GSMA: „5G bez Huawei přijde o rok a půl později a bude o 55 miliard eur dražší“

Hodně už se toho napsalo o politickém i technologickém rozměru kauzy Huawei. Dnes se zaměříme na ekonomickou stránku věci. Asociace GSMA, která prosazuje zájmy 750 mobilních operátorů po celém světě, provedla důkladnou analýzu a odhaduje, že pokud budou Huawei a ZTE zcela vyloučeny ze stavby 5G sítí v Evropské Unii, zpozdí se celý projekt o 18 měsíců a bude o 55 miliard eur dražší.

Polovina zmíněných dodatečných nákladů bude podle analýzy způsobena ztrátou konkurence. Jednoduše řečeno, když tržní soutěž přijde o favorita, zbylí hráči si za své služby řeknou více peněz. Další náklady přinese prostý fakt, že bude nutné vyměnit část stávající infrastruktury, aby byla kompatibilní s 5G komponenty konkurenčních výrobců. Nokia to pro Reuters rozporuje s tím, že dokáže svoji techniku postavit na základy konkurenční značky.

Huawei a ZTE v současnosti drží cca 40% tržní podíl na evropské síťové infrastruktuře a vzhledem k technologickému náskoku v 5G se soudí, že by tento podíl výrazně rostl. Nejistá politická situace však nutí operátory k opatrnosti a někteří raději objednávají u konkurence. Zmíněná Nokia minulý týden oznámila, že její objednávky na 5G technologie překonaly Huawei. Na svou šanci čekají také Ericsson a Samsung. Ač EU ještě nevyjádřila svůj jednotný postoj vůči 5G technologii od Huawei, kauza už má hmatatelné následky.

Diskuze (47) Další článek: Google podpořil Huawei. Přesvědčuje Washington, že ukončení spolupráce přinese bezpečnostní riziko

Témata článku: , , , , , , , , , Vendor, Favorit, Ericsson a Samsung, Miliarda eur, Operátor