Hodinky od Microsoftu: informační dálnice na ruce

Microsoft uvedl do prodeje své chytré digitální hodinky SPOT s technologií MSN Direct. S nimi můžete sledovat zpravodajství, počasí, sport a mnohé další. K dispozici je i Outlook nebo MSN Messenger. Jak vypadají a kolik stojí? (Doplněno)

Microsoft v průběhu prvního dne letošního ročníku veletrhu spotřební elektroniky CES, který se koná pravidelně v Las Vegas, uvedl oficiálně na trh očekávánou novinku – digitální hodinky MSN Direct Smart Watches. Hodinky v sobě mají zabudovanou technologii MSN Direct a jsou výsledkem spolupráce Microsoftu s firmami Fossil, Suunto a Citizen. Služba MSN Direct umožňuje na hodinkách přijímat aktuální informace z politiky, ze sportu, textové zprávy, údaje o počasí a další interaktivní aplikace.

V souvislosti s hodinkami můžeme zaslechnout pojem SPOT (Smart Personal Objects Technology), který si klade za cíl nenásilnou cestou prosadit informační technologie do běžného života. Bill Gates tuto technologii prezentoval v Las Vegas před rokem. Nové hodinky přesně vystihují iniciativu SPOT, a to rovnou v miniaturním balení.


Elegance, extravagance, akce - stačí si vybrat

Rádiový přenos dat

Nastavení a aktivace hodinek probíhá přes internet. Samotná komunikace pak funguje pomocí krátkých rádiových vln a hodinky jsou plně funkční jen v oblastech s pokrytím signálem DirectBand. Podobně funguje například systém RDS u pagerů. MSN Direct využívá k měření času atomové hodiny, které se za tisíc let zmýlí nanejvýš o jednu sekundu, a pomocí rádiového signálu jej šíří do jednotlivých hodinek. Pokud se uživatel dostane mimo dosah MSN Direct, může čas nastavovat manuálně.

Baterie jsou podobně jako u mobilních telefonů nabíjecí, na jedno nabití však vydrží pouze dva až čtyři dny. Oficiální zpráva Microsoftu navíc doporučuje pro bezproblémové fungování nabíjet každý den, což není moc příjemná zpráva, ale snad se to postupem času a vývojem akumulátorů zlepší. 

Díky širši podpoře výrobců mohou každé hodinky vypadat úplně jinak: mohou mít sportovní nebo elegantní vzhled se zobrazením čísel nebo digitálních ručiček. Možnosti personalizace jsou velmi rozsáhlé, dle chuti si můžete třeba změnit obrázek na displeji.

  
U většiny modelů hodinek lze měnit jak náramky, tak styl vizuálního ztvárnění informací

Zprávy dle vašeho gusta

Pomocí webových stránek direct.msn.com si mohou uživatelé zvolit konkrétní obsah a typ zpráv, které chtějí na svá zápěstí dostávat. Na výběr jsou mimo jiné informace ze serverů CinemaSource, Citysearch.com, Comstock Inc, Encarta, ESPN, MSNBC, MSN Astrology, TeleAtlas North America, weather.com nebo z on-line podoby publikace Wall Street Journal. Hodinky si rozumí i s MSN Messengerem a aplikací Outlook - dokážou totiž nahradit i kalendář. 

Jednotlivé hodinky mezi sebou ale neumí komunikovat, jsou určeny pouze pro příjem informací. Služba prozatím funguje ve Spojených státech amerických a v Kanadě, o zavedení v Evropě a dalších regionech se uvažuje. Informace ale nejsou zadarmo, jedná se o placenou službu. Uživatelé mají na výběr ze dvou variant: měsíční předplatné za 9,95 dolarů, nebo celoroční objednávku za 59 dolarů.

Dostupné kanály

Čas Zpravodajství Počasí Finance
Kalendář Zprávy Tipy Sport

Kultura Doprava Hry MSN Messenger

Chtěli byste je?

Firma Fossil již na svých stránkách nabízí tři typy chytrých hodinek, model firmy Suunto bude v prodeji později. Se zatím nejlevnější variantou MSN Direct hodinek přišel Abacus, který na Amazonu nabízí typ AU400 za necelých 130 dolarů. Přehled všech modelů naleznete na této stránce.

Pokud chcete možnosti hodinek vidět v praxi, navštivte stránky s prezentací a krátkým videem, které vám názorně předvede všechny funkce.


Doplněno 19.05: Na serveru pdantic.com najdete rozsáhlou recenzi hodinek Spot (je v angličtině, ale s obrázky)

Diskuze (16) Další článek: Novinka na MobilManii: najděte si mobil podle parametrů

Témata článku: Microsoft, , , , , , Micro, Příjemná zpráva, Informační technologie, ESPN, Dálnice, Interaktivní aplikace, Hod, Bezproblémové fungování, Mic, Cinema City, Info,