Handspring Treo 600: starý dobrý Palm (velký test)

Treo 600 je komunikátor, který vychází z kapesních počítačů Palm. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a skutečně velmi pohodlné ovládání, z něhož by si ostatní výrobci mohli vzít příklad. Přečtěte si velkou recenzi s téměř sto padesáti obrázky.

Funkce kapesního počítače

Kalendář: na pohled nijak se neliší od kalendáře ostatních kapesních počítačů Palm. Podrobnější zkoumání ale prokáže, že kalendář nabízí zajímavé možnosti, například zadat plovoucí události, definovat šablony, přidávat položky typu Deník. Nastavení pohledů na data je dosti podrobné.

   
Různé pohledy na kalendář 

Úkolovník: také vypadá podobně, je však svázán s kalendářem a úkoly přiřazené konkrétnímu dni se zobrazí s ostatními naplánovanými položkami. Z kalendáře lze rovněž úkol odškrtnout jako splněný.

 Nastavení priority a dalších detailů úkolu

Poznámky: jednoduchá aplikace pro práci s textovými poznámkami.

 Poznámky

Kalkulačka: Handspring do svých produktů dává vylepšený typ, jaký v jiných Palmech nenajdete.


Horní dvě řady tlačítek se mění podle nastavených funkcí (zde jsou matematické funkce)

CityTime: obvyklá aplikace Handspringu, která graficky ukazuje čas na různých místech zeměkoule. Osobně bych ale spíše ocenil vestavěný budík, který Treu chybí a musíte si ho někde najít a doinstalovat.

 Světový čas

Webový prohlížeč: Treo používá internetový a wapový prohlížeč Blazer. Je zajímavý tím, že webové stránky procházejí před stáhnutím do komunikátoru serverem, který je upraví do podoby vhodné pro mobilní zařízení. Důsledkem toho je menší množství přenášených dat. Prohlížeč je poměrně rychlý a i když by mu určitě pomohlo vypnutí obrázků, moc to nedoporučuji, protože jinak se místo každého grafického prvku objeví poměrně velký obdélník, který na stránce zabírá místo. Oblíbené weby můžete ukládat do záložek. Prohlížeč si stejně jako celé Treo nerozumí s českými znaky.

     
Záložky a internetové stránky v prohlížeči Blazer

Pár slov o fotoaparátu

Vestavěný fotoaparát dokáže pořizovat snímky v rozlišení 640 × 480 bodů, v případě potřeby lze formát zmenšit na 160 × 120 bodů. Žádné další nastavení, které by se nějak dotýkalo samotných obrázků, však není možné.

   
Snímaná scéna na displeji • na displeji se někdy objeví modrý závoj, musíte
chvíli počkat, až se ztratí • přehled pořízených obrázků • prohlížení fotografií

Snímky z Trea patří ve srovnání s ostatními fotomobily spíše do průměru, jsou po celé ploše mírně rozmazané, často se setkáte s „vypálenými“ plochami. Obrázky nevypadají příliš dobře ani na displeji – jsou tmavé a rozmazání je vidět i zde. To je ale zaviněno kvalitou displeje, protože necelé čtyři tisíce barev na malém rozlišení pro věrné zobrazení fotografií nestačí – rozmazané jsou i špičkově ostré snímky nahrané do Trea z počítače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie z Trea 600

Jak nahrát do Trea, které nemá standardní souborový systém, obrázky? Lze je poslat přes infraport, v e-mailu nebo v MMS. Do počítače se pořízené obrázky dostanou při každé synchronizaci, uloží se do zvláštní složky ve formátu JPEG. Lze je poslat také v MMS nebo e-mailem.


Vyfocené obrázky se po synchronizaci objeví ve složce v počítači

Když už jsme u multimédií, je trochu škoda, že v Treu nenajdeme přehrávač hudebních souborů MP3. Použitý procesor by přehrávání hudby bez problémů zvládl, stejně tak i kapesní video.

Velmi záleží na ceně

Treo 600 může ve srovnání s jinými současnými multimediálními komunikátory vypadat trochu chudě. Grafické prostředí Symbianu nebo systému Windows Mobile je opravdu výrazně efektnější a jednoduchý, léta starý styl počítačů Palm se jim nemůže rovnat. Ani při srovnání standardních možností Treo nedostane známku výbornou, ale na druhou stranu je nutné počítat s možností dovybavení dalšími programy, kterých je pro PalmOS opravdu habaděj.

Komunikátor se ale naprosto přirozeně a pohodlně ovládá. Mám z něj pocit, jako by výrobce opravdu pečlivě zkoumal, co uživatel potřebuje, jakým způsobem to bude dělat, a snažil se mu situaci co nejvíc usnadnit. Takový pocit u jiných zařízení této kategorie nemám, u nich jde často o kompromis, který při používání vadí. Velmi důležitá je cena, která byla stanovena na 27 938 Kč včetně DPH a obávám se, že to je hodně. V době, kdy T-Mobile prodává špičkové MDA II za pouhých 21 tisíc korun, to asi bude mít Handspring těžké.

Treo 600 je ale výborný komunikátor, který se velmi příjemně používá. Nebude to masový produkt, zřejmě ani ve své kategorii, ale uživatelům, kteří třeba právě z této recenze poznali, že jim nabídne přesně to, co potřebují, bude dokonale vyhovovat.

Plusy a mínusy

+ propracované ovládání jednou rukou
+ úžasná rychlost
+ velká výdrž

– malé rozlišení displeje
– málo podporovaných barev
– nezaznamenávají se přenesená data
– chybí podpora bezdrátových technologií (Wi-Fi, Bluetooth)


Kompletní parametry Trea 600 najdete v katalogu komunikátorů

Obsah balení

  • Treo 600
  • CD se softwarem
  • cestovní nabíječka
  • synchronizační kabel pro port USB
  • osobní handsfree
  • manuály (i český)
Podle zahraničních zdrojů je k Treu k dispozici ještě jedno CD s úvodní prezentací a textilní sáček-pouzdro pro přenášení. Tyto dvě věci jsem ale v testovaném kousku neměl k dispozici.

Infobox

Komunikátor Treo 600
Zdroj: Handspring
Web: www.handspring.cz
Cena: 27 938 Kč


V poslední kapitole článku je fotogalerie se všemi obrázky - i těmi, které jsme v článku nakonec nepoužili

Témata článku: Palm, , Stejné příslušenství, Duha, Velký test, Velký, Vestavěné sluchátko, Dobrý, Neúspěšný pokus, Test, Masivní anténa, Masový produkt, Důležitá bezpečnost, Starý