Hrozí zánik telefonních čísel? Mobilům kralují data

Telefonní čísla fungují 130 let. Teď jim s trochou nadsázky hrozí zánik. Nahradí klasické volání datové hovory přes internet?

Smartphony vytlačují obyčejné mobilní telefony, klasické hovory nahrazuje internetové volání přes Skype či Google+, sms jsou válcovány vzkazy přes Twitter, Facebook, IM nebo e-maily. V této souvislosti šéf největší americké telekomunikační společnosti AT&T prohlásil, že do dvou let čeká první nabídky tarifů založené pouze na datových přenosech. Volání i esemesky budou považovány jen za jeden z druhů dat. The Sociable k tomu dodává, že se v takovém případě stanou telefonní čísla nadbytečná.

Telefonní čísla fungují 130 let. Teď jim s trochou nadsázky hrozí zánik. Podle šéfa AT&T Randalla Stephensona se blíží doba, kdy klasické volání plně nahradí komunikace prostřednictvím přenosů dat po internetu. „Budu překvapen, pokud se v příštích 24 měsících neobjeví někdo, kdo bude nabízet zákaznické plány pouze pro data. Myslím si, že je to nevyhnutelné,“ cituje Stephensona agentura AP.



I podle analytiků je takový scénář logickým pokračováním trendů mobilní komunikace, kdy klasické volání a textování nahrazují různé aplikace fungující na bázi datových přenosů. AT&T registruje pokračující pokles v počtu provolaných minut měsíčně. Naopak datové přenosy rostou a rostou. Nejvíc má v příštích letech růst právě služba VoIP (Voice over Internet Protocol), která umožňuje přenos digitalizovaného hlasu prostřednictvím počítačové sítě.

Mobilních surfařů přibývá i v Česku

Datové přenosy se derou do popředí i v Česku. Množství přenesených dat v tuzemských mobilních sítích 3G se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zhruba zdvojnásobilo. Vedle připojení počítačů přes modemy se o největší stahované objemy zasloužily iPhony a chytré telefony s Androidem.

Operátoři všude ve světě kvůli novým trendům hledají způsob, jak současné složité tarify obsahující několik různých položek (volání, sms, data) zjednodušit. Otázka je, jestli by byl tarif měřící pouze přenos dat pro uživatele výhodný. Například česká Telefónica se nedávno zaměřila na uživatele nejrozšířenější sociální sítě a uvedla speciální tarif pro připojení k Facebooku.

Operátorům jde samozřejmě v první řadě o zisk. Někteří poskytovatelé obsahu ale například nabízejí, že datové přenosy související se vstupem na jejich aplikace uživatelům proplatí. Větší zaměření operátorů na data prý také pomůže dalšímu rozkvětu sektoru. Tak uvidíme, třeba zánik telefonních čísel není zas tak nereálná vize.

Diskuze (41) Další článek: Sony Xperia Sola: dotyková i bezdotyková [video]

Témata článku: , Internetové volání, MOBI, Telefon, Poskytovatel obsahu, Mobilní surfař, Data, Mobil