GPS jako přívěsek na klíče: B-Speech 20C (test)

I když jsou GPS moduly poměrně malé, vždy mohou být ještě lepší. Zařízení B-Speech GPS 20C je tak malé, že se dá jednoduše pověsit na klíče.

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • citlivý přijímač Sirf Star III
  • dobrý dosah Bluetooth

Hlavní nedostatky:

  • nižší výdrž
  • pevně zabudovaný akumulátor
  • chybí konektor pro externí anténu

GPS přijímačů s Bluetooth pojítkem napočítáte jen na českém trhu desítky. Všechny dělají totéž, pouze s drobnými odchylkami. Výrobci nemohou přinášet každý čtvrtrok nový model, není zkrátka co inovovat. Současné špičky v podání čipsetů MediaTek a Sirf Star III zřejmě již dosáhly maxima, nemůžeme chtít víc, než technologie GPS dovolí. Jako zajímavou inovaci z poslední doby mohu vzpomenout GPS přijímače Evolve a Qstarz s dobíjecím solárním článkem, objevují se i moduly s přijímačem RDS-TMC.

B-Speech zvolil odlišný způsob, jak zaujmout. Produkt s označením GPS 20C patří mezi nejmenší současné externí GPS přijímače na trhu. Rozměry jsou vskutku minimální: 49 × 33 × 19 mm. Hmotnost je jen 28 g. Podívejte se na okolní obrázky srovnávající B-Speech s GPS přijímačem běžných rozměrů Nokia LD-3W.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
GPS modul B-SPeech 20C

Malá šedá myš

Nový B-Speech má jednoduchý tvar, z boku připomíná kapku. K přidání GPS přijímače mezi klíčky vás nabádá sám výrobce, všimněte si kovového kroužku. Tělo tvoří běžný plast; nicméně myslím, že přijímač vydrží i méně šetrné zacházení. Ve spodní části postrádám gumové plošky nebo nožičky, přijímač na palubní desce automobilu klouže.

Design narušuje jediný přepínač pro zapnutí na boční straně a konektor mini USB pro připojení nabíječky. Právě tuto zvyklost většiny výrobců vítám, mini USB kabel čouhá takřka na každém pracovním stole. Standardní konektor používá stále více zařízení, například na dovolenou tak nemusíte přibalovat další z dlouhé řady napájecích adaptérů. Konektor chrání kvalitně provedená gumová záslepka, pevně přichycená k tělu přijímače. Žádné další zajímavosti nenajdete, ani konektor pro připojení externí antény. Chybí ale v současné době někomu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka USB konektoru

O aktivitách informuje trojice různě barevných diod ukrytých pod jednou mléčně bílou plastovou záslepkou. Různé barvy způsobují, že přijímač bliká tu modře, tu červeně, ale i fialově a oranžově. Zkrátka podle toho, které diody bliknou současně a která barva tím vznikne.

Statická navigace: Off

B-Speech obsahuje známý a prověřený čipset Sirf Star III. Byl jsem zvědav, zda výrobce ponechal aktivovanou statickou navigaci. Jásám, nenechal. Ne, že by byl problém ji deaktivovat, v současné době existuje několik aplikací. Postupy se však u každého GPS přijímače liší. Z případné deaktivace jsem ale měl trošku obavy – některé GPS přijímače umí při deaktivaci „vytuhnout“ a pak pomůže jen tovární reset vytažením akumulátoru, případně vybitím záložní baterie. B-Speech výměnnou baterii nemá, a tak by případné pokusy pro nalezení správného postupu mohly zabrat spoustu času.

Výrobci se ale v poslední době od statické navigace odvrací, zřejmě pod nátlakem turistů a geocacherů. Svědomitější firmy dokonce v průběhu prodejního života výrobku mění firmware. Ostatně funkce statická navigace, která filtruje změnu polohy při nízkých rychlostech, nemá v praxi velký přínos.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání rozměrů s modulem Nokia LD-3W „běžné velikosti“

Stran příjmových schopností nebyly s B-Speech žádné problémy. Při přímém srovnání s referenční Nokií LD-3W vykazoval na stejném místě ve stejnou dobu takřka identický příjem satelitů i úrovně signálů. Samozřejmě jsme oba přístroje vzali i do terénu, výsledek vidíte na následujících záznamech trasy.

Zkušenější uživatelé ví, že se nemusím rozepisovat o dobách startu, rychlosti zamčení satelitů a podobně. Každé takové měření je jedinečné a výsledek se může velmi lišit v závislosti na spoustě parametrů. Snad vám bude stačit informace, že se chování přijímače B-Speech v kladném ani záporném slova smyslu neliší od ostatních konkurentů na stejné čipové sadě. S problémy jsem se nesetkal ani v automobilu a přijímač mi dopomohl k odlovení několika pokladů v rámci hry Geocaching.

Ještě dodám, že B-Speech podává standardní jednu polohu za sekundu. Tato informace pomalu pozbývá samozřejmosti, na trhu se již začínají objevovat GPS přijímače (a jeden z nich právě testujeme), které podávají hned pět pozičních informací za sekundu. O praktických přínosech napíšu v další recenzi.

Rozměry a výdrž nejdou k sobě

Přijímač takto miniaturních rozměrů asi nemůže disponovat výměnným akumulátorem. Každému čtenáři bude jasné, že malý integrovaný akumulátor nemůže zaručit dlouhou provozní dobu. Výrobce hovoří až o deseti hodinách provozu. Nám se nepodařilo slibované hranice dosáhnout, ztráta však činila pouhých 20 minut.

Vzhledem k rozměrům přijímače považuji výsledek za velmi dobrý. Ostatně některé běžné přijímače se standardními akumulátory dosahují podobných výsledků. Ale ano, existují i konkurenti s trojnásobnou výdrží. Spolu s přijímačem obdržíte v průhledném balení i automobilový napáječ a standardní miniUSB kabel pro dobíjení z počítače.

Velké konkurence se nezalekne

B-Speech GPS 20C vyčnívá z šedého průměru především miniaturními rozměry. Díky kovovému kolečku se dá opravdu pověsit na klíče, i když zde bych se obával brzké ztráty líbivé fazóny. Po stránce kvality příjmu a navigace nemohu vznést námitek, plusové body si zaslouží i deaktivovaná statická navigace. Jedinou daní za miniaturní rozměry tak zůstává průměrná výdrž a pevně zabudovaný akumulátor.

Cena přijímače se pohybuje mírně nad hranicí osmnácti set korun. Na podobný peníz si cení své GPS přijímače i ostatní výrobci se stejným GPS čipsetem. B-Speech tedy nepožaduje desátek za výjimečně malé rozměry. Vedle této vlastnosti však modul výrazněji nevyniká nad konkurencí, a pokud požadujete vyšší výdrž nebo výměnný akumulátor, přihlásí se o slovo rozumnější volby.

Technické vlastnosti

  • rozměry: 49 × 33 × 19 mm
  • hmotnost: 28 g
  • čipset: Sirf Star III, 20 kanálů
  • citlivost: -159 dB
  • přenosová rychlost: 57 600 b/s
  • akumulátor: zabudovaný Li-Pol 420 mAh
  • udávaná výdrž: 10 hodin
  • studený, teplý, horký start: 42 s, 35 s, 1 s

Produkt k testu zapůjčila společnost Recall

Diskuze (27) Další článek: T-Mobile MDA Vario III: pouze decentní úpravy

Témata článku: , , , Odlišný způsob, Přívěsek, Velký přínos, Gumová záslepka, Výměnný akumulátor, Běžný rozměr, Běžný plast, Test, Standardní akumulátor, Jak, Dobrý dosah, Klíč, Udávaná výdrž, Jediný přepínač