HTC Hero: druhý pohled na hrdinu (velký test)

Hero je teprve třetím HTC s Androidem, ale znamená velký přelom v uživatelské přívětivosti. Nové prostředí Sense skvěle doplňuje špičkový hardware.

Ovládání

HTC Hero nabízí stejné ovládací prvky, které jsme mohli vidět i u jiných telefonů Android. Šest ovládacích tlačítek a trackball je celkem velký počet na to, že má přístroj dotekový displej a většina operací se provádí přes něj. Tlačítka ale rozhodně usnadní a urychlí práci. Na rozdíl od trackballu, který jsem využíval jen minimálně. Zatímco Tomáš Holčík si ve svých týdenních zkušenostech stěžoval, že si trackball dělá co chce, mě spíše vadilo, že pokud se telefon nachází v klidovém režimu a já trackballem pohnu do strany, většinou mě posune o více jak jednu obrazovku dále než potřebuji. Drobnost, ale otravná. Mnohem raději jsem tedy využil palce a dotekového displeje. Trackball jsem ocenil jen ve chvíli, kdy začal indikovat novou příchozí zprávu. Sice se nadalo poznat, zda se jedná o e-mail nebo SMS, ale bíle blikající světlo se dalo přehlédnout jen stěží.

Klepněte pro větší obrázek
Jestli už jste drželi v ruce Android, budete vědět, k čemu které tlačítko slouží

Všechna tlačítka jsou celkem malá, jasně ale vystupují z povrchu telefonu. Navíc jsou mezi nimi zřetelné mezery, takže žádné omyly se konat nebudou. Krajní klávesy v horní řadě slouží pro příjem a ukončení hovoru. Ukončení hovoru slouží současně pro zamčení, delší podržení zase mobil vypne. Tlačítko s domečkem vás dostane odkudkoliv z menu na úvodní obrazovku a klávesa MENU vám zase zpřístupní aktuální možnosti nastavení telefonu. Takže pokud jste ve zprávách, budete nastavovat doručenky, velikost MMS atd. V internetovém prohlížeči záložky, historii prohlížení a další položky.

Poslední dvě funkce se musely vejít z neznámého důvodu na jednu klávesu. Není to nejpohodlnější, ale tlačítko je dost široké, abyste se vyhnuli chybám. Šipka slouží pro návrat v nabídce o úroveň zpět, lupu využijete při vyhledávání. Z pohotovostního displeje se spouští Google Search, pokud se nacházíte v kontaktech, pochopitelně se prohledávají ty.

Displej

Nejprve trochu parametrů. Displej HTC Hero má velikost 3,2 " a rozlišení 320 × 480 bodů. To sice dostačuje, ale dokážu si představit, že u takto velkého displeje by mohlo být rozlišení i vyšší. Displej pracuje s kapacitní technologií, která mi na ovládání připadne rozhodně citlivější než displeje odporové (i když Nokia N97 představuje světlou výjimku). Displej reaguje opravdu perfektně, stačí malá pobídka. Stejně dobře funguje i jeho přetáčení. To není možné za všech okolností, ale pouze tam, kde to má smysl, například při prohlížení internetu či tvorbě zpráv. Reakce jsou navíc velmi uvážlivé, nesnáším, když stačí do telefonu lehce ťuknout a displej začne zběsile měnit orientaci. Nic takového u HTC Hero opravu nehrozí.

Připravit se naopak musíte na poněkud horší čitelnost displeje na slunci. Velká plocha je plná odlesků a práci s ní na přímém slunci rozhodně není nejjednodušší. Alespoň částečným řešením je vypnout automatickou korekci poosvětlení a nastavit si hodnotu manuálně. Z důležitějších nastavení ještě displej umožňuje určit limit po kterém zhasne. Zhasnutí automaticky znamená zamčení přístroje.

Hardware

HTC Hero má stejnou hardwarovou výbavu jako model Magic. Konkrétně to znamená procesor Qualcomm s taktem 528 MHz a 288 paměti RAM. To je možná dostatečná hodnota pro Magic, ale Hero, který obsahuje vylepšené prostředí se spoustou widgetů, občas nestíhá. Na začátku mne nejvíce zarazilo, jak dlouho trvá přístup k seznamu aplikací. Další potíž znamená více spuštěných aplikací současně. Mohu jen zopakovat co zaznělo v týdenních zkušenostech: Stačí třeba poslouchat hudbu, k tomu stahovat něco z internetu a snímat polohu přes GPS. Z plynulého uživatelského prostředí se obratem stane zadrhávající se slideshow. Asi největší vliv má poslech hudby. Bez ní není tak jednoduché mobil vytížit a výraznějšího vlivu si nevšimnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Interní paměť pro data má kapacitu 512 MB, samozřejmostí je podpora paměťových karet. Ty se umisťují pod zadní kryt, který se mimochodem nedá sundat úplně snadno

Velmi slabým místem telefonu je baterie. Její kapacita je přitom nezanedbatelných 1 350 mAh. Nedá se tedy říct, že by se výdrž podcenila, jako například u prvního modelu Diamond. Opět cituji ze zkušeností Tomáše Holčíka: Celkem pravidlem je výdrž okolo 12 hodin. Ráno v osm jej vyndáte z nabíječky a v osm večer se už dožaduje připojení ke šťávě. Není to přitom příliš závislé na intenzitě používání. Pravda, se zapnutou GPS navigací na několik hodin se doba ještě více zkrátila. Ale mobil zatíží jen standardní synchronizace a čtení pošty, Twitteru a nějaké to drobné surfování po netu, bez použití GPS a WiFi. Pokud tento mobil prostě chcete využít k jeho hlavnímu účelu, celý den nevydrží.

Po Tomášově varování jsem schválně zkusil telefonu trochu odlehčit. Vypnul jsem Twitter, místo automatické synchronizace s Microsoft Exchange jsem používal manuální kontrolu a pro poslech hudby jsem si pustil samostatný MP3 přehrávač. Výdrž se pochopitelně výrazně zlepšila, Hero jsem musel nabít teprve po dvou dnech. Rázem z něj ovšem byl poloviční mobil. Ideální řešení v tomto případě neexistuje. Buď si pořídíte ještě jednu náhradní baterii, nebo s sebou budete vždy mít nabíječku. Na delší výpravy ale Hero opravdu není ideální. V zahraničních fórech také pro delší výdrž radí vypnout 3G, bez rychlých dat ale HTC Hero opět degradujete. Osobně se mi osvědčila aplikace Advanced Task Killer pomocí které vypínáte zbytečné operace, které běží na pozadí a zbytečně užírají kapacitu baterie. Znovu ale opakuji, žádné ideální řešení v tomto případě neexistuje.

Témata článku: HTC, , , , Apple iPhone 4GB, HTC Hero, HTC Magic, Nokia N97, Nokia N97 mini, T-Mobile G1, Dostupná síť, Velký, Focená scéna, Velký test, Nejhezčí telefon, Abecední pořadí, Horní roletka, Speciální nástroj, Jediná možnost, Praktický efekt, Vylepšené prostředí, Druh, Předchozí režim, Pohled, Druhý pohled,