Hlavně ušetřit. Srovnávací test 10 levných Androidů

  • Chcete výdrž tři dny? Snesete větší rozměry? Zkuste Doogee T6
  • Mladistvý design, skvělé fotky a odolnost nabízí Alcatel Go Play
  • Netoužíte po LTE? Honor 4C má výkon i atraktivní vzhled

Předem je třeba říct, že dosažené skóre je relativní a vztahuje se jen na tuto kategorii telefonů. V první části jsme se orientovali na výbavu telefonu, která se na celkovém hodnocení přístroje podílí 30 %. Své zastoupení má verze operačního systému, možnost instalace dalších aplikací a pak také předinstalované aplikace, zejména jejich použitelnost a přínos. Více zbytečných aplikací znamená horší hodnocení.

 

I na levné telefony jsme byly v hodnocení přísní, vy ale klidně můžete přivřít oko

 

Následně se věnujeme maximálnímu a minimálnímu jasu displeje, který se měří pomocí optické sondy X-Rite i1 Display Pro. Hodnotí se jemnost displeje a na oku hodnotícího pak zůstávají pozorovací úhly. Barevná věrnost je vyjádřena hodnotami průměrné a maximální barevné odchylky (ΔE) – čím nižší číslo, tím více se podání barev blíží ideálu dle standardizovaného testu. Hodnotí se také naměřená gamma, která řekne hodně o podání odstínů šedé, což je zásadní při sledování filmů a videa, ale i hraní her. Ideální hodnota je 2,2, čím blíže byly výsledky této hodnotě, tím více bodů. Výrazně vyšší nebo naopak nižší gamma má za následek slévání a horší odlišitelnost na jednom či druhém konci spektra (začíná čistě bílou a končí černou barvou). V jednom případě nejste schopní odlišit bílou od 10% nebo 20% šedé, v druhém zase 80% nebo 90% šedou od černé.

Tlačítka i paměť

Po resetu do továrního nastavení odečteme velikost RAM, vnitřního úložiště a jejich reálně využitelné kapacity. Následuje hodnocení bezdrátové konektivity včetně mobilních sítí a konektorů s jejich možnostmi. Pro test sluchátkového výstupu jsme použili sluchátka Etymotic Research hf3 a hudbu z Apple Music s nejvyšší kvalitou, podobně se testoval hlasitý reproduktor.

Pro otestování geolokačních schopností jsme použili aplikaci AndroiTS GPS Test Free, která umí využít GPS, GLONASS a Beidou. Pak se jen stopkami změřil čas, kdy dostal telefon fix. Test probíhal bez Wi-Fi a SIM na prostranství s ideálním výhledem na oblohu. Výsledný čas je dám průměrem z pěti měření.

Poslední a velmi důležitou částí je hodnocení fotek a videa, kde jste nám ve slepém testu pomohli vy, čtenáři Mobilmania.cz.

Dalších 25 % hodnocení reprezentuje ergonomie. Zkouší se zde jednotlivé utility, lokalizace programů do češtiny, plynulost telefonu v zátěži. Hodnotí se zpracování telefonu, tlačítka atd. Někteří výrobci vynechali třeba světelný senzor, za což šly body dolů.

Výkon a výdrž

Měření výkonu s podílem 25 % provádíme zaběhlým benchmarkem Antutu a kromě celkového skóre hodnotíme i některé dílčí položky. O výkonu telefonu může napovědět také rychlost spuštění foťáku ze zamykací obrazovky do stavu, kdy je možné pořídit snímek, ta se opět měřila stopkami. Výsledný čas je průměrem pěti měření.

Asi nejsložitější je měření výdrže s podílem 25%. Každý používá telefon jinak, takže byl znovu použit unifikovaný „pracovní den“ během kterého je telefon používán. To znamená: 20 min hovoru, 5 SMS, 5 mailů, 20 min surfování na webu, 1 h poslechu hudby, pořízení 5 fotek, pořízení 1 minuty videa, 30 min na sociálních sítích a 10 min Angry Birds. Celou dobu byla v telefonu jedna SIM připojená k internetu. Přehrání Full HD videa, kancelářský test a rychlosti nabíjení pomohla změřit aplikace Battery Widget Reborn Pro. U testu videa byla zapnutá Wi-Fi a jas na 100 %, u kanceláře se každých 15 sekund načítala jednoduchá HTML stránka a jas na 50 %. Zde byly použity utility Wakey a Auto Refresh Web Page Utility.

Témata článku: Acer, Alcatel, Asus, Honor, Huawei, LG, Samsung, Sony, , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Z530, Acer Liquid Z530 16GB, Acer Liquid Z530S, Alcatel Go Play, Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5),