Nové HTC One přijde 25. března. Fotky prozrazují dvě zadní kamery

HTC rozesílá pozvánky na tiskovou konferenci, kde představí novou generaci svého špičkového modelu HTC One. Také jsme jednu dostali, což znamená, že podobně jako vloni, budeme přímo u světové premiéry a vy budete mít informace z první ruky.

Klepněte pro větší obrázek 
Pozvánka na tiskovou konferenci. Souběžně s tou londýnskou se bude konat druhá v New Yorku.

Téměř současně s pozvánkou se na internetu objevily první snímky, které potvrzují jednu ze spekulací, a to rovnou jednu z těch divočejších. Po experimentu s ultrapixelovým fotoaparátem u první generace One, se HTC u druhé generace pustí do jiného experimentu – dvě kamery na zadní straně. Spekulace říkají, že ta druhá (a menší) bude sloužit k rychlejšímu a přesnějšímu ostření. Osobně ale nemám pocit, že by to byl nejpalčivější problém dnešních fotomobilů, a tak si počkejme, jaké záměry HTC s touto konstrukcí má. Dozvíme se to zřejmě až 25. března na tiskovce a jak to celé funguje, řekne až první reálná zkušenost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zepředu vidíme jasnou podobu se současným One, vzadu je ale něco nového a nevídaného. Co HTC zamýšlí se druhou kamerou? Obr.: nowhereelse.fr
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další dva snímky potvrzují tlačítka na displeji. Při otočení telefonu se otočí i tlačítka. Obr.: nowhereelse.fr
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svoji tradiční dávku informací přidává také @evleaks. Podle Evana se bude novinka jmenovat "The All New One", bude dostupná ve stříbrné, šedé a zlaté barvě. Na snímcích je domovská obrazovka a značkový ochranný kryt.
Klepněte pro větší obrázek 
A znovu @evleaks, konečně máme plnou podobu telefonu!
Klepněte pro větší obrázek 
Aktualizováno o šedou variantu a hádám, že stříbrnou nám @evleaks předhodí zítra.
Klepněte pro větší obrázek 
Aktualizováno podruhé: Omyl, šedá varianta je zde už dnes! Zdroj: @evleaks

Původní článek vyšel 5. února s následujícím titulkem:

HTC „M8“: nástupce špičkového One přijde v březnu

Premiéra nové vlajkové lodi HTC se blíží a internetové drbny se předhání s informacemi. Udrží se HTC „M8“ v nejvyšší lize?

Zvěsti o nástupci HTC One se na internetu shromažďují už několik měsíců, a tak není divu, že je jich pěkná hromada. Pojďme začít těmi od @evleaks, už jsme si zvykli, že je můžeme považovat za věrohodnou předpověď věcí budoucích. Tak předně – HTC s kódovým označením M8 bude představené koncem března zároveň v New Yorku a Londýně. Místa jsou shodná jako loni, zato jízdní řád se změnil. Loni bylo HTC One představené několik dní před barcelonským MWC 2013, to aby novinka nezapadla ve veletržní lavině. Letos to tedy vypadá na evoluci stejného nápadu a nový superphone bude představen několik týdnů po MWC 2014.

Evleaks také zmiňuje HTC M8 mini, tedy zmenšenou verzi špičkového modelu, ale jeho existence není žádné překvapení a podrobnosti zatím neznáme. Velká M8 má být první telefon s nadstavbou Sense 6.0, ale ani to není žádná převratná novinka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak bude vypadat HTC M8 je zatím tajemství. Zde se díváte na koncept od Jermaine Smit

Další zmínka od @evleaks říká, že „M8 vypadá nápadně jako M7“. Pro vysvětlenou, M7 bylo pracovní označení současného typu One. A když jsme u těch jmen… Evleaks pracuje právě jen s „M8“, samozřejmě to může znamenat, že jej Evan Blass (muž za Evleaks, profesionální leaker, jak sám sebe nazývá) prostě nezná, ale také je možné, že jméno zatím nebylo určeno. Po internetu jich koluje několik: HTC One (bude se pokračovat se stejným jménem i do dalších generací), pak je tu hojně používané HTC One+, nebo také HTC Two. Evan vtipně poznamenává, že jméno One S už si marketéři HTC vybrali u jiného modelu, a tak nebudou následovat terminologii Apple iPhonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Toto jsou údajné fotky připravované M8. Základní rysy jsou stejné jako u dnešního One, hrany se však zdají být kulatější. Kroužek nad hlavní kamerou byl dříve připisován čtečce otisků prstů, dnes se mluví o sekundární kameře, se kterou má HTC velké plány. Obr.: Unwiredview.com

Pojďme na drby z kategorie „ostatní zdroje“. Jakoby základem vývoje dnešních smartphonů bylo zvětšování displeje a zvyšování rozlišení. Také podle webových drbů úhlopříčka povyskočí na 5" (One má 4,7"), zato rozlišení by mělo zůstat na loňském standardu Full HD 1 920 × 1 080 pixelů. Podle našeho názoru to úplně stačí, ale ve srovnání s letošními superphony (Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, LG G3/G2 Pro a další) to bude v tabulkovém srovnání vypadat divně. Letošní špička se totiž chystá povýšit na rozlišení QHD (1 440 × 2 560 pixelů). Dopustí to HTC? Zatím jsme opravdu jen ve fázi spekulací…

Pozitivní zprávou je, že i přes růst displeje mají zůstat zachované rozměry přístroje. To znamená tenčí okraje a také by měla zmizet tlačítka Home a Back, která má současné One pod displejem. Chystaná novinka je má mít na displeji, tedy tak, jak si to představuje Google.

Klepněte pro větší obrázek 
Koncept od Nikolaie Prettnera. Takhle si prý představuje příští generaci svého oblíbeného smartphonu – bez tlačítek pod displejem. Podle některých spekulací mu konstruktéři přání splní.

Dohady se také točí také kolem procesoru. Zřejmě to bude Qualcomm Snapdragon, ale otázkou je, jestli „současný“ typ 800, nebo už příští generace 805. Ani osmistovka není slabý procesor, ale byl by to už druhý bod, ve kterém by si konkurence budovala náskok…

Fotoaparát modelu One před rokem experimentoval s ultrapixely a podle některých spekulací se HTC pokusů nevzdá ani letos. HTC One+ prý dostane dvě zadní kamery. Nebude to však kvůli 3D efektu, jak jsme byli zvyklí v minulosti, druhá kamera má pomoci s ostřením a umožní efekty jako dodatečné přeostření už vyfocených snímků, HDR i u scén s pohybujícími se prvky apod.

Diskuze (29) Další článek: Překvapení? Hodinky Samsung Gear 2 mají běžet na Tizenu

Témata článku: HTC, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, LG G3, LG G3 32GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Chystaná novinka, Pracovní označení, Nov, Barcelonský mwc, Pro +, Letošní špička, Nejpalčivější problém, Slabý procesor, F +, Druhý bod, Šedá varianta