Handsfree Trust BT210: nízká cena, velký dosah (recenze)

Bluetoothová novinka v portfoliu značky Trust nabízí za příjemnou cenu vlastnosti mnohem dražších sluchátek. Nejpříjemnější je velký dosah bez citlivosti na polohu vůči telefonu.

Rostoucí popularita Bluetooth láká i další výrobce, aby svoji nabídku rozšířili o nové produkty. Také značka Trust, která má velmi široké hranice působnosti a vyrábí snad vše, na co si vzpomenete, neodolala a nedávno představila své bluetoothové sluchátko BT210. Trust se snaží být levný a jinak tomu není ani u sluchátka, které je k dostání za příjemnou cenu pod dva tisíce korun.

Žádný švihák

Po stránce designu nepřichází model Trust BT210 s ničím novým. Sází na tradiční ztvárnění v podobě aerodynamické kapky, ale vzhledem ke konkurenci nepůsobí moc atraktivně. V podstatě se jedná o placku bez výraznějších detailů, což nezachrání ani protáhlé sklíčko stavové diody. Na své poměrně velké rozměry překvapí nízkou hmotností 23 gramů.

  
Nenápadný vzhled sluchátku trochu škodí

Sluchátko je až na sponu kompletně vyrobeno z kovově šedého plastu. O něco tmavší barvy bylo použito na trojici ovládacích tlačítek. Záchytná spona je z poloviny pryžová a lze ji upravit pro použití pro obě uši. V tom případě ale musíte počítat s tím, že se obrátí i funkčnost tlačítek regulujících hlasitost. Sponu téměř nelze od sluchátka odklopit a tak je nasazování trochu obtížné. Za uchem však drží pevně a díky plochému tvaru sluchátka ani neobtěžuje. Všechny ovládací prvky jsou v dobrém dosahu a s jejich ovládáním nejsou potíže. Díky nízkému zdvihu tlačítek a pevnému materiálu se snadno a přesně používají.

Hodnotu sluchátka rozšiřuje příslušenství dodávané přímo v balení: ochranný sáček a hlavně autonabíječka.

  
Dodávané příslušenství

Spárování bez problémů

S telefonem si sluchátko rozumí hned na první pokus. V manuálu ale možná budete marně hledat párovací kód, neboť ten je uveden jen v přiloženém archu papíru, který graficky znázorňuje párovací postup. V manuálu se ke kódu dostanete jen v kapitole o řešení možných problémů, což stoprocentně přehlédnete.

 
Nápisy na sluchátku vypadají trochu zvláštně

Sluchátko dostanete do stavu pro spárování dlouhým stisknutím hlavního tlačítka, což poznáte podle dvoubarevného poblikávání stavové diody. Pomocí kódu „0000“ jej propojíte s telefonem a můžete začít volat. Sluchátko však podporuje pouze bluetoothový profil Headset, nelze jej proto použít s telefony, které vyžadují profil Handsfree (např. Nokia 6600, 3650).

Kvalita zvuku je sice průměrná, ale na rozdíl od konkurenčních modelů nabízí sluchátko široký rozsah nastavení hlasitosti. Při použití v autě se tedy není třeba bát, že byste něco přeslechli. V nejvyšší hranici je hovor překvapivě stále dobře srozumitelný, ale hrozí zde už poškození sluchu.

Opačné problémy však bude mít druhá strana, která vás sotva uslyší. Je nutné mluvit o dva stupně hlasitěji, protože hovor je velmi slabý. Svou vinu na tom má zřejmě nevhodně umístěný otvor mikrofonu, který je při nasazeném sluchátku doslova nalepen na obličeji. Slabá reprodukce vadí také při hlasovém vytáčení.

Příjemná je maximální možná vzdálenost sluchátka od telefonu, která dosahovala papírových hodnot deset metrů. Trust tak pokořil i některé značkové modely ve vyšší cenové kategorii. Sluchátko navíc nevykazovalo téměř žádnou citlivost na natočení hlavy vůči telefonu a překážky ve viditelnosti sebejistě ignorovalo.

V útrobách handsfree se skrývá baterie typu Li-Pol, která udrží sluchátko v aktivním provozu po dobu šesti hodin nebo v pohotovosti po dobu více než osmi dnů. To jsou milé hodnoty, i když jen papírové.  

Hodnocení

Nebýt problémového mikrofonu, nebylo sluchátku téměř co vytknout. Podalo skvělý výkon v komunikaci s telefonem a také v nejvíce sledované fázi testu – v dosahu a citlivosti na polohu. Zde zastínilo nejedno handsfree zvučného jména. Přidanou hodnotou je také přiložená autonabíječka, která mobilním uživatelům určitě přijde vhod.

zdroj: Trust
web: www.trust.com
přibližná cena: 1 950 Kč

Diskuze (4) Další článek: Pro kutily: autíčko dálkově ovládáné pomocí Bluetooth

Témata článku: , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Velký, Dosah, Handsfree, DOS, Nízká cena, Trust, Cena, Rostoucí popularita