HTC Flyer: příliš drahý špás [recenze]

Nabídka tabletů s Androidem se rozšiřuje o HTC Flyer. Novinka však s sebou přináší málo překvapení a mnoho rozčarování.
Kapitoly článku

Android 2.3 do tabletu nepatří

Jednu specialitu ale Flyer přeci jen má – kapacitní stylus. Práce na něm ale bohužel skončila kdesi na půli cesty, používat ho totiž můžete pouze ve vybraných aplikacích. Po ruce je poznámkový blok se synchronizací se službou Evernote, do které tedy už nemusíte pouze psát na klávesnici, ale i kreslit poznámky, a pak poněkud podivná aplikace pro tvorbu snímků obrazovky. Pokud totiž perem klepnete kdekoliv na obrazovku, tablet uloží její snímek a vy po něm pak můžete kreslit, zvýrazňovat a psát poznámky. Flyer má dokonce speciální dotekové tlačítko pouze pro stylus, které v tomto režimu zobrazí nabídku pera, jeho tloušťky a barvy. Kdyby se dalo se stylusem pracovat intuitivně ve všech aplikacích a tablet by obsahoval aplikaci pro přepis kresby na text, mělo by to nějaký význam, takhle ale zůstal stylus pouze na hraní a brzy vás omrzí. Škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Uvnitř tabletu najdete pouze Android 2.3, což je v době jeho třetí generace a při ceně tabletu docela škoda. Znamená to totiž, že na Flyeru budete moci pracovat pouze s klasickými mobilními aplikacemi a ty trojkové na tablet nenainstalujete. Druhá generace Androidu také nerozumí kompletní akceleraci pomocí GPU jednotky, takže se smiřte s menším množstvím přechodových efektů, animací a dalších kouzel, které konkurenci nedělají sebemenší problém.

Klepněte pro větší obrázek

Absenci starého Androidu si HTC vynahrazuje upraveným prostředím Sense. Díky němu je po ruce několik programů, které jsou upravené pro větší rozměr a rozlišení, nicméně žádná sláva to není. Přepracování se dočkala roletová nabídka a webový prohlížeč, jinak vše zůstává ve starých kolejích a programy se budou na sedmipalcovém displeji pouze roztahovat. Ještě před pár měsíci by to byla norma, ale na konci léta 2011 to skutečně bolí, dvojkový Android by měl být totiž na tabletech této cenové kategorie mrtvou platformou.

Nezavoláte si, ale napíšete

Zklamáním je absence klasického sluchátka nad displejem. Už telefonování s pětipalcovým Dell Streakem vyvolávalo na veřejnosti pobavený úsměv, proto se Flyer takové možnosti raději zbavil. Možnost telefonovat prostřednictvím GSM sítě eliminoval úplně, zbývají nám jen videohovory, případně VoIP.

Klepněte pro větší obrázek

S vloženou SIM kartou ale nemáme problém poslat běžnou SMS zprávu. Pro někoho to může být velká výhoda oproti iPadu, i když 160znakové zprávy mnozí považují za přežitek. Editor je stejný jako v jiných HTC telefonech a totéž můžeme říci o e-mailových klientech Gmailu a vlastní nastavitelné schránky.

HTC dlouhodobě dbá o kvalitní synchronizaci. K dispozici máme adresář kontaktů, který si údaje převezme z Google účtu a dokonce i z Facebooku. Synchronizace se dotýká také událostí v kalendáři a díky aplikaci Evernote i poznámek. Tablet komunikuje s Exchange serverem a rozumí si is Outlookem. V našem případě proběhla synchronizace bez nejmenší chybičky. Plus udělujeme za automatické slučování duplicitních kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Organizační funkce nenabídnou kromě nového dotykového pera nic převratného. Kalendář ovládá čtyři typy náhledů. Obsazeno dny a hodiny jsou přehledně vyznačeny, měsíční náhled dokonce ukáže miniaturní časovou osu dne. Rozměrný displej umožní zobrazení dvou měsíců najednou. O organizaci času se postará opakovaný budík, světový čas, stopky nebo časovač. Vše je pěkně pod jednou střechou v položce Hodiny.

Pohodlnější internet, slabší multimédia

Surfování po internetu je jedna z nejvyužívanějších funkcí tabletu, proto musí být dotaženy k dokonalosti. Narozdíl od své největší konkurence, prohlížeči nedělá problém Flash. Tady už bychom ocenili nějaký ten palec v úhlopříčce navíc, v porovnání s telefonem je to ale přesto nesrovnatelný komfort. Kapacitní displej, rychlé reakce a množství funkcí nás nenutí se při prohlížení stránek omezovat, Flyer si poradí is datově a graficky náročnými stránkami.

Klepněte pro větší obrázek

Přehrávač hudby sice v tabletu přítomen je, ale jeho využití pravděpodobně nebude na každodenním programu. Téměř půlkilové zařízení v kapse jako přehrávač nosí málokdo a hlasitá reprodukce také nepatří k nejkvalitnějším. FM rádio chybí, Flyer je zkrátka více stvořený pro sledování videa. Vůbec mu to nevyčítám.

Klepněte pro větší obrázek

Na zadní straně se našlo místo pro čočku fotoaparátu. Snímá v rozlišení 5 Mpx, kvalita fotografií je však při nejlepším průměrná. Fotky trpí vysokou kompresí, chybí přisvětlovací dioda, mlhu neodstraní ani vyčištění čočky. Makro režim neoslní a horší světelné podmínky ho vědí úplně potopit. Nezachrání ho ani autofocus.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zhotovené HD video s rozlišením 1 280 × 720 bodů a frekvencí 30 snímků za sekundu také kvalitou nenadchne. Podstatnější jsou možnosti sledování videa, kde nacházíme podporu formátů DivX či WMV. Flyer si dokonce poradí is titulky, třeba je jen správně nakódovat a nazvat stejně jako příslušný klip. S dostatečnou kapacitou volné paměti netřeba filmy v běžné kvalitě konvertovat, přístroj je bez odmlouvání přehraje.

Trhák to nebude

Pochvalu HTC nedostane ani za služby. Tablet je zařízení pro konzumaci obsahu a tady má Android oproti iPadům ještě velký kus práce před sebou. HTC nedostatek obsahových služeb chtělo projednou vyřešit a na americkém trhu v tabletu nabízí třeba herní službu OnLive a videopůjčovnu HTC Watch. Nic z toho ovšem v České republice nefunguje a ve Watch najdete pouze několik málo filmových trailerů.

Klepněte pro větší obrázek

HTC si zaslouží obdiv za to, že se v zatím nepříliš úspěšném segmentu androidní tabletů vydalo vlastní cestou. Na absenci dvoujádrového procesoru i starší Android má své důvody, zájemců však tyto parametry mohou snadno odradit. Velkým lákadlem je pero Magic Pen, které by mělo patřit ke každému tabletu. Ani to ale není vlastnost, která by z HTC Flyer dělala trhák století.

HTC Flyer je přímým konkurentem pro Samsung Galaxy Tab první generace, který je také sedmipalcový a také jej pohání pouze dvojkový Android. Problém ale spočívá v tom, že první Tab byl představený už loni v září a dnes jej Samsung nahrazuje jeho dvěma nástupci s Androidem 3 Honeycomb a dvoujádrovým čipsetem. HTC skutečně zaspalo a to nejen technologicky, ale i ekonomicky. Adekvátní cena za Flyer by se totiž měla pohybovat pod deseti tisíci korun.

Témata článku: HTC, , , , , Google Nexus One, HTC Flyer, HTC Flyer 16GB 3G, HTC Flyer 32GB 3G, HTC Flyer 32GB Wi-Fi, LG Optimus, LG Optimus 2X, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Pracovní týden, Hlasitá reprodukce, Špás, Celá konstrukce, Největší konkurence, Velká výhoda, Nepsaný standard, Atypické rozlišení, Hliníková konstrukce, Makro režim,