HP iPaq rx4240: PDA s jasnou vizí

Kapesní počítače ještě nevymřely a jejich cena padá dolů. Nový model HP je výkonný a praktický, stačí na práci i multimédia.
Kapitoly článku

Základní technické parametry

  • Operační systém: Windows Mobile 5.0 AKU 2,6
  • Displej: Dotykový TFT 320 x 240 (VGA), 65k barev, úhlopříčka 2,83" (72 mm)
  • Procesor: Samsung SC32442 400 MHz
  • Rozměry: 102 x 64 x 18 mm
  • Hmotnost: 127 gramů
  • Paměť: 128MB ROM, 64 MB RAM
  • Paměťové karty: SD/MMC (SDIO)
  • Datové funkce: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0
  • Baterie: Li-Ion 1200 mAh
  • Příslušenství: síťový napáječ, synchronizační kabel, plastový kryt displeje

Klíčové vlastnosti

  • Příjemné rozměry a nízká hmotnost
  • Výkonný procesor Samsung 400 MHz
  • nadprůměrná kapacita paměti ROM
  • Wi-Fi standardu 802,11b/g
  • Bluetooth 2.0 EDR s rozhraním od Broadcommu
  • Operační systém Windows Mobile 5
  • Ovládací kolečko

Hlavní nedostatky

  • Absence integrovaného GPS přijímače
  • Nevhodně řešený kryt displeje
  • Chybí tlačítka pro směr do stran, nefunkčnost některých her

iPaq 01.jpg iPaq 02.jpg iPaq 03.jpg iPaq 04.jpg

Marně si lámu hlavu, kdy se mi naposled dostal do rukou klasický kapesní počítač. Moderní doba přeje chytrým telefonům a komunikátorům. A pokud tato zařízení komunikovat neumí, nabízí alespoň integrovaný GPS modul pro široké využití stále oblíbenější satelitní navigace. Zbrusu nový iPaq kříží tyto zavedené trendy a doplňuje výrazně prořídlé řady klasických PDA. Ostatně konkurenty bychom spočetli na prstech jedné ruky: Acer n310 a N311, Fujitsu Siemens Loox C550, Palm Tungsten T|X a E2 či sourozenci vlastní stáje - iPaqy řady hx2000 a rx1950.

iPaq 20.jpg iPaq 21.jpg iPaq 22.jpg iPaq 23.jpg
HP iPaq rx4240 s větším sourozencem jménem iPaq rx5940

I přes absenci moderní dobou vyžadovaných funkcí může nový iPaq zaujmout. Nebo snad právě proto?

Mrňous v barvě skořice

Mezi hlavními výhodami nemohu nejmenovat malé rozměry. Přesná řeč čísel 102 x 64 x 18 milimetrů asi mnoho nenapoví, nahlédněte raději do srovnávací tabulky. Nízká hmotnost pak v kombinaci s použitými plasty vytváří dojem křehkého zařízení. Bohužel jsme neobdrželi více přístrojů pro reálné testy odolnosti, i přesto myslím, že iPaq se ctí vydrží i méně šetrné zacházení. Dílenské zpracování si jako vždy zaslouží nemalou pochvalu. Všechny části hezky lícují a zaskřípání se od plastového těla určitě nedočkáte.

iPaq rx4240 koncepčně vychází z vyšší modelové řady - rx5000. Nezvyklý kvádřík primárně orientovaný pro použití našíř s protilehlými zaoblenými rohy. Dvě hrany, levá a spodní, zůstávají zakulacené, protilehlé naopak výrobce prohnul dovnitř. Právě tyto dvě prohnuté hrany vybarvili návrháři do bronzové, která v kombinaci s klasickou stříbrnou líbivě dotváří celkový dojem z nového iPaqu. Přístroj se díky zaobleným hranám příjemně drží v dlani, nemá tendenci vyklouznout.

ModelRozměry
iPaq rx4240102 x 64 x 18 mm
HTC P3300108 x 58 x 17 mm
Acer n311110 x 70 x 14 mm
FS Loox N520116 x 71 x 14 mm
Palm Treo 680113 x 59 x 21 mm

Kam se poděla tlačítka?

Ve srovnání s řadou rx5000 doznala novinka několika změn. Na první pohled zaujme především absence ovládacích tlačítek na čelní straně vedle displeje. Veškeré ovládací dění se totiž přesunulo na levou a horní hranu přístroje. Hlavní pozornost zasluhuje otočné a poněkud ztuha stisknutelné kolečko v pravém horním rohu. Osobně mám otočná kolečka rád, listování dokumenty, elektronickými knihami a internetovými stránkami je příjemné a neumačkáte se k smrti. Kolečko však má své, pro někoho nepřekonatelné nevýhody. Chybí totiž definice směrů do stran, což může mít osudový dopad pro funkčnost některých her.

iPaq 08.jpg iPaq 09.jpg iPaq 10.jpg
Ovládací kolečko v levém horním rohu iPaqu

Ovládací kolečko doplňuje čtveřice tlačítek na hraně pravé. Ihned pod kolečkem umístil vhodně výrobce tlačítko s funkcí OK/Close, zároveň však zapomněl na volbu otevření nabídky start. V nastavení však lze všem hardwarovým tlačítkům přiřadit funkce pro krátký a dlouhý stisk, a tak není problém tento detail napravit. Další tlačítka slouží k otevření multimediálního přehrávače, e-mailu a změně orientace displeje. Všechny volby lze samozřejmě přenastavit. Až v pravém dolním rohu má své místo tlačítko pro zapnutí přístroje. Piktogram prosvěcuje dvoubarevná dioda, signalizující stav procesu nabíjení.

Horní hrana ukrývá slot pro paměťové karty typu Secure Digital/Multi Media Card, tlačítko pro spuštění diktafonu a otvor soft-resetu jednobarevnou, modrou diodu. Ta svým blikáním signalizuje funkci bezdrátové síťové karty Wi-Fi, kupodivu nebliká při využívání technologie Bluetooth.

iPaq 11.jpg iPaq 12.jpg iPaq 13.jpg
Paměťová karta se vkládá do horní hrany přístroje

O to zajímavější překvapení skrývá levá hrana. Najdeme zde totiž standardní mini USB konektor pro synchronizaci a dobíjení. HP se konečně vzdalo svých firemních a neuniverzálních konektorů a přešlo na všeobecný standard. Jde o detail s velkým významem, uživatel může využít jakýkoli jiný kabel od nejrůznějších periferií, náhradní pak stojí pár desetikorun. Druhé milé překvapení představuje standardní sluchátkový výstup - 3,5 mm jack. Skvělé!

iPaq 05.jpg iPaq 06.jpg iPaq 07.jpg
Univerzální konektory: Mini USB a plnohodnotný sluchátkový 3,5mm jack

Všechna tlačítka zůstávají dostupná při držení v levé i pravé ruce. Z počátku však budete PDA v rukou obracet, abyste zjistili funkce jednotlivých tlačítek.

 

Témata článku: HP, , HP iPaq rw6815, HTC P3300, HTC P4350, Palm Treo 680, T-Mobile MDA Compact, Hlavní pozornost, Nejnovější standard, Elektronická kniha, Jasno, Milé překvapení, Jas, Secure Digital, Vidlice, PDA, Moderní doba, Signalizující stav, HP iPAQ, Stupeň ochrany, Nadprůměrná kapacita