HTC Hero: týden s hrdinou

Tak jako TouchFLO přineslo uživatelský komfort do WinMobile, přináší jej Sense UI do Androidu. Hero přináší lákavou kombinaci software a hardware.

Týden jsem mohl používat HTC Hero a byť to není nějak dlouhá doba, v mém případě znamená opravdu intenzivní používání, kdy jsem schopen najít chytrá i opravdu hloupá řešení funkcí. Následující článek není rozhodně plná megarecenze, o kterou vás neochudíme, přesto věřím, že pár zajímavých postřehů vždy přijde vhod.

Jak jistě víte HTC Hero je postavený na Androidu, ale přidává k němu vlastní uživatelské prostředí Sense UI, které připomíná dotažený TouchFlo z Windows Mobile. Sense UI opravdu smysl má. Stále na telefonu poznáte, kde je hranice původního Androidu, a kde už pomáhá nové rozhraní. A opravdu budete na Hero rádi, že tam to spartánské základní prostředí není.

Sedm uživatelských ploch zní jako velký počet, ve kterém se snadno ztratíte, není to ale tak špatné. Dílem za to mohou velké Widgety HTC, kdy pošta, či Twitter zabírají celou plochu, dílem i jednoduchá navigace na spodním pruhu. Jednotlivé Widgety jsou směřovány více na efekt než na využití plochy obrazovky a animace nemusí sednout každému, přesto jsem si rychle zvyknul na šoupání prstem, kdy animace logicky kopírují pohyb prstu a prostředí reaguje svižně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sense UI

Propojeno s e-životem

Výborná je provázanost Hero s internetovými službami. Po prvotním resetu se vás mobil zeptá na přístup k Exchange, Facebooku, Twitteru a Flickru a kompletně se sám nastaví. Z Exchange umí načítat e-maily i ve složkách, všechny kalendáře a kontakty. Neumí ale z Exchange stáhnout úkoly a dokonce na celém telefonu není v základu jediná aplikace na úkoly. Jako náhradu musíte používat kalendář.

Facebook se podporuje v kontaktech (můžete kontakt spárovat s profilem na Facebooku, stáhnout fotku a číst aktuální status) a fotogalerii, kde jednoduše můžete na mobilu procházet i galerie svých přátel. V době testování nebyla k dispozici nativní aplikace pro Facebook, jen omezené webové mobilní rozhraní. Během několika dnů by ale měl být k dispozici podobně kvalitní klient, jako je na iPhone, v megarecenzi už určitě bude.

Pro Twitter si HTC upravilo jednoduchý klient Peep, který není úplně hloupý, vypadá hezky, má ale nedostatky. Twitter Widget na plochu nevyužije plně dostupnou plochu, takže vidíte sotva dva poslední tweety, současně psaní příspěvků komplikuje malá klávesnice. Nemůžete totiž psát na ležato, tato aplikace otočení na bok neumí, navíc se doplňují jen slova bez diakritiky, ač to přitom HTC Hero umí. Například v poštovním klientovi si otočíte klávesnici a mobil překvapivě dobře rozpoznává překlepy a doplňuje ze slovníku česká slova s výbornou přesností. Je to skvělé, ale řídí se to podle aplikace, a když se ta aplikace rozhodne nespolupracovat, máte smůlu.

Mezi Widgety nenajdete obrázkový přehled kontaktů, můžete si na plochu dát jen modul s oblíbenými kontakty, kde vidíte současně jen tři z nich. Ani výběr lidí ze seznamu kontaktů není ve stylu TouchFLO, je to prostý seznam osob. To mi ale zase tak moc nevadí.

Kdyby jen ty chyby nebyly

HTC Hero je bezesporu nejlepší Android, co na trhu seženete, možná i proto, že nepoužívá základní rozhraní Androidu. Proto ostatně nemá ani na sobě logo Google.

Byť je ale Hero nejlepší ve stádě, rozhodně se nedá říci, že by neměl chyby. Popravdě těch chyb je tam docela dost. Asi nejhorší je u něj výdrž. Celkem pravidlem je výdrž okolo 12 hodin. Ráno v osm jej vyndáte z nabíječky a v osm večer se už dožaduje připojení ke šťávě. Není to přitom příliš závislé na intenzitě používání. Pravda, se zapnutou GPS navigací na několik hodin se doba ještě více zkrátila. Ale mobil zatíží jen standardní synchronizace a čtení pošty, Twitteru a nějaké to drobné surfování po netu, bez použití GPS a WiFi. Pokud tento mobil prostě chcete využít k jeho hlavnímu účelu, celý den nevydrží.

V zahraničních recenzích se často kritizuje rychlost, není to ale tak hrozné. Na kolena jej přesto dostanete. Stačí třeba poslouchat hudbu, k tomu stahovat něco z internetu a snímat polohu přes GPS. Z plynulého uživatelského prostředí se obratem stane zadrhávající se slideshow. Asi největší vliv má poslech hudby. Bez ní není tak jednoduché mobil vytížit a výraznějšího vlivu si nevšimnete.

Fotoaparát, byť má 5 MPx, není dvakrát využitelný. Neumí namáčknout, prostě jak stisknete kuličku, zaostří a fotí. Zaostří přitom vždy na střed bez možnosti zaostřit, posunout kompozici a vyfotit. Nepomůže ani zpoždění samospouští. Nemá také rád protisvětlo a fotky nejsou nějak úžasné.

Pro kvalitnější pracovní využití bych potřeboval lepší e-mailový klient pro Exchange. Ten v Hero neumí HTML poštu, a byť otevře a zobrazí Office přílohy, odmítne otevřít PDF přílohu, ani ji neuloží, byť v systému PDF Viewer je. Také bych chtěl synchronizaci úkolů z Exchange.

Testovaný kus má rovněž nějaký problém s kuličkou trackballu. Často se kulička rozhodne, že jede sama dolů nebo doprava, byť se fyzicky vůbec nehýbe. Pomůže trochu otáčet kuličkou do protisměru případně do boku. Jen doufám, že to je chyba kusu a ne celé modelové řady, je to na vrácení v rámci záruky.

Běžný život závisláka

S HTC Hero jsem za pár dní přešel od masivního zkoumání všech vychytávek k běžnému dennímu využití. Ráno u snídaně přečtu Twitter, promažu spam z Inboxu, díky dodatečné aplikaci NewsRob přečtu Google Reader a případně zkouknu na webu zprávy na iDnes. V průběhu dne řeším maily, občas se naviguji s GPS a čtu zprávy z internetu. Nahrál jsem si z Marketu nějaké aplikace, kromě NewsRob můžu doporučit Shazam na rozpoznávání hudby třeba z rádia, potěší i SkyMap která díky kompasu a GPS ukazuje hvězdy a planety na noční obloze ve směru, kam nasměrujete mobil. Celkově je ale aplikací dramaticky méně než na iPhone, zlepšuje se to, ale opravdu zatím nic moc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Hero

Hero jako kapesní internetový terminál nezklamal. Je příjemný, snadno ovladatelný a nabízené funkce jsou dobře využitelné. Přesto má chyby, které mohou pro mnohé představovat bolestná omezení.
 

HTC Hero
HTC HeroTřetí komunikátor HTC s Androidem přináší uživatelské prostředí HTC Sense, obdobu TouchFlo z Windows Mobile. Přístroj je vybaven konektorem 3,5mm jack, pětimegapixelovým fotoparátem a HVGA kapacitním dotykovým displejem.rozměry a hmotnost: 112 × 56 × 14 mm, 135 g
displej: 3,2'', aktivní TFT, 320 × 480, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 350 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Android 1.5
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), autofocus
79 %
(44. místo z 1146)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 12 180 Kč (koupit)
Diskuze (97) Další článek: Samsung spustil web pro vývojáře mobilních aplikací

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, HTC Hero, Jediná aplikace, Týden, Běžný život, Jednoduchá navigace, Snídaně, Spodní pruh, Internetový terminál, Pracovní využití, Nejlepší android, Poslední tweet, Malá klávesnice, PDF Viewer,