HTC Magic: magický Android od Vodafone (test)

HTC Magic je teprve druhým Androidem na našem trhu. Jak si stojí proti starší G1? Zvolíte si klávesnici, nebo menší rozměry?
Kapitoly článku

HTC Magic je teprve druhý mobilní telefon na českém trhu vybavený operačním systémem Google Android. Po komunikátoru T-Mobile G1 je Magic prvním Androidem bez klávesnice. Oba přístroje vyrobilo HTC, mají tedy mnoho společného, zároveň se ale v mnohém liší.

HTC Magic (Sapphire)
HTC Magic (Sapphire)Druhý komunikátor s Androidem bude prodávat výhradně Vodafone. Oproti T-Mobilu G1 modelu Magic chybí QWERTY klávesnice, má ve všech směrech menší rozměry i hmotnost, dvojnásobnou paměť ROM a větší baterii. Ostatní parametry zůstávají stejné.rozměry a hmotnost: 113 × 55 × 14 mm, 119 g
displej: 3,2'', aktivní TFT, 320 × 480, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: ExtUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 340 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Android
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), autofocus
78 %
(51. místo z 1150)
kataloginfo výrobce
cena: 10 777 Kč (Vodafone)

Zatímco první komunikátor s operačním systémem od Google se začal prodávat v lednu 2009, na druhý jsme si museli počkat až do června, přestože byl představený už na únorovém Světovém Mobilním Kongresu v Barceloně. Pro G1, jak už její plný název napovídá, musíte k T-Mobile. Stejný operátor prodává i Magic, jmenuje se u něj T-Mobile myTouch 3G, to však kupodivu neplatí pro Českou republiku. U nás se bude HTC Magic prodávat pod svým původním jménem a exkluzivitu na něj získal Vodafone. České zastoupení T-Mobile se nechalo slyšet, že tento přístroj do své nabídky nezařadí ani později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Magic
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...s ním často srovnávaný T-Mobile G1

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a také Magic vedle podobně vybaveného Samsungu i7500

Zajímavé je také srovnání cen. T-Mobile G1 začínal na 9 999 Kč, dnes je jeho základní cena 10 999 Kč. Vodafone se vydal opačným směrem: nejprve oznámil start na téměř 13 tisících, nejen v diskuzi na webu MobilMania.cz se ale strhla vlna nevole, operátor vyslyšel hlas lidu a tak nakonec Magic začínal na částce 11 777 Kč. V době psaní článku, tedy asi po měsíci prodeje už je Magic o další tisíc níže.

TIP: aktuální ceník najdete každé dva týdny zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Za povšimnutí stojí stupeň „operátorské customizace“. Zatímco na T-Mobile G1 najdeme loga operátora a firmy Google, Magic na svém těle nese pouze dvakrát tři písmenka HTC

S, nebo raději bez?

Právě konstrukce je hlavním odlišujícím znakem obou zmiňovaných přístrojů. Zatímco T-Mobile G1 za svou neobvyklou „vyhoupávací“ a velmi prostornou klávesnici zaplatil značnými rozměry, Magic je drobný, kompaktní a lehký. O G1 vždy víte, že ji máte v kapse, ale Magic vklouzne do kapsy saka téměř nepozorován.

Jestliže jsem si po týdnu s G1 stěžoval na vrzání neuvěřitelně složité konstrukce a po dalším týdnu jsem ulomil jeden ze zubů držících kryt baterie, Magic se v tomto ohledu povedl daleko lépe. Díky tomu, že se na telefonu nic nehýbe, nemá ani co vrzat. Šasi i kryty telefonu jsou sice z plastu, ale ani při pokusu o kroucení nevznikají žádné pazvuky (a to se mnou už měsíc chodí nechráněný v kapse kalhot). Opakovat se nemůže ani výše popsaná komplikace s krytem baterie, ten se totiž u HTC Magic vcelku běžným způsobem vysouvá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nabíječka, datový kabel a jediná sluchátka, která k Magicu připojíte bez redukce
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Příjemným bonusem je koženkové pouzdro. Vzhledem k lakovanému povrchu jej určitě užijete

Abych rozdíly v konstrukci shrnul. G1 je značně komplikovaný, při jeho vývoji se hodně experimentovalo a ne vždy to bylo k dobru věci. Magic se oprostil od pohyblivých částí a je to k dobru věci, vše se tváří pevně a bytelně. Jedinou starost mi dělá lesklý lak na povrchu. Škrábancem se do něj nemazatelně zapíše každé setkání s klíči v kapse, nebo posunutí po desce stolu. Doporučuji tedy použít dodávané koženkové pouzdro, nebo alespoň samostatnou kapsu a zvýšenou péči.

Témata článku: HTC, , , , , , , HTC Hero, HTC Magic, T-Mobile G1, Mág, Magi, Test, Vhodný moment, Plný název, Konektor extUSB, Druhý mobil, #Android, Magic Link, Vestavěná podpora, Voda, Značný rozměr,