HP iPAQ 514: vstupenka do klubu chytrých

Nemáte chytrý telefon jen kvůli jejich vysoké ceně? HP má něco právě pro vás: smartphone s cenou pod sedm tisíc.
Kapitoly článku

Funkční klasika

Díky bezchybné synchronizaci s počítačem je práce s kontakty téměř dokonalá. Počet položek, které lze přiřadit jedné osobě, se počítá na desítky. Rychlé je i vyhledávání jednotlivých kontaktů, není nutné ani otevírat adresář. Na pohotovostní obrazovce stačí napsat začátek hledaného jména a telefon nabídne všechny kontakty se jménem či příjmením, které v různých kombinacích odpovídají napsané sekvenci. Vyhledávání funguje na stejném principu jako slovník T9. Adresář lze řadit podle jména nebo názvu společnosti.

Stejně jako kontakty, ani u zpráv nedošlo k žádnému zemětřesení. Obvyklou dvojici SMS a MMS doplňuje e-mail. Za zmínku stojí slovník T9. Vzhledem k absenci lokalizace těžko odhadnout jeho chování u diakritiky. Už teď ale víme, že slovník je uživatelsky editovatelný. Slova lze jak přidávat, tak i mazat a to bez nutnosti spouštět psaní zpráv. K e-mailu lze připojit přílohu, zprávy můžeme stahovat přes POP3 nebo IMAP4 a nastavit interval kontroly nových zpráv na serveru (a jejich případné stažení). Při tvorbě multimediálních zpráv stačí vkládané obrázky či videa vytvářet během psaní, není nutné si je připravit předem. 

033.png 034.png 035.png 
Nezná slovo zpráva • naučíme • už ho umí
036.png 037.png 038.png 
Zpráva v editoru T9 • přidáme slovo mobilmania • i toto slovo už umí
039.png 040.png 041.png 042.png 
Přidání přílohy do e-mailu

Kalendář umožňuje prohlížet události v měsíčním, týdenním a denním pohledu, nastavit lze pěti nebo sedmidenní týden včetně dne, kdy začíná. Při vstupu do kalendáře se zobrazuje podle nastavení jeden z výše uvedených pohledů. Budík nabídne pouze základní nastavení času a zda budit denně nebo jen v pracovní dny. Ani úkoly neprodělaly žádnou radikální změnu, kromě priority lze nastavit datum, splněné odškrtnout a při prohlížení využít některý z filtrů.

043.png 044.png 045.png 
Měsíční • týdenní • denní pohled v kalendáři
046.png 047.png 048.png 
Úkoly • nový úkol • možnosti řazení

Svoje nápady rychle zaznamenáte pomocí hlasového záznamníku. Líní uživatelé se jistě naučí ovládat telefon hlasově, stačí po stisku příslušného tlačítka angličtinou nadiktovat příkaz ve správném tvaru. Kalkulačka si poradí s procenty a odmocninami, zvládne i převrácenou hodnotu a opačná čísla, nabídne paměť, s předností matematických operací se ale hlavu neláme. Pro začátečníky v oblasti Windows Mobile je připraven tutoriál s přehledem funkcí a druhý s řadou tipů.

049.png 050.png 051.png 
Nahrávání • hlasová poznámka • přejmenování
052.png 053.png 
Kalkulačka
054.png 055.png 056.png 057.png 
Podpora • Quickstart tutoriál témata • téma podrobně • tipy

Systém se neobejde bez správce souborů a běžících procesů, oba v iPAQu najdeme. Nováčkům mezi chytrými telefony jistě připadnou některé funkce jako hodně slabé, po doinstalování jejich kvalitnějších alternativ se ale rázem ocitá využitelnost mobilu úplně někde jinde. Ono je to podobné jako u počítačů. Málokdo asi používá operační systém v jeho ryzí podobě bez produktů třetích stran.

058.png 059.png 060.png 061.png 
File Manager ve dvou typech zobrazení • Task manager

Umí se i bavit

Pro přehrávání multimédií nelze u Windows Mobile předpokládat nic jiného než Windows Media Player. Ten z dostupných souborů, jejichž formát mu není cizí, vytváří hudební knihovnu. V lze listovat podle umělce, alba či žánru. Nezaskočí ho ani video, poradí si i s vyšším rozlišením (320 × 240), nicméně na kvalitnější podívanou by se QVGA displej opravdu hodil. Dodávaná sluchátka jakoby z oka vypadla modelům od HTC. Vzhledem k ceně nečekejte audiofilský přednes, na poslech několika písniček cestou do školy či práce by mohly stačit. Díky 2,5 mm Jack konektoru zvládne výrobu redukce na klasická sluchátka leckterý kutil, možná se vám podaří sehnat i hotovou.

062.png 063.png 064.png 
Přehrávání mp3 v Windows Media Playeru • knihovna • výběr podle alba
065.png 066.png 
Přehrávání videa • fullscreen

Čočka fotoaparátu není ničím kryta, občasnému čištění se tedy nevyhnete. Zrcátko pro autoportréty přítomno je, blesk už bohužel nikoliv. Maximální rozlišení fotografií je 1280 × 1024, HP dále umí 640 × 480, 320 × 240, 352 × 288 a 176 × 144. Kromě vyvážení bílé lze korigovat expozici v sedmi krocích a využít trojnásobného zoomu, barevné efekty nebo rámečky nehledejte. Vedle klasického focení umí i časovač a sekvenci pěti fotek. Zvuku uzávěrky se v nabídce nezbavíte, tady pomůže zásah do registrů. Poslední zmíněné rozlišení má i video, které lze stejně jako fotky ukládat přímo na paměťovku.

067.png 068.png 069.png 
Prostředí fotoaparátu • nastavení • vyfocený snímek
070.png 071.png 072.png
Prostředí kamery • nastavení • natáčení

Vzhledem k ceně telefonu nejsou fotky nejhorší, za dobrých světelných podmínek z nich lze po drobných úpravách dostat i použitelný výsledek. Video se díky malému rozlišení hodí maximálně ke sledování na displeji telefonu. Hledáte-li mobil na focení, poohlédněte se jinde, iPAQ se zaměřuje přece jen na trochu odlišnou oblast.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 
Ukázkové fotografie
04.jpg 05.jpg 06.jpg 
Střední a obě krajní polohy korekce expozice
07.jpg 08.jpg 09.jpg 
Normální snímek • dvojnásobný • trojnásobný zoom
10.jpg 11.jpg 12.jpg
Fotografie • makro

Video 1 • Video 2

Škoda rezerv

To nejlepší přichází na závěr. Cena. Oficiální stránky hovoří o sedmi tisícovkách, při zběžné prohlídce českých internetových obchodů ale najdete iPaqa i o osm set levější, tedy kolem 6 200 Kč. To je za nový smartphone na Windows Mobile, které jsou už ve verzi šest cena více než sympatická. HP s touto cenovou politikou zpřístupňuje chytré telefony i méně movitým, pro seznámení s touto platformou ideální začátek. Srovnatelnou konkurencí by mohl být HTC S310, jenže ten je o dvanáct set korun dražší, jede na starším systému Windows Mobile 5 a Wi-Fi je pro něj velká neznámá.

IMG_4530.jpg IMG_4518.jpg IMG_4510.jpg 

Škoda, že návrháři nedotáhli iPAQa ještě o kousek dál. Svižnější odezva klávesnice v kombinaci s QVGA displejem by z něj i za nepatrně vyšší cenu investovanou do vylepšení udělaly bestseller, který by protivníka hledal jen velmi těžko. Pokud uvažujete o nákupu Windows Mobile telefonu a máte možnost si nové HP vyzkoušet, určitě tak učiňte. Na displej se dá zvyknout (pokud nepřecházíte z rapidně lepšího) a pokud nenapíšete stovky zpráv denně, určitě stojí Voice Messenger za zvážení. Nabídne toho opravdu hodně, už teď jsem zvědav na jeho nástupce.

Témata článku: HP, , HP iPaq 514, HTC S310, HP iPAQ, Vstup, Hlasová poznámka, Nastavit datum, Klub, Vyfocený snímek, Nutné minimum, Podpora quick, Vidlice, Windows Update, Případné stažení, Stařík, Nový úkol, Chytrý, VST