Hotovo, odklepnuto. Samsung zaplatí Applu pokutu přes 11 miliard Kč

Dlouholetý spor Applu a Samsungu konečně dospěl do svého konce. Soudní rozepře se táhne již od roku 2011, první verdikt přitom soudy vynesly již v srpnu 2012. Tehdy měl Samsung zaplatit za údajné porušení patentů 1,052 mld. dolarů. Následovaly série odvolání, dokládání důkazu a právnických tahanic. V roce 2015 se Samsungu podařilo pokutu za zneužití patentů snížit na 548 milionů dolarů. Spor se dostal až k vrchnímu soudu, který jej s doporučeními vrátil zpět nižší instanci a ta dnes vznesla finální verdikt.

Osmičlenná porota jednohlasně rozhodla ve prospěch Applu, jemuž musí Samsung zaplatit 538,6 milionů dolarů (11,814 miliard Kč). Samsung již dříve Applu zaplatil zmiňovaných 548 milionů USD, ovšem v rámci současného soudního sporu šlo „jen“ o 399 milionů, které měl, v případě výhry Samsungu, Apple vrátit. A to se nestalo, navíc se tato částka navýšila o dalších 139,6 milionů, které musí Samsung doplatit.

Pokuta je zhruba uprostřed mezi oběma znesvářenými stranami. Apple požadoval přes miliardu dolarů, Samsung byl ochoten akceptovat pokutu 28 milionů dolarů. Ze zmiňované pokuty je 533 316 606 dolarů vztaženo k porušení designových patentů a 5 325 050 USD slouží jako náhrada za porušení softwarových patentů. Již dříve se Apple opíral zejména o patent odemykání potažením prstu (Slide to Unlock) a ten, který řeší „rychlé odkazy“. Oba patenty Samsung využíval bez patřičných povolení.

Apple se k výsledku několikaletého soudního sporu na americké půdě vyjádřil takto: „Je faktem, že společnost Samsung zjevně zkopírovala náš design. Jsme vděční porotě za jejich službu a potěšení, že souhlasila s tím, že má Samsung zaplatit za kopírování našich produktů“. Samsung k výsledku dodal: „Dnešní rozhodnutí soudu je přímo proti jednomyslnému rozsudku Nejvyššího soudu ve prospěch společnosti Samsung o rozsahu navrhovaných škod. Zvažujeme všechny kroky k tomu, abychom ze sporu získali výsledek, který nebrání kreativitě.

Via Venturebeat

Diskuze (99) Další článek: AR Emoji v Samsungu Galaxy S9 nově nabídne postavičky z filmu Úžasňákovi

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , Údajné porušení, První verdikt, Trial, Dolar, Dlouholetý spor, Sam, Nejvyšší soud, Rychlý odkaz, Samsung Apple, Designový patent, Milión dolarů, Porota, Softwarový patent, USD, Dnešní rozhodnutí