HTC Hero: druhý pohled na hrdinu (velký test)

Hero je teprve třetím HTC s Androidem, ale znamená velký přelom v uživatelské přívětivosti. Nové prostředí Sense skvěle doplňuje špičkový hardware.

Uživatelské prostředí

HTC Hero sice pracuje s operačním systémem Android, ale výrobce si hodně pohrál s ovládáním a tak je původní prostředí systému potlačeno na úkor nástavby Sense. To se dá přirovnat k TouchFlo, které známe z přístrojů Windows Mobile. Osobně mi Sense připadá ještě povedenější než TouchFlo. A pokud bych měl srovnávat originální prostředí Androidu pouze se Sense, výsledek bude ještě jednoznačnější. HTC Sense se mi prostě líbí.

HTC Sense může mít celkem šest různých podob, který výrobce nazval Scenes. Jedna je zaměřena na sociální sítě, další na multimédia, práci, hry či cestování. Podle toho, kterou z těchto podob si vyberete, upraví se pohotovostní displej telefonu. A nejenom ten, z hlavní obrazovky se pohybem vlevo či vpravo dostanete k dalším pohotovostním displejům, kterých je celkem sedm. Takže ještě jednou: HTC Sense má šest různých režimů, který poskládá ikonky a nabídky na celkem sedm pohotovostních obrazovek. Nemusíte být matematický genius, abyste si spočítali, že existuje opravdu hodně kombinací, jak si prostředí telefonu poskládat k maximální spokojenosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si malého posuvníku nad spodní lištou. Indikuje, na které stránce „plochy“ se zrovna nacházíte

Abych to vysvětlil na příkladu: vyberu si pohotovostní displej zaměřený na práci. Na hlavní obrazovce pak uvidím dvoje hodiny, proužek s kalendářem a čtveřici ikon pro přístup do kalendáře, k mailům, prohlížeči a do google maps. Na postraních obrazovkách mám větší kalendář, přehled kurzů, e-mailového klienta, či internetové záložky. Pokud bych si vybral pohotovostní displej preferující sociální sítě, dočkal bych se widgetu s Twitter klientem, přístup na stránku Facebooku apod. Ale možná, že stejně jako já brzo zjistíte, že by se vám nejvíce hodil pohotovostní displej, který kombinuje funkce z těch přednastavených. Žádný problém, poskládáte si tedy obrazovky podle svého a uložíte si je pod vlastním názvem. Telefon vám dovoluje na obrazovky přidávat zkratky, rychlé přístupy do libovolných složek a hromady widgetů. Ty mohou být buď dílem HTC nebo od Andoridu. HTC widgety jsou graficky lépe zpracované, většinou ale také zaberou prakticky celý displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Twitter, Facebook a ukázka widgetů v HTC Sense

I přes velké množství pohotovostních obrazovek, všechny ikonky do nich dříve či později neposkládáte. Telefon proto nabízí rychlý přístup do hlavního menu, kde jsou všechny ikonky seřazeny v abecedním pořadí. K dispozici je mřížka nebo seznam. Chcete-li kteroukoliv z ikon vytáhnout na některou z hlavních obrazovek, stačí na ni podržet prst a pak přesunout.

Z původního Androidu toho tak na první pohled moc zachováno nezůstalo. Zůstalo horní roletka s notifikacemi, ve které vám telefon vypisuje veškeré události. Od zmeškaných hovorů, přes přijaté maily po informaci o nových zprávách z Twitteru či údajích o úspěšně nainstalované aplikaci.

Kontakty a volání

Ze všech pohotovostních obrazovek se rychle dostanete také k vytáčení telefonního čísla. Pro naše potřeby ale bude užitečnější vytáčet kontakty přes telefonní seznam. Zde vidíte vždy maximálně sedm záznamů. Zajímavě si telefon poradil se záznamy s začínající háčkem nebo čárkou. Ty vřadil mezi jména, která diakritikou nezačínají. U písmene S tedy máte záznamy seřazené ve stylu: Sajfrt, Škoda, Sokol… Abyste o kterémkoliv kontaktu získali další informace, musíte na něj ťuknout prstem. Na hlavní obrazovce adresáře pouze vidíte, odkud záznam pochází – může vzniknout synchronizací s Exchangem, Gmailem, Outlookem nebo ho vytvoříte přímo v telefonu.
 

Samozřejmostí z jiných telefonů je nabídka oblíbených kontaktů nebo skupiny volajících. Poměrně unikátní volbou je ale záložka, ve které se zobrazují poslední poznámky vašich známých z Facebooku. Pokud navíc u kontaktu přímo vyplníte link na Facebook, dohraje se vám do telefonního adresáře i fotka daného člověka, kterou má na této sociální síti nastavenou. A pokud ji změní, dojde k výměně i v telefonu.

Záznamy z Facebooku si navíc můžete prohlížet u každého kontaktu zvlášť a pokud používá Flickr nezůstanete ochuzeni ani o jeho fotky. U každého kontaktu se navíc sdružují informace o vzájemných voláních a také vidíte zprávy, které jste si mezi sebou vyměnili.

Jak už jsem naznačoval, kontakty do telefonu dostanete několika různými způsoby. Exchange i Gmail mi fungovaly bez potíží, alespoň do okamžiku, kdy jsem zjistil, že se mi přes Exchange nahrálo jen 75% záznamů. Upřímně přiznávám, že jsem ani po týdnu nepřišel na to, čím by to mohlo být způsobené. Chybějící záznamy se na první pohled nikterak nelišily od těch nahraných. Myslím, že telefon je v tom nevinně, chybu bych viděl spíše na straně firemního serveru. Ještě, že kromě bezdrátového přenosu údajů už existuje i speciální synchronizační software. Více se o něm dozvíte zde.

Při hovoru telefon překvapí snad jen tím, že v okamžiku spojení krátce zavibruje. HTC Hero jinak informuje o délce hovoru, bez potíží se dostanete do hlavní nabídky a ke všem funkcím. Pochopitelně zapnete hlasitý odposlech. Zvuková kvalita je na dobré úrovni i při nejvyšší hlasitosti.

Klávesnice, SMS, e-mail

Pro vkládání textu nabízí HTC Hero několik typů klávesnic. Pokud displej přetočíte do horizontálního režimu, automaticky dostanete k dispozici QWERTY. Nad každým písmenem je ještě jeden speciální znak, ke kterému se dostanete delším stiskem daného tlačítka. Nemůže chybět přepnutí do režimu číslic, kdy máte k dispozici další speciální znaky.

Pokud necháte mobil nastojato, opět můžete použít klasickou QWERTY, na výběr je ovšem i režim se stejným rozložením tlačítek jako na klasickým mobilních telefonech. Třetí typ kombinuje oba předchozí režimy. Na klávesnici jsem si ani po dvou týdnech používání nezvykl. Stále jsem dělal velké množství překlepů a díky nešikovně umístěným ovládacím tlačítkům jsem mnohdy celou klávesnici klidně i vypnul. Zdaleka nejhůř pak fungovalo tlačítko pro mazání znaků. V kombinaci s častými chybami mi zadávání znaků k srdci opravdu moc nepřirostlo. Jedinou pozitivní stránkou je XT9, které velmi dobře odhadovalo slova, která se snažím stvořit (pokud jsem se tedy zrovna trefoval do správných políček).

Textové zprávy telefon sdružuje podle příjemce. Nahoru vždy řadí osoby, které vám psaly jako poslední. Při psaní se ukazuje počet napsaných znaků, ale pozor, při horizontálním režimu tento údaj zakrývá klávesnice. Rozhodnete-li se ptát s XT9, připravte se na zkracování zpráv kvůli diakritice.

Do MMS přidáte kromě multimediálního obsahu i záznamy z kontaktů či kalendáře. HTC Hero dovoluje nastavit maximální velikost příloh pro multimediální zprávy.

U e-mailů mi už synchronizace s Exchangem pracovala na jedničku. Na výběr je z několika různých časových režimů kontroly, e-mailových účtů lze mít pochopitelně víc. Jak už bylo uvedeno ve zkušenostech, klient v Exchange neumí HTML poštu či neotevře PDF přílohu. Poradí si ovšem s přesunem zpráv mezi složkami, určujete maximální velikost stahovaných zpráv a pokud nesynchronizujete často určitě využijete i volbu jak moc staré maily má telefon synchronizovat.

Témata článku: HTC, , , , Apple iPhone 4GB, HTC Hero, HTC Magic, Nokia N97, Nokia N97 mini, T-Mobile G1, Dostupná síť, Pohled, Dostatečná hodnota, Ostatní přístroje, Vylepšené prostředí, Druh, Abecední pořadí, Focená scéna, Opakované přehrávání, Velký test, Kopírování textů, Horní roletka, Nejhezčí telefon, Test, Druhý pohled,