Hlavně ušetřit. Srovnávací test 10 levných Androidů

  • Chcete výdrž tři dny? Snesete větší rozměry? Zkuste Doogee T6
  • Mladistvý design, skvělé fotky a odolnost nabízí Alcatel Go Play
  • Netoužíte po LTE? Honor 4C má výkon i atraktivní vzhled

7. – 8. Coolpad Porto S: Optimalizace softwaru by pomohla

Nenápadný telefon s velmi nízkou cenou přesně zapadá do pojmu: šedá myš. Design je velmi jednoduchý a na povrchové úpravě plastové těla je vidět snaha o co nejnižší cenu. Celek je ale docela pevný, příjemně lehký a po stránce praktičnosti nelze jednoduché úpravě zad nic vytknout. Coolpad použil kvalitní displej, který má téměř dokonalou gammu a ani stran barevné věrnosti nijak nezaostává. Malou výtku dostává telefon za dotykovou vrstvu, která by mohla být o něco citlivější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý plastový telefon bez zbytečností. Povrchová úprava je jednoduchá, ale docela praktická.

Telefon používá stejný procesor jako vítěz testu, přesto je pohyb v prostředí méně plynulý a lepší optimalizace by telefonu rozhodně pomohla. Grafika nadstavby je jednoduchá a poměrně vkusná, také musíme výrobce pochválit za minimum dodávaného softwaru. Foťák hodně rychle ostří, ale snímky vám už tolik radosti neudělají. Pravděpodobně jde o chybu v softwaru, protože na fotkách je vidět barevná komprese a často i šum. Jinak má foťák neutrální barvy a povedenou kresbu. Naproti tomu je ale video vyloženě špatné. Ve zbytku je Coolpad nenápadný, až průměrný telefon. Nikde neexceluje, ale kromě videa se těžko hledá místo, které by vyloženě kazil. Navíc je spoustu věcí možné poladit softwarovým updatem. Když zohledníte i cenu, není Porto S vůbec špatný telefon.

Plusy a minusy

+ Jednoduchý design
+ Kvalitní displej
+ Dostatek výkonu
- Pomalejší systém
- Kvalita videa
- Slabší výdrž

7. - 8. Sony Xperia E4g: Malý telefon do nepohody

Japonský výrobce nabízí v tomto segmentu poměrně malý telefon, tedy přesněji malou úhlopříčku jen 4,7“. Mohutností šasi jde totiž o pořádného otesánka. Tloušťka těla přesahuje centimetr a šířka také zdařile konkuruje 5“ kolegům. Na pravém boku najdete velké kovové zapínací tlačítko, jako je tomu u většiny Xperií, a drobnou regulaci hlasitosti, bohužel se sem nedostala dvoupolohová spoušť foťák. Pogumovaná záda jsou skvělá na držení, bohužel se rychle mastí a jejich čištění není úplně snadné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Velké kovové zapínací tlačítko je pro Sony typické. Pogumovaná záda se skvěle drží, ale rychle se mastí.

Po stránce výbavy nabízí Sony jako jediný telefon v testu podporu NFC a 5GHz Wi-Fi. Má také velmi kvalitní displej s velkou barevnou přesností. Pro noční čtenáře může být ale nepříjemný vysoký minimální jas. Po výkonové stránce na tom není E4g vůbec špatně, ale hodně ztrácí použitím staršího Android 4.4.4 a upgrade na vyšší verzi velmi pravděpodobně nebude. Starší verze nadstavby Timescape je trochu svérázná a musíte se s ní naučit pracovat, potěší však dobrá multimediální výbava a minimum softwarových zbytečností. V čem Sony klasicky pokulhává je foťák, na snímcích je patrná velká komprese a nevýrazné barvy. Snímky jsou ale ostré s hezkou kresbou. Bohužel podobně je na tom i video. Byť nemá telefon žádnou certifikaci o zvýšené odolnosti, tak hned poznáte, že tohle je parťák do nepohody. 

Plusy a minusy

+ Kvalitní displej
+ NFC a 5GHz Wi-Fi
+ Robustní konstrukce
- Kvalita fotek
- Starší Android
- Vyšší cena

9. LG K4 LTE: Když nechcete 5“ plácačku

Nedávno představený telefon, který doplňuje novou řadu K. Ta má disponovat spíše levnými telefony a K4 je ten nejlevnější. Telefon má relativně malé rozměry, úhlopříčka displeje má jen 4,5“. Snaha ušetřit je na telefonu ale docela dost vidět a to není dobře. Hrubá záda s velkým vzorkem jsou praktická, ale že by vypadala kdovíjak dobře, to se nedá říct. Také displej je očividně starší, což ukazuje mezera mezi krycím sklem a samotným zobrazovačem, to celé se podepisuje na menších pozorovacích úhlech a horší čitelnosti na slunci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K4 je malý, jednoduchý, ale hezký telefon. Displej je očividně starší a na konkurenci už nestačí.

Z druhé strany se můžete těšit na hezkou grafiku nadstavby, podporu LTE 900 MHz a i docela schopný foťák, ten se musí ocenit hlavně s ohledem na cenu. Malý telefon znamená i malá baterie, K4 má kapacitu jen 1 940 mAh, což znamená obvyklou výdrž jeden pracovní den. Výkonu sice telefon moc nemá, ale po většinu času se prostředí svižné a bezproblémové, hodně se zpomalí, pokud začnete dělat více věcí. Výrobce se vyvaroval zbytečného předinstalovaného softwaru, za což mu patří pochvala. Docela dobře si počíná po fotografické stránce, snímky se překvapivě řadí k tomu lepšímu v testu. K4 je jednoduchý, ale docela hezký telefon, který si svého zákazníka najde. Pokud se navíc trváte na malém telefonu, je tohle jedna z málo možností.

Plusy a minusy

+ Cena
+ Pro někoho velikost
+ Kvalitní foťák
- Displej
- Slabší výdrž
- Levný vzhled

10. Huawei Y6: Chtělo by to více výkonu

Obvykle se pro poslední místo těžko hledají slova chvály, ale u Huawei je to poměrně jenoduché. Y6 totiž o hodně bodů přišlo v měření výkonu, ale můžeme vás ubezpečit, že vám nebude chybět. Díky 2GB RAM běží systém i aplikace velmi svižně a jediné místo, kde bude výkon reálně chybět, jsou hry. Pokud chcete telefon na běžnou práci, bude bohatě stačit. Škoda nepraktické lesklé konstrukce, jinak je vše zpracováno příkladně zpracováno. Displej je také v nejlepším pořádku, byť přímým srovnáním s konkurencí působí trochu pobledle. Špatně si telefon nevede ani stran výdrže.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plastové tělo je docela lehké, jen 125 g. Lesklá záda jsou hezká, ale nepraktická.

Použitý systém je prakticky stejný jako u Honoru, protože jde v podstatě o stejnou značku. Nadstavba EMUI 3.1 nemá centrální nabídku aplikací a znovu má trochu divočejší grafiku, pokud ale pohledáte, možná najdete nějaký konzervativní vzhled. Huawei bohužel do telefonu nastrkal spoustu zbytečných her a aplikací, ale naštěstí jde většina smazat. Ani u fotek si Y6 počíná nijak špatně a na Instagramu si rozhodně ostudu neuděláte. Jedinou slabinou telefonu je skutečně jen chybějící papírový výkon, jinak jde o skvělý telefon. Nestává se moc často, abychom vám doporučovali poslední místo v testu, ale tady to s čistým svědomím uděláme, jestli se vám Y6 líbí, klidně si ho kupte.

Plusy a minusy

+ Kvalitní displej
+ Rychlý systém
+ Docela kvalitní fotky
- Chybí výkon
- Lesklé plasty
- Zbytečný software

Témata článku: Acer, Alcatel, Asus, Honor, Huawei, LG, Samsung, Sony, , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Z530, Acer Liquid Z530 16GB, Acer Liquid Z530S, Alcatel Go Play, Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5),