Holanďani porušili síťovou neutralitu a zaplatí za to

Jedním z citlivých témat je princip síťové neutrality. V Holandsku teď padly pokuty, ale budoucnost je s otazníkem. Nový eurokomisař to totiž tak černobíle nevidí…

Síťová neutralita – my uživatelé bychom si ji přáli zachovat, ale operátoři (internetoví poskytované) by rádi za některé protokoly vybírali další peníze. A to buď od zákazníků nebo od společností, které vlastní a dodávají obsah (typicky YouTube, VoIP služby adal.). Princip síťové neutrality bohužel nevyznává ani nový eurokomisař Günther Oettinger a v Bruselu se o něj ještě svede souboj.

Například v Holandsku je princip síťové zakotven přímo do zákona a ten nyní dle tamějšího regulátora porušili dva síťoví operátoři. Jde o dvojici KPN a Vodafone, kterým regulační úřad napařil pokutu 250 000, respektive 200 000 euro. Tedy v přepočtu necelých 7 milionů resp. 5,6 milionu.

Klepněte pro větší obrázek
Veškerá přenášená data jsou si rovna, to je princip neutratlity (obr.: shutterstock.com)

Dle webu regulátora De Autoriteit Consument & Markt (ACM) blokoval KPM na svých Wi-Fi hotspotech několik služeb včetně internetového volání a Vodafone při poskytování mobilní televize znevýhodnil všechny kanály krom HBO, u kterého zákazníkům neúčtoval poplatky za data. Oba tak ovlivňovali chování spotřebitelů.

Internetoví poskytovatelé nesmí rozhodovat o spotřebitelích, o tom co mohou a nemohou dělat na internetu a nesmí ovlivňovat jejich chování. Veškerá data musí být přenášena za stejných podmínek. To je myšlenka síťové neutrality a to, co v techto případech prosazujeme a tím bráníme tomu, aby byla omezována svoboda uživatelů,“ dodal jeden z členů rady ACM.

Jaká je vaše zkušenost se síťovou neutralitou? Zaznamenali jste její porušení? 

Diskuze (40) Další článek: Galaxy S6 a Galaxy S Edge budou podporovat virtuální realitu

Témata článku: , , , , Sít, Neutralita, Pór, ACM, Svoboda, Síto, Internetové volání, Síť, Regulační úřad,