Hodinky Sony Ericsson MBW-100: mobily mají nového kamaráda

Sony Ericsson má nově v nabídce kromě telefonů také náramkové hodinky. Mají styl, eleganci, precizní provedení a co víc, díky Bluetooth je propojíte s telefonem. Na jejich displeji si pak přečtete jméno volajícího a vibrační motorek vás diskrétně upozorní na hovor.

Nerozdělený článek v textové verzi MobilManie

Klíčové vlastnosti

  • elegance, styl, kvalita zpracování
  • vibrace přímo na ruce
  • zobrazení jména volajícího
  • upozornění na došlou SMS
  • ovládání hudebního přehrávače
  • kontrastní displej

Hlavní nedostatky

  • rozměry a hmotnost
  • cena
  • málo funkcí
  • chybí sekundová ručička
  • na SMS upozorní jen s některými telefony

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ocelové pouzdro je z leštěné oceli • prostředek pásku z oceli kartáčované 

Elegantní hodinky jsou svým vzhledem a cenou určeny zejména pro seriózní muže v oblecích. Těžko říct, jak bude přijat stroj s nápisem „Sony Ericsson“ ve společnosti značek jako například Festina, ale jeho kvalita je na vysoké úrovni. I přes degradující nápis „Made in China“ na vnitřní straně těla hodinek působí velice masivním a solidním dojmem. Hodnotná nerezová ocel je kvalitně zpracovaná, tvrzené minerální sklíčko je přesně zasazeno, ke kvalitě zpracování nelze mít jakýchkoliv výhrad. Pouzdro je vodotěsné, vydrží až tři atmosféry tlaku (30 metrů). Bluetooth Watch dostanete v luxusním balení, jehož součástí je i karta s jedinečným číslem právě vašich hodinek, Sony Ericsson jich totiž vyrobí pouze 10 000.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pouzdro je vyložené kůží • Karta s jedinečným číslem • štítek vespod hodinek

Jako s činkou na zápěstí

Velice výrazným rysem hodinek jsou jejich fyzikální rozměry. Na následujících snímcích je dobře vidět srovnání s běžnými pánskými hodinkami. Casio Edifice váží 133 g, Sony Ericsson Bluetooth watch 187,5 g. V každém momentě víte o tom, že nesete pořádný kus oceli. Rozhodně se nehodí na každé zápěstí, na mé útlé ruce vypadají poněkud směšně, nejlépe budou vypadat na dobře stavěném kulturistovi.

Tip: chcete se o hodinkách dozvědět ještě více? Přečtěte si recenzi serveru SEmania.cz

Hodinky mají velký analogový ciferník (bohužel nepodsvícený), pod ním je schovaný úzký displej s rozlišením 96 × 16 bodů. To bohatě stačí na zobrazení schématických ikon i čitelného písma. Technologie OLED zajistí kontrastní zobrazení, s čitelností není problém ani na přímém slunci. K ovládání slouží tři tlačítka na pravém boku, prostřední má podobu klasické hodinkové korunky. Článkový pásek je vyroben ze stejné oceli jako samotné pouzdro, zapíná se známým mechanismem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I velké hodinky si vedle MBW-100 přijdou jako trpaslík • podobný systém upínání

Nabíjíme jako mobil

Objemné tělo přístroje skrývá akumulátor, který udrží při životě komunikační modul po dobu necelého týdne. Pak se pokročilé funkce deaktivují a zbylá energie ještě další týden roztáčí kolečka quartzového hodinového strojku. Po stisknutí vrchního knoflíku se na displeji zobrazí indikátor stavu baterie. Ten bohužel není příliš spolehlivý. Uklidní vás, že je baterie plná, ale už za několik hodin zjistíte, že se hodinky vypnuly pro nedostatek energie. Délka nabíjení je srovnatelná s mobily (2 až 3 hodiny), neobvyklý je však způsob. Hodinky mají skrytý konektor, na který dosáhne nabíječka díky speciálnímu adaptéru. Jsou to jakési kleště, do kterých se přístroj upne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stiknout jako kolíček na prádlo, nasunout a trefit kontakt

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabíječka je stejná, jako u některých telefonů stejné značky

MBW-100 oficiálně připojíte k omezenému počtu telefonů stejné značky. Kompletní výčet kompatibilních typů není dlouhý: K610i, K790i, K800i, W710i, W810i, W850i, Z610i, Z710i. Ale hodinky samozřejmě komunikují se standardním komunikačním profilem jako handsfree sady, jen se nehlásí pochopitelně jako audo zařízení. Propojit je tedy můžete i s jinými typy telefonů. Spárování není složité a zabere jen několik desítek sekund. Pokud po spárování povolíte v telefonu automatické připojení, nemusíte se o nic starat – jsou-li obě zařízení v dosahu, sama se spojí. Když se dostanete mimo dosah Bluetooth, umí vás hodinky upozornit. Dosah je ale slušný, 15 metrů a jedna zeď nebyly problémem. Jen těžko si lze představit využití spojení na větší vzdálenost.


V druhé kapitole se budeme zabývat jedinečnými funkcemi hodinek Sony Ericsson. Budeme ovládat hudební přehrávač a zjišťovat jméno volajícího.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson P990i, Hod, Kamarád, Ocelové pouzdro, Kontrastní zobrazení, Nov, MOBI, Eri, Mobil, Kama, Son, Speciální adaptér, Bluetooth hodinky, První stisknutí, Mobil m, Kolíček