HTC Desire 601: převlečené a levnější Mini [recenze]

HTC Desire 601 přichází jako plastová varianta modelu One Mini. Láká především na kvalitní stereoreproduktory. Jak obstál v našem redakčním testu?
Kapitoly článku

Převlečené Mini

Z pohledu výbavy bych zde téměř mohl okopírovat text, který jsem před časem napsal v recenzi na HTC One Mini. Oba telefony jsou si totiž, co do výkonu, velmi podobné. I v Desire 601 totiž tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz. Od toho se odvíjí i použitý grafický čip, jímž je opět Adreno 305. Celé to z pohledu výkonu doplňuje 1GB RAM paměť. Bohužel úplně nelze srovnat benchmarkové výsledky obou modelů z našich recenzí, protože v mezidobí testů došlo k několika aktualizacím benchmarkových aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AnTuTu Benchmark, Quadrant Standard, Vellamo

Telefon však šlape velmi pěkně. Přechody mezi jednotlivými obrazovkami jsou plynulé, načítání aplikací netrvá nějak dlouho a ani při celkovém pohybu v prostředí nezaznamenáte obtěžující záseky a podobné nepříjemnosti. Svůj podíl na tom má jistě i fakt, že HTC omezuje maximální počet spuštěných aplikací na devět. Vzhled k velikosti reálně disponibilní paměti však není divu, že je tento počet omezen. Z 1 GB RAM paměti, který vídáme v tiskových materiálech, totiž telefon skutečně zobrazuje zhruba 800 MB. Od těch poté musíme odečíst přibližně polovinu, kterou si pro sebe zabere systém a grafická nadstavba. Reálně tak lze využívat asi jen 400 MB RAM paměti, což opravdu není mnoho. O to víc mě překvapila právě svižnost celého systému, která je na poměrně vysoké úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupné RAM paměti není příliš nazbyt.

Hrátky s pamětí

Samozřejmě v případě instalace nebo stahování aplikací z Google Play se telefon na nezbytnou dobu zpomalí. Po zbylý čas je však zdatným pomocníkem. Bohužel oproti One Mini má Desire 601 poloviční vnitřní paměť. Konkrétně se jedná o 8 GB na papíře, které se v skutečnosti smrsknout na 4,4 GB při první spuštění. Při nainstalování běžných aplikací vám větší paměť chybět nebude. Problém můžou mít příležitostní hráči, protože po nainstalování pouze dvou her jako např. Real Racing 3 (1,5 GB) a FIFA 2014 (1,3 GB) jste rázem na 2 GB volné paměti. Ta už se dalšími často nezbytnými aplikacemi zaplní velmi rychle, a je tak jen otázkou času, než na displeji vyskočí hláška o nedostatku paměti. Mrzet to může dvojnásob, protože telefon obě zmíněné hry zvládá bez problému a hlavně bez záseků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace bohužel na paměťovou kartu přesouvat nelze.

Záměrně do využité paměti nezapočítávám pořízené fotografie a videa, které můžete (a zřejmě budete) ukládat na paměťovou kartu. Zde HTC nezahálí, protože Desire 601 podporuje paměťové microSD karty až do kapacity 64 GB. Na své si přijdou také fanoušci webových úložišť, přesněji Dropboxu. Díky spolupráci obou společností dostanou uživatelé telefonů HTC 25 GB prostoru na 24 měsíců u tohoto poskytovatele zdarma.

HTC Sense ve všech koutech

Už si zřejmě nedovedeme představit, že by HTC Android nepřekrylo svoji grafickou nadstavbou. Nepočítáme-li HTC One Google Edition. V tomto případě se překrývá Android 4.2.2 nadstavbou HTC Sense ve verzi 5.0. Můžete využívat všech (i ne)výhod této verze jako HTC BlinkFeed nebo doplněk fotoaparátu HTC Zoe. HTC BlinkFeed kombinuje zprávy z vámi vybraných serverů s příspěvky na sociálních sítích. To vše se zobrazuje na jedné z pohotovostních ploch. Nechcete-li však tento doplněk využívat, stejně se ho nezbavíte. Tuto plochu totiž nelze odebrat, jediné co můžete, je odebrat veškerý obsah, aby se vám nemělo, co ukazovat a nastavit jinou hlavní plochu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální tapeta pro HTC Sense 5.0 a vpravo HTC BlinkFeed.

Takových ploch můžete mít celkově až pět. Na každou z těchto ploch můžete naskládat až 16 aplikací (mřížka 4 × 4) nebo několik widgetů. Spodní lišta aplikací, která se zobrazuje na všech těchto plochách i v hlavní nabídce, pojme maximálně 5 ikon. Jednu z nich pak vždy musí zastupovat vstup do hlavní nabídky aplikací/na pohotovostní plochu. Hlavní nabídka se může zobrazovat v mřížce 3 × 4 nebo 4 × 5. K dispozici je několik druhů řazení aplikací. Lze je řadit dle abecedy, dle nejnovějších anebo nastavit vlastní pořadí. Pro třídění aplikací můžete využít i možnost tvorby složek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ikony aplikací, které nepoužíváte, ale současně je nelze odinstalovat, můžete jednoduše schovat. Super nápad.

Nadstavba vám dovolí přizpůsobit si telefon k obrazu svému. Na výběr je několik stylů pro uzamčenou obrazovku, samozřejmostí je možnost nastavení vlastní tapety nebo vlastního vyzvánění. Příjemným vylepšením je i možnost přihlašování k nejrůznějších účtům a sociálním sítím na jednom místě v Nastavení. Před nechtěným použitím lze telefon také uzamknout. Vybrat si lze mezi zabezpečení číselným kódem, gestem i písemným kódem. Nechybí ani možnost odemknutí pomocí rozpoznání obličeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení telefonu je velmi přehledné.

Velmi podrobně lze nastavit i klávesnici. Podle toho, co vám vyhovuje, si můžete nastavit jak rozložení QWERTZ tak QWERTY. Nechybí jednoduchý přepínač jazykových sad našeptávání a automatická korekce textu. K tomu se však váže jedno omezení. V případě, že máte našeptávání zapnuto, můžete využívat také obdobu metody zadávání Swype, tedy zadávání tahem. Pokud ale tuto možnost našeptávání vypnete, nebudete již tahem moci psát. Při přechodu mezi telefony potěší možnost synchronizace slovníku, který jste si sami vytvořili, na mail. Kromě manuálního zadávání lze zadávat text také hlasovým diktováním. Samotné klávesy jsou dostatečně velké, tudíž nedochází ani k tolika překlepům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení klávesnice jsou velmi široké.

Pochválit lze určitě také vestavěný internetový prohlížeč. Ten je oproti (rovněž) předinstalovanému Chromu mnohem rychlejší a navíc dokáže zobrazit i flashové prvky. Flash player je v telefonu totiž také předinstalován, čímž se dostává před většinu konkurence. Ostatní telefony do sebe dostanou Flash již pouze neoficiální cestou. Internetové stránky můžete zobrazovat jak ve verzích pro mobily, tak pro PC. V nastavení pak lze navolit také různé formy přednačítání obsahu, aby surfování po internetu bylo ještě rychlejší a pohodlnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC dodává jeden z nejlepších vestavěných webových prohlížečů.

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire 601, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, LG Optimus, LG Optimus L9, LG Optimus L9 II, Nokia Lumia 920, Špatný fotoaparát, Go edition, Automatická korekce, Nezbytná dokumentace, Maximální počet, Děs, Mini, Jednoduchý přepínač, Podprůměrný fotoaparát,