cz.


Co umí GPS alarm?

Standardní autoalarm je založený na detekci manipulace s vozem pomocí náklonových nebo pohybových čidel. Všem obyvatelům hustěji osídlených území se jistě vybaví známý jekot, kterým autoalarm upozorňuje majitele, že něco není v pořádku. Pokročilejší alarmy navíc umí vlastníka diskrétně upozornit přímo na mobil, což je účinnější než houkání do noci, které majitelé stejně většinou zaspí a cizí lidé ignorují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

GPS alarm pracuje na komplexnějším principu. Stejně jako běžný alarm umí odhalit neoprávněné vniknutí do auta nebo nastartování motoru. Stejně jako chytřejší (tichý) alarm nepostrádá schopnost komunikace s majitelem pomocí mobilní sítě. Kromě toho však také umí zjistit aktuální nebo poslední známou polohu vozu podle GPS souřadnic.

Ukradený vůz se vám tedy s trochou nadsázky sám ozve: zavolá vám nebo zašle SMS zprávu s informací, že jej někdo nastartoval, a doplní ji svou aktuální polohou. Pokud se ocitne mimo pokrytí telefonním signálem, zaznamenává pohyb auta a polohu oznámí ihned, jakmile to je opět možné.

Technologie

Srdcem GPS alarmu je GPS modul podobný těm, které se používají pro vzdálený monitoring provozu vozidel a vytváření automatických knih jízd pro služební automobily. Protože jsou tyto přístroje poměrně variabilní a programovatelné, je možné je nastavit tak, aby fungovaly jako hlídač vašeho auta.

GPS modul jednoduše zaznamenává údaje o poloze vašeho auta. A protože má v sobě zabudovaný GSM vysílač, může s vámi autoalarm komunikovat a zasílat vám zprávy na mobilní telefon. Modul je také v případě složitějších řešení propojen se vzdáleným serverem, který zprostředkovává mapové podklady, správu vymezených oblastí pohybu či analýzu dat o provozu.

Klepněte pro větší obrázek

Obecně se nejedná o žádné revoluční novinky, ale o vhodnou kombinaci existujících technologií. Tím, že využívají stávající infrastruktury systémů pro monitorování vozidel, vychází GPS alarmy podstatně levněji než podobná řešení fungující na jiném principu.

Spolu s hlavním modulem, který se do auta umístí tak, aby se nebyl vidět, se do vozu instaluje také příslušenství. Standardem bývá zařízení, které rozpozná pravého majitele od toho nepravého. Může se jednat o skryté tlačítko, čtečku RFID čipů nebo nejnověji přístroj, který na vzdálenost několika metrů přečte Wi-Fi kartu v kapse řidiče. Další možností je rozšíření o různé detektory a čidla, reagující na pohyb a otřesy.

Zastavení na dálku a jiné pokročilé funkce

Kromě základní funkce upozornění na podezřelé děje s vozidlem a informování o jeho aktuální či poslední známé poloze umí GPS alarmy také další věci. Ty už jsou většinou spojené s paušálními poplatky za provoz.

Co na to zloději?

  • Zloděj může GPS alarm najít a demontovat, ale není to příliš pravděpodobné, moduly se instalují dovnitř vozu, např. pod palubní desku a nejsou lehce k nalezení.
  • Zloději občas používají rušičku GPS signálu. I tak alarm odešle info o neoprávněném nastartování a poslední známé souřadnice.
  • Když si zloději nejsou jistí, zda vůz disponuje GPS alarmem, nechávají auto odstavené v poli a čekají. Pokud GPS modul máte, patříte k těm šťastlivcům, kteří se s autem opět shledají.

Nejzajímavější je možnost zastavení kradeného vozu na dálku. Mnozí čtenáři si teď možná představují, jak vozu jedoucímu stokilometrovou rychlostí přestává fungovat řízení. Pravda je trochu nudnější - auto sice lze odstavit jednou SMS, ale pouze pokud se pohybuje rychlostí nižší než 10 km/hod. Možná by bylo škodolibě spravedlivé zloděje hezky vytrestat, ovšem škody by jistě doznal i vůz a jiní nešťastníci na silnici, a to přece nechceme.

Protože GPS modul je možné připojit k serveru spravujícímu elektronickou knihu jízd, můžete alarm používat i ke sledování pohybu vozu na mapě, hlídání spotřeby paliva a jiným bohulibým činnostem, které však využijí spíše firmy než soukromníci.

Pro zabezpečení se ale hodí jedna funkcionalita elektronické knihy jízd - vymezení oblastí pohybu automobilů a nastavení povoleného času provozu. Když se vůz pohybuje třeba mimo pracovní dobu, nebo pokud překročí určenou oblast na mapě, vlastník se to v mžiku dozví.

Diskuze (26) Další článek: Recon Jet: První velký vyzyvatel pro Google Glass

Témata článku: , , , Telefonní signál, Marketingový manažer, Ala, Alarm, Služební auto, Neoprávněné vniknutí, Hlídač, Oldřich Škranc, Kter