Honor 6X: Všechno dvojnásobné, až na cenu [živě z CES]

  • Honor právě představil model 6X
  • Novinka střední třídy zaujme duálním fotoaparátem, velkou výdrží a štědrou pamětí
  • U nás se začne prodávat hned a cena je pod sedmi tisíc

Veletrh CES 2107 se roztáčí a svoji světovou premiéru si (po té čínské) odbyl Honor 6X. Při představování z úst šéfa Honoru padaly fráze jako „vysoká kvalita nemusí znamenat vysokou cenu“ nebo že „kvalita je naše DNA“ a také že „nový model zdvojnásobuje všechny tři hlavní parametry.“ Jsou to sice jen marketingové řeči, ale nový Honor 6X vypadá vážně dobře!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Představení Honoru 6X v Las Vegas a první vyzkoušení

Tělo je kovové, na zadní straně zaoblené. Vepředu je sklo, které je také zaoblené, ale už jen trochu po stranách. Displej má velikost 5,5“ a rozlišení Full HD.

Výbava telefonu se snaží zaujmout třemi zásadními vlastnostmi – předně kvalitním fotoaparátem, dále pak výkonem a následně i abnormální výdrží. Právě tyto tři parametry mají nabídnout dvojnásobek než je ve střední třídě běžné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zepředu bude telefon buď bílý nebo černý, zezadu je barevných variant víc

Lákat bude zejména fotoaparát, který tedy není jediný, nýbrž duální a hlavnímu snímači s 12 Mpx pomáhá ještě druhá 2Mpx kamera. Hlavní objektiv je složen ze šesti elementů a má clonové číslo F2.2, jenže fotoaparát nabídne možnost nastavení clony v rozsahu F0.95 – F16. Je to sice „jenom jako“, simulace na základě duální kamery, ale funguje až překvapivě dobře. S clonou si můžete při fotografování libovolně hýbat a ovlivňovat tak míru rozostření pozadí, efekt je přitom přirozený a nepůsobí nijak uměle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nabídne duální fotoaparát, což u Honoru není poprvé
 Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Kromě samotného foťáku nahrávají kreativitě i nové fotofunkce či příslušenství

Fotoaparát nabídne několik tvůrčích režimů. Například Pro Photo s možností manuálního nastavení expozice, nebo režim Splash, který umožní selektivní výběr barev. Malování světlem pak umožní díky dlouhé expozici provádět kreativní fotky, ale tuhle funkci už známe ze starších modelů Honoru.

Honor k telefonu vyrobil i speciální fotopříslušenství – selfie kameru kombinovanou se stativem. Ta se bude prodávat zvlášť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pár zajímavých detailů - poměrně výrazné vystoupení fotoaparátu, boční tlačítka, šuplík na dvojici SIM karet, spodní konektor (bohužel microUSB a ne USB-C), tenký profil a audiokonektor na horní straně

Co se týče výkonu, nabídne novinka 3 nebo 4 GB paměti RAM, úložiště bude mít 32 nebo 64 GB a uvnitř pracuje osmijádrový procesor Kirin 655 vyrobený 16nm technologií. Rychlosti by měla napomoci i optimalizace souborového systému slibující o 20% rychlejší přístup k souborům.

Klepněte pro větší obrázek 
Mělo by to být rychlé...

Co se týče softwaru, telefon zpočátku poběží na šestkovém Androidu. Upgrade na Android 7.0 Nougat výrobce přislíbil až na druhé čtvrtletí. Docela škoda, že to nešlo hned. Možná je to čekáním na vývoj s tím související nové nadstavby EMUI 5.0, která přijde zároveň s novým systémem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A ještě pár oficiálních obrázků. Nový telefon bude k dostání ve zlatém, stříbrném a šedém barevném provedení.

Co se týče softwaru, nabídne telefon několik zajímavých vychytávek. Displej například upravuje podle okolních světelných podmínek nejen jas, ale i kontrast. Při sledování pak můžete aktivovat režim pro eliminaci modrého světla, obrazovku je možné rozdělit pro běh více aplikací zároveň, funkce pro zachycení displeje umí „vyfotit“ obrazovku i s rolováním a lze také natáčet video screencasty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Interní parametry značí, že na nový Android se musí ještě chvíli počkat

Z doplňkových vychytávek stojí za zmínku zejména Wi-Fi bridge, neboli sdílení Wi-Fi připojení na až čtyři další zařízení. Je to v jádru Wi-Fi repeater. To se někdy může hodit.

Dalším klíčovým „zdvojnásobeným“ parametrem mý být výdrž. Běžně jsme zvyklí na jeden den provozu, Honor 6X má vydržet něco přes dva dny (konkrétně 2,15 dne). Při prezentaci jsme se dočkali srovnání s iPhonem 6s Plus, který prý při stejném provozu vydrží o méně.

Akumulátor má kapacitu 3340 mAh a šéf Honoru při prezentaci hodně důrazně připomínal, že je bezpečná. Kromě samotné kapacity má výdrži pomoci například koprocesor i5 pro řízení spotřeby, nebo displej využívající zpětného odrazu okolního světa. Telefon by měl vydržet 8 hodin hraní nebo 11,5 sledování videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Srovnání výdrže s iPhonem 6s Plus a důraz na bezpečnost. Obzvlášť třetí obrázek stojí za prohlédnutí

Lépe vybavená verze s osazením 4/64 GB se bude prodávat za 299 Eur, ale k nám se bohužel nedostane. Model s kombinací 3/32 GB za 249 Eur už u nás bude, a to hned v první vlně. V obchodech už je zalistovaný a prodej začne v únoru. Cena by měla být cca 6 700 Kč, což je při daných parametrech výborná koupě. Ještě dodejme, že Honor 6X je Dual SIM s podporou LTE, nechybí mu NFC ani slot pro paměťové karty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Cena a dostupnost. Oboje potěší

Kromě samotného telefonu se Honor pochlubil i nějakými čísly a prozradil něco ze své strategie. Značka se snaží primárně cílit na mladé lidi, čemuž se přizpůsobují jak produkty, tak marketing. V Číně je aktuálně se značkou Honor spokojeno údajně 90 procent uživatelů, pro srovnání Apple má 86 a Samsung aktuálně jen 73 procent uživatelů spokojených se značkou. Jsou to sice čísla z čínského trhu, ale právě ten se teď hodně hraje. A Honor má zjevně dobře našlápnuto.

Diskuze (35) Další článek: LG si oblíbilo „límečky“. Kolem krku už můžete nosit nejen sluchátka, ale i reproduktory

Témata článku: Honor, , , , , , , Honor 6X, Splash, Selektivní výběr, Clonové číslo, Kvalitní fotoaparát, Další zařízení, Manuální nastavení, Hlavní parametr, Honor Pad, Den provozu, Výborná, Wi-fi repeater, Hlavní objektiv, Fráze, Zajímavý detail, První vyzkoušení, Wi-fi připojení, Vysoká kvalita,