HTC Desire 601: převlečené a levnější Mini [recenze]

HTC Desire 601 přichází jako plastová varianta modelu One Mini. Láká především na kvalitní stereoreproduktory. Jak obstál v našem redakčním testu?

O tom, že se tchajwanské výrobce HTC svým vlajkovým modelem HTC One trefil do vkusu mnoha uživatelům, nemůže být pochyb. Skvělé zpracovaní, zajímavý design a dvojice hlasitých stereoreprudktorů na přední straně bylo ze všech stran chváleno. Není tak divu, že se některé prvky tohoto modelu snaží přenést i do jiných modelů. Většinu zřejmě napadne HTC One Mini, které jakoby z oka vypadlo svému vzoru. HTC však šlo s touto vizí ještě do nižších cenových pater, a proto vzniklo HTC Desire 601.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
HTC Desire 601 bude dostupný v bílé, černé a červené barvě.

Klíčové vlastnosti:

  • 4,5palcový Super LCD displej s qHD rozlišením (540 × 960 pixelů)
  • Dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz
  • Grafická nadstavba HTC Sense 5.0
  • Plynulé a svižné a stabilní prostředí
  • Podpora paměťových microSD karet až do 64 GB
  • Kvalitní stereoreproduktory

Hlavní nedostatky:

  • Notifikační LED dioda je velmi malá
  • Skutečná využitelná vnitřní paměť dosahuje pouze 4,4 GB
  • Podprůměrný fotoaparát
  • Absence NFC

HTC Desire 601
Zara
rozměry a hmotnost: 135 × 67 × 9,9 mm, 130 g
displej: 4,5", kapacitní TFT LCD, 540 × 960, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 400 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (2× Krait 300, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Po designové stránce se dvěma výše zmíněným podobná především přední stranou. Je to dáno tím, že na obou jejích koncích je vždy umístěn jeden reproduktor. Dohromady se zvukovým vylepšením HTC BoomSound tak dostanete velmi kvalitní audio výstup. Na zbytku šasi telefonu je znát, že patří do nižší cenové kategorie, a tak prémiový hliník vystřídal plast s povrchovou úpravou soft-touch. Pojďme ale  popořadě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana vypadá, jako kdyby telefon patřil do řady One.

Centrem zájmu je zajisté obrazovka. V tomto případě se bavíme o 4,5palcovém Super LCD displeji s qHD rozlišením 560 × 940 pixelů. Jemnost displeje tak nešplhá do závratných hodnot a zůstává u 245 PPI, což se v oblasti střední třídy řadí spíše k horšímu průměru. Uživateli, který ale do té doby telefon s kvalitnějším displejem neměl, to nepřijde tak špatné. V opačném případě však chvíli potrvá, než si na to zvyknete. Kvalita samotného displeje však naopak patří k tomu lepšímu. Podání barev je přirozené a pozorovací úhly jsou také dobré. Co bych se dokázal představit lepší je maximální a minimální jas displeje. Na slunci totiž občas není displej úplně dobře vidět a naopak v noci až zbytečně září. To i přesto, že hodnoty jasu jsou vždy na samotné hranici svých možností.

Překvapení v reproduktoru

O regulaci jasu můžete rozhodovat sami nebo ji přenechat čidlu k automatické regulaci podle podmínek. Tento senzor, spolu s čidlem přiblížení je umístěn nad displejem a vlevo od reproduktoru. Vpravo od reproduktoru se nachází sekundární kamera, jenž lze využít pro videohovory nebo i jako provizorní zrcátko. Zapomenout nesmíme ani na notifikační LED diodu, která je ukrytá v jedné ze zdířek reproduktoru. Bohužel musím dodat, že tato dioda je velmi útlých rozměrů, a tak se často stane, že její signalizaci vůbec nepostřehnete. Svůj účel tak plní zhruba z poloviny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tělo není hliníkové, nýbrž plastové.

Inspiraci letošním vrcholným modelem nezapře Desire 601 ani v řešení části pod displejem. Znovu se totiž setkáváme pouze s dvojicí senzorových tlačítek, když vlevo je to šipka zpět a vpravo domovské tlačítko. Uprostřed se skví logo HTC, ale prokliknout ho stále nelze. Tlačítko pro zobrazení kontextové nabídky tak vždy musíte hledat přímo na displeji, což ne každému vyhovuje. Pro zobrazení správce spuštěných aplikací je třeba dvojitého poklepání na domovskou klávesu. Pod řadou tlačítek je umístěn již jen druhý z reproduktorů, přičemž v jedné z jeho zdířek je umístěn první z mikrofonů.

Příjemný na dotyk 

Tím končí popis přední části a můžeme se tak vrhnout na prvky po jeho obvodu. Na spodní hraně máme práci jednoduchou. Nachází se zde jen konektor pro připojení microUSB kabelu. Využít ho lze pro spárování telefonu s počítačem nebo pro připojení nabíječky. Tento konektor je znovu usazen opačně, než je v současné době zvykem. Může se tak stát, že s tím ze začátku budete mírně bojovat. Nejedná se však o nic jiného než o sílu zvyku, které se dá relativně snadno zbavit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obvod telefon příliš prvků nenarušuje.

Na opačné hraně vlevo našlo své místo zamykací tlačítko. Pohodlnější by sice bylo umístění vpravo nebo na boku telefonu, vzhledem k (na dnešní poměry) již menším rozměrům je ale možné toto omluvit. Místo toho budete do horní hrany vpravo připojovat sluchátka, protože se zde nachází 3,5mm jack. Posledními prvky, které narušují obvod telefonu, jsou tlačítka pro ovládání hlasitosti. Ty najdeme na pravém boku. Levá strana modelu zůstala nedotčena.

Zpracování s vykřičníkem

Dá se říct, že kvalita zpracování telefonu má dvě tváře. Tou první (lepší) je stav telefonu po vybalení z krabice. Pokud si nepřečtete manuál, budete při prvním pokusu o vložení microSIM karty a microSD karty totiž hledat šuplíček po bocích. Lícování a celkové uchycení zadního krytu je na vysoké úrovni, a tudíž nemusíte ihned poznat, že je také odnímatelný a zmíněné sloty jsou schované pod ním. Zprvu půjde jeho sundání poměrně obtížně. Budete-li ale tento proces opakovat častěji, úchyty zadního krytu povolí. To způsobí, že po obvodu začne kryt nepříjemně skřípat a hýbat se, čímž se dostáváme k té předjímané druhé tváři dílenského zpracování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkové rozměry telefonu jsou 134 × 67 × 9,9 mm.

Jedinou útěchou (a současně nadějí), jak se tomuto vyhnout, je fakt, že při našem testování je odnímání zadního krytu mnohem častější než při běžném používání. Patříte-li k těm, kteří zadní kryt sundají pouze jednou a to ihned po vybalení, a poté již nikdy nebo pouze výjimečné. Nemusíte se těchto nedokonalostí vůbec obávat.

Klepněte pro větší obrázek
Hmotnost se drží u 130 gramů.

Provedení zadní strany telefonu můžeme řadit spíš k těm umírněnějším. V její horní části najdeme pouze 5Mpix fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, jenž je designově trochu zvýrazněn černým kruhem. Vlevo od něj byl umístěn druhý z mikrofonů, který slouží primárně k aktivním potlačení okolního šumu. Uprostřed zad je vyryto již pouze další logo výrobce, čímž se dostáváme na úplná konec popisu telefonu.

Jednoduchý k udržbě

Z celkového pohledu to lze uzavřít tak, že telefon je navržen zejména k pohodlnému úchopu, což se podařilo. Tomu napomáhá především zaoblení boků telefonu. Designéři se však nevyvarovali některým ergonomickým nedostatkům, z nichž zřejmě největší je umístění zamykacího tlačítka na to (pro praváka) nejvzdálenější místo. Na druhou stranu lze argumentovat tím, že toto umístění využívá HTC u většiny svých modelů a jejich uživatelé na to mohou být navyklí. Kvitovat lze naopak povrchovou úpravu zadního krytu, na které neulpívají otisky prstů a telefon tak není třeba každou volnou chvíli čistit.

Klepněte pro větší obrázek
Do mužské ruky padne bez problémů. Pro ženy již mohou být jeho rozměry trochu velké.

Obsah balení krom HTC Desire 601 tvoří manuál k prvnímu spuštění a nezbytná dokumentace. Nechybí ani nabíječka s oddělitelným USB kabelem. Posledním příslušenstvím, které v krabičce najdete, jsou tradiční sluchátka. Jejich provedení nenasvědčuje tomu, že byste si díky nim mohli dopřát mimořádný hudební poslech. To však od nich ani nikdo neočekává a navíc hudební nadšenci jistě disponují vlastními kousky této audio soupravy.

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire 601, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, LG Optimus, LG Optimus L9, LG Optimus L9 II, Nokia Lumia 920, Automatická korekce, Rozložení qwertz, Vestavěná paměť, Podprůměrný fotoaparát, Špatný fotoaparát, Lokační čip, Pře, Go edition, Min,