HD video do kapsy: od netbooku k mobilu

Video na cestách bývávalo luxusem. Dnes ale můžete přehrávat HD kvalitu na levných netboocích, módních tabletech, nebo našlapaných mobilech.

Nejpohodlnějším způsobem jak přehrát HD video bez nutnosti jakékoliv konverze bezesporu nabízí notebook. Ale ten do kapsy nestrčíte. Jakýkoliv dnešní notebook zvládne 720p video, drtivá většina i 1080p, a to včetně modelů osazených levnými procesory Intel Celeron. Problém může být jen u úsporných ULV procesorů starší generace (Intel Core 2 Duo SU9400 či SU7300), jež ve spolupráci s integrovanou grafikou Intel GMA 4500MHD zvládají pouze 720p či 1080i video. Obecně lze ale říci, že HD video nezvládnou notebooky se slabším procesorem, než je Intel Core 2 Duo T6500, pokud nejsou osazeny grafickou kartou, která by jim s přehráváním HD videa pomohla. Musí to být přinejmenším již zmíněná Intel GMA 4500MHD, ačkoli ta procesoru odlehčí jen trochu – stále je však lepší než GMA 950, s níž se potkáte ještě u starších netbooků a která akceleraci videa nepodporuje vůbec.

Klepněte pro větší obrázek
Článek vyšel v časopisu Computer 10/21 

Když nezvládá procesor, zapojte grafiku

A jak vlastně docílíte toho, abyste plynule přehrávali HD video na notebooku, jehož procesor to sám nezvládne? Podmínkou je již zmíněná grafika s podporou akcelerace videa. Pak už stačí si nainstalovat třeba přehrávač Media Player Classic Home Cinema. Univerzálnější, ale dražší cestou je instalace speciálního kodeku CoreAVC, který umožní akceleraci videa přes grafickou kartu již v libovolném přehrávači. Kodek určený pro přehrávání H.264 videa najdete zde, stojí však 10 dolarů, přibližně tedy 180 Kč.

Pokud u dnešních notebooků platí, že pro ně není HD video problém, o netboocích to říci nelze. Na HD video (i 720p) můžete zapomenout u jakéhokoliv netbooku s procesorem Intel Atom, pokud ovšem není doplněn o grafickou kartu nVidia ION. V případě platformy AMD už je situace lepší, Athlon Neo bývá vždy osazen v základní desce s integrovanou grafikou AMD řady HD2400 a vyšší, která hardwarovou akceleraci videa podporuje. Netbooky tedy mohou HD video zvládnout, musíte ale sáhnout po výkonnějších modelech s grafikou od nVidie či AMD, což má za následek jejich vyšší spotřebu energie, a tím i kratší výdrž na baterii. Zároveň ale tyto notebooky mají, až na výjimky, 11,6" displej s vyšším rozlišením (1 366 × 768 px), které se pro HD filmy a seriály hodí mnohem více než malé 1 024 × 600 px. Pokud hledáte snadno přenosné zařízení, je právě 11,6" netbook (případně subnotebook) s IONem ideálním řešením. Nabízí totiž kompromis mezi mobilitou a úhlopříčkou či rozlišením obrazu, na kterém lze ještě lze kvality HD videa docenit.

Klepněte pro větší obrázek 
Netbook Asus EEE PC 1201NL zvládne i 1080p HD video jen díky čipové sadě nVidia ION

Kapesní HD video

Přehrávání videa na cestách zvládají MP4 přehrávače, kterým jsme věnovali celý velký test v Computeru 6/10. Těch, které zvládají přehrávat DivX video bez nutnosti konverze (např. Cowon S9), je ale poskrovnu a v případě HD videa ještě méně. Co se ale běžných MP4 přehrávačů týče, na přehrávání HD videa se stejně vůbec nehodí – jak vzhledem k nízkému rozlišení displeje, tak hlavně kvůli jeho rozměrům. Když už se pro nějaký z MP4 přehrávačů rozhodnete, nezbude vám než video zkonvertovat, tedy převést na podporovaný formát a rozlišení. Mohou vám v tom pomoct programy Free Video Converter, Internet Video Converter nebo PocketDivXEncoder. Může se také stát, že MP4 přehrávač nebude podporovat titulky – ty však lze už při konverzi v programu VirtualDub integrovat přímo do videa (k přizpůsobení titulků vám pak poslouží třeba Subtitle Workshop).

Pokud si přesto na kvalitu videa potrpíte i na cestách a chcete maličké kapesní zařízení, můžete sáhnout po Apple iPhonu či iPodu Touch nové generace. Tyto přístroje dostaly displej Retina s velmi jemným rozlišením (960 × 640 px) a ještě rychlejším procesorem, který si bez problémů poradí s videem v HD rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek 
Tablet SmartQ V7 (recenze v Computeru 15–16/10) může posloužit jako kapesní přehrávač 1080p HD videa

Naučte iPhone novým kouskům

U iPhonu (a iPodu Touch) byl však donedávna problém s podporou video formátů. Zařízení přehrála jen videa ve formátu MP4, a tak jsme byli nuceni jednotlivé díly svých oblíbených seriálů zdlouhavě převádět. Po letech se však konečně objevila aplikace, která zvládá přehrávat libovolné formáty. Jmenuje se Oplayer, a pokud vám nebude vadit reklamní pruh v horní části, můžete jej používat zdarma (stahujte na iTunes). Verze bez reklamy pak stojí necelá 3 € (75 Kč, stahujte na iTunes). Vedle podpory formátů navíc Oplayer zvládá i titulky v externím souboru – pouze dbejte na to, aby se soubor jmenoval stejně jako soubor s videem. Nic vám tedy nebrání stáhnout svůj oblíbený seriál v 720p a tento přímo nakopírovat do iPhonu či iPodu.

Na přehrávání HD videa na cestách se ale díky větší obrazovce a absenci klávesnice jako ideální jeví tablety, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Nejopěvovanější Apple iPad má rozlišení displeje vysokých 1 024 × 768 px, což patří mezi HD rozlišení (720p). Ten si tak o HD video přímo říká, ale má stejný problém s podporou formátů jako iPod. Nezbude vám tedy, než opět sáhnout po programu Oplayer, který je nově k dispozici i ve verzi pro iPad (OPlayer HD pro iPad přijde na 4,99 dolaru a stáhnete jej na iTunes).

Uvedení Apple iPadu popíchlo ostatní výrobce a jeden za druhým se předhánějí s uváděním tabletů. Všichni věří, že dokážou nabídnout vybavenější přístroje za zlomek ceny. V podstatě se jim to daří, zatím však nikdo, vyjma Applu, nepředstavil tablet, který by byl skutečně pro každého uživatele: srozumitelný, pohodlný a především rychlý. Jeden z prvních takových alternativních tabletů jsme testovali v Computeru 15–16/10. Jmenuje se SmartQ V7, stojí necelých 5 000 Kč, zakoupit lze na www.smartdevices.cz a oplývá dokonce třemi operačními systémy (Windows CE, Linux Ubuntu a Android). I přes dotykový 7" displej s rozlišením 800 × 480 px nedopadl moc dobře, problémem byl hlavně jeho pomalý chod a nekompatibilita aplikací. V operačním systému Linux Ubuntu jsme ale rozjeli video ve Full HD rozlišení v přehrávači VLC, kde bez problémů pustíte i titulky. Video přitom tablet vydržel přehrávat necelé čtyři hodiny.

Ještě univerzálnější

Také moderní mobilní telefony zvládnou přehrávat video v HD kvalitě (a iPhone teď vynechme, o tom už řeč byla). Přehrávání HD videa na mobilním telefonu nemá zdánlivě smysl, protože ani jeden z telefonů nedisponuje skutečným HD rozlišením. V tomto případě jde ale spíše o něco jiného – o vzájemnou kompatibilitu. Pokud totiž mobil vysoké rozlišení zvládne a poradí si s hromadou kodeků a formátů, můžete na jeho úložiště zkopírovat film bez další konverze. Přehrávání filmů ve vyšší kvalitě na kapesních počítačích vyžaduje pochopitelně lepší čipset. V případě Androidů a Windows Phones jde především o čipset Snapdragon od Qualcommu, uvnitř kterého buší gigahertzové srdce Scorpion. Další skupinu pak tvoří mobilní čipsety z rodiny ARM Cortex-A8 a v nejbližší době snad i dvoujádrový Cortex-A9.

TIP: přečtěte si o LG Optimus 2X. Má dvoujádrový procesor nVidia Tegra 2 a HD video nejen přehraje, ale i natočí

Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Galaxy S: díky nainstalovaným aplikacím přehrajete i H.264 MKV video

Nejnovější mobilní procesory si zpravidla poradí s hardwarově akcelerovaným dekódováním H.264 videa (většina MP4 souborů), ty výkonnější ale bez problémů přehrají i zcela běžné filmy ve formátech DivX, Xvid, uložených v AVI, nebo klidně i HD video v H.264 sbalené v MKV. Pokud vlastníte HTC HD2 se stárnoucím Windows Mobile 6, určitě se podívejte po výborném přehrávači CorePlayer, který se o vše postará. Na telefonech s Androidem je to ale složitější. Pokud máte méně výkonný telefon, konverzi do jiného formátu a menšího rozlišení se prostě nevyhnete.

Dílky musí zapadat

Čistý Android přehraje H.263, H.264 a MPEG-4 SP video. Jinými slovy vše, co má příponu 3GP nebo MP4 a zároveň nemá nějaký extrémní datový tok. S podporou DivX ale u většiny telefonů v základu nepočítejte, i když doba se mění a třeba takový Galaxy S od Samsungu je už naprosto vybavený. Naštěstí je tu ale Android Market, na kterém najdete třeba bezplatný přehrávač arcMedia, který si poradí se všemi populárními video formáty. Jedinou překážkou tak nakonec bude absence androidího přehrávače, který by si dobře poradil i s titulky. Takové přehrávače pro Android sice existují, bohužel si ale na druhou stranu zase neporadí s běžnými desktopovými formáty videa.

Jak vidíte, cesta za HD videem, které byste přehráli na kapesním zařízení, je trnitá. Čeká vás na ní řada úskalí – od samotného výkonu procesoru, kodeku pro přehrání videa, přehrávače videa, až po podporu titulků. Když nepočítáme netbooky s grafikou nVidia ION, jeví se jako ideální přehrávač videa ve vysokém rozlišení nějaký z nově uvedených tabletů, které se dají pořídit i za polovinu ceny netbooku. Možná nejrozumnější je ale počkat, než výrobci tablety patřičně vyladí, nebo některý z nich uvede rychlou a kvalitní alternativu iPadu.

Diskuze (20) Další článek: Štědrý den u O2: zpráv bylo méně, volalo se více

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G,