HTC Desire X: přiměřeně, přiměřeně... [recenze]

Dříve vlajková řada HTC má nový přírůstek směřující dnes jen do střední třídy. Má HTC Desire X čím zaujmout?
Kapitoly článku

Ne každý chce (nebo může) utratit za telefon více než deset tisíc korun. Proto i značka HTC, dříve určená spíše pro majetnější, doplňuje portfolio v nižších cenových hladinách. Tentokrát to není úplný lowend, Desire X představuje zástupce střední třídy – dostanete přiměřeně výkonu v pěkném obalu, za což také výrobce očekává odpovídající (aspoň podle něj) sumu. Nečekejte tedy výkonového rekordmana, nemusíte se ale být ani mizerného ošizeného displeje nebo nedostatku paměti. Všeho prostě tak akorát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Desire X existuje v bílém a černém provedení

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní displej
  • miniSIM a podpora microSD
  • vyvážený hardware

Hlavní nedostatky:

  • nízké rozlišení videa
  • chybí NFC
  • cena by mohla být nižší

HTC Desire X
T328e, Proto
rozměry a hmotnost: 119 × 62 × 9,3 mm, 114 g
displej: 4,0", kapacitní S-LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 650 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Play (2× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 5MPx, video (640 × 480), autofocus, blesk
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

TIP: zajímvá vás Desire X? Mohl by se vám líbit také modernější HTC Desire 500. Má variantu s jednou a dvěma SIM, dvoujádrový procesor a povedený design.

Jen další HTC

Na těle Desiru X můžete najít hned několik designových prvků, které jej spojují s dříve uvedenými modely. Kolem displeje se táhne tenký lem, který po stranách přechází až na boky, nad a pod displejem je pak jenom na čelní straně. Vše za ním představuje vaničku krytu baterie, která ve spodní části telefonu zasahuje až na přední stranu. Pokud jen trochu máte v oku portfolio HTC, určitě byste sem správně přiřadili i tento model i bez log výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Desire X přesně v duchu letošního designu HTC 

I přes větší displej není telefon přehnaně těžký (114 gramů), díky zaobleným hranám se telefon dobře drží, trošku nepříjemná může být boční hrana displeje, která je poměrně ostře řezaná. Krycí sklo displeje je hodně vystavené, postrádá jakýkoliv ochranný (jemně zvýšený) rámeček, bude potřeba na něj dávat zvýšený pozor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dominantou zadní strany je mohutné okolí fotoaparátu

Rozložená ovládacích prvků kopíruje několik posledních modelů tothto výrobce. Nahoře tedy najdeme hlavní vypínač spolu s 3,5mm konektorem sluchátek, na pravé straně je to regulace hlasitosti a na druhém boku zhruba ve stejné výšce pak microUSB konektor. Jednotlivá tlačítka lze snadno najít i pohmatu, odezva byla bezproblémová s výjimkou spodní poloviny regulátoru hlasitosti. Nikdy nebylo jasné, jestli telefon zaznamenal stisk nebo ne, mohlo ale jít o problém daného kusu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční strany jsou téměř holé, až na tlačítko hlasitosti a microUSB konektor

Plastový kryt baterie s povrchovou úpravou Soft Touch (u testované černé varianty) může představovat zejména hned po pořízení telefonu oříšek. Nikde na něm nenajdete obvyklý výřez, který označuje to správné místo, kde zatlačit a uvolnit první plastové zobáčky. Po nahlédnutí do manuálu se dozvíte, že je vhodné začít na horní straně, pak postupně celý kryt „odcvakáte“ a sejmete. Po zpětném nasazení kryt drží bez hnutí a ani při silnějším promačkání nikde nic nevrzalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro SIM kartu najdete po sejmutí zadního krytu na levém boku

Na zádech telefonu upoutá zajímavý designový prvek, kterým je poměrně velké orámování objektivu s jemnými vroubky. Po sejmutí krytu se pod tento rámeček vsouvá SIM (standardní velikosti) a hned vedle ní najdete slot pro microSD paměťovku. Čočku fotoaparátu chrání lehce vyvýšený lem, neměla by tedy hned přijít k úhoně. Nad čočkou se pak krčí ještě přisvětlovací dioda, kterou lze pomocí příslušné aplikace proměnit ve svítilnu.

Displej a tlačítka

Čelní strana je již tradičně vyhrazena displeji a senzorovým tlačítkům. Ta jsou tři, jmenovitě zleva Zpět, Domů a Nedávno použité aplikace, rozložení tedy stejné jako u jiných HTC s čtyřkovým Androidem. Podíváte-li se ale do nastavení, objevíte malý poklad. Zatímco modely z řady One realizovaly tlačítko Menu softwarově (vykreslily ho na displej), u modelu Desire C bylo nutné pravé tlačítko podržet, u Desiru X si můžete chování tohoto tlačítka nastavit. Výchozí volba je jako u Desiru C (stisknout-aplikace, podržet-menu), chování ale můžete i prohodit.

Klepněte pro větší obrázek
Tři senzorová tlačítka pod displejem

Notifikační diodu nenajdete jako u dražších modelů v jemné mřížce reproduktoru, schovvá se pod krycím sklem displeje. Stále je maličká a její svit nikterak neruší. Při pohledu na displej zespodu můžete zaregistrovat jemné prosvítání podsvětlení mezi sklem deispleje a jeho lemem. Není to nikterak markantní, u lowendu bychom nad tím i mávli rukou, u Desiru X by se to ale stávat nemělo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také Desire X obdrželo podpis Beats Audio 

Čyřpalcový displej disponuje rozlišením 800 × 480 bodů. Pozorovací úhly má hodně široké, ani při větším náklonu nedochází k změně barev, s čitelností na slunci nemá problém. Pochvalu zaslouží živé barvy, které jsou přirozené, syté, ne však natolik saturované, aby displej vypadal jako omalovánky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice a obsah balení

Telefon dostanete v zaoblené krabičce, výbava je poměrně skromná. Kromě několika manuálů doplňuje telefon úzká nabíječka s SB portem, microUSB kabel, který použijete i při nabíjení a pecková sluchátka s plochými kablíky. Paměťovou kartu budete muset doplnit z vlastních zdrojů.

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire 500, HTC Desire 500 Dual SIM, HTC Desire 601, HTC Desire C, HTC Desire X, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One S, HTC One V, Aspirant, Internetové rádio, SoundHound, Děs, Boční hrana, Prime, DESI,