HTC MTeoR: obrněný mobil s Windows (velký test)

HTC MTeoR patří do rodiny chytrých telefonů na platformě Windows Mobile 5 Smartphone. Nabízí perfektní zpracování, kovové kryty, kompaktní rozměry, rychlý procesor a zejména podporu UMTS. Odpustíte mu ale absenci Wi-Fi?

Podívejme se dovnitř

HTC MTeoR pohání procesor z dílny Samsung s lehce zapamatovatelným označením SC32442A s velmi slušnou frekvencí 300 MHz. Zde narážíme na druhý a poslední hardwarový rozdíl ve srovnání s Qtekem 8310, ten totiž disponuje procesorem z dílny Texas Instruments OMAP taktovaný o 100 MHz níž. Doping MTeoRu jednoznačně prospěl.

  
Tohle na sebe prozradil operační systém

Výkon bohatě dostačuje pro plynulé přehrávání videa, musíte jej ale upravit do nižšího rozlišení a datového toku. Bez problémů můžete využívat služeb několika aplikací současně. Mohl jsem například poslouchat hudbu na pozadí, přitom surfovat internetovými stránkami a povídat si na ICQ kecálku. Bez nejmenších problémů. Pokud ale chcete spustit nějakou náročnější aplikaci, doporučuji nepotřebné běžící procesy vypnout. V nabídce start najdete správce běžících procesů.

 
Informace o procesoru a paměti

Procesor doplňuje paměť ROM o celkové kapacitě 128 MB. Operační systém si ukousl zhruba 50 MB a pro uživatele tak zbývá 73 MB. Paměť RAM má papírovou kapacitu 64 MB, dostupných je však necelých 54 MB. Po čerstvém startu systému zůstává pro uživatele necelých 30 MB a s rezidentními aplikacemi spouštěnými po startu bude ještě hůř.

Ovládání a zajímavé funkce

Operační systém Windows Mobile nazývá svou nabídku po vzoru stolního operačního systému - Start. Nabídka se skládá z matice ikon 3 × 3 a na rozdíl od starších verzí není třeba přepínat na další listy, všechny ikony jsou v jednom seznamu. Nabídka může obsahovat další složky s ikonami (například příslušenství), nebo s další textovou nabídkou (nastavení). Osobně nemám k tomuto systému výhrady, budete-li hledat nějakou volbu související s aktuálním děním na obrazovce, najdete ji po stisku pravého kontextového tlačítka.

  
Seznam nainstalovaných aplikací a dvě podoby podmenu

MTeoR lze ovládat klasicky ručně stručně, nebo i hlasovými povely. U každé ikony menu najdete pod kontextovou nabídkou volbu přidat hlasový příkaz. Rozkazování telefonu mi ale k srdci příliš nepřirostlo. Za velmi užitečnou funkci považuji možnost zamčení telefonu po stanovené době nečinnosti, a to pod čtyřmístným PINem nebo silným alfanumerickým heslem. MTeoR jako pracovní nástroj může často obsahovat cenná data a pokud jej ztratíte, máte jistotu že se k datům nikdo nedostane. Má to ovšem jednu nevýhodu, heslo pak musíte zadávat při každé činnosti.

Nic pro videohovoristy

HTC MTeoR se neztratí ani v zámoří díky podpoře čtyř frekvenčních pásem v síti GSM 850/900/1800 a 1900 MHz. Jak jsem se zmínil v úvodu, MTeoR si rozumí i s UMTS. To ovšem využijete pouze v souvislosti s datovými přenosy, přední kamera chybí a videohovory nejsou podporovány. Budou někomu chybět?

 
Telefonní seznam vyniká rychlým vyhledáváním

S hovory souvisí seznam kontaktů. Ten nabízí díky sdílené paměti neomezenou kapacitu, ke každému jménu lze přiřadit několik desítek položek. Seznam zobrazuje současně záznamy z paměti telefonu i paměti SIM. Chcete-li sestavit hovor, pravou kontextovou klávesou vyvoláte seznam, pomocí bleskurychlého prediktivního vyhledávání naleznete kontakt a zeleným sluchátkem sestavíte hovor. Filtrování seznamu probíhá podobně jako při psaní zpráv se slovníkem T9. Každé tlačítko s písmenem jména stisknete jen jednou a telefon vyhledá odpovídající jméno. Navíc je mu jedno, jestli hledáte podle jména nebo příjmení. Rychlé vyhledání v seznamu patří mezi silné stránky Windows Mobile 5.

 
Možnosti kontaktu

Při probíhajícím hovoru oceňuji kvalitní reproduktor, věrně prokreslí všechna pásma a hlas druhé strany nepostrádá přirozenost. S hlasitým odposlechem již tak spokojen nejsem, na vyšší než průměrnou hlasitost reproduktor drnčí a očividně svou úlohu nezvládá. Ve spolupráci s utrženým modrozubým sluchátkem je ale vše v nejlepším pořádku. Bez problémů funguje hlasové vytáčení.

Snad jediné, co z oblasti telefonování postrádám, je záznamník probíhajícího hovoru. Přitom hlasový záznamník v nabídce najdete, chybí pouze provázání s probíhajícím hovorem. Na příchozí volání můžete být upozornění polyfonními melodiemi, ty přednastavené ale nejsou příliš nápadité. Určitě si dříve nebo později doplníte své oblíbené zvonění ve formátu Mp3 či mid.

Stále oblíbenější data

HTC MTeoR vychází vstříc i milovníkům datových přenosů. Vedle klasického GPRS třídy 10 totiž nabízí EDGE. Operátoři pokrytí EDGE rozšiřují a často se s "E" na displeji setkám i v místech, kde bych to vůbec nečekal. Zatímco přes GPRS se přenosová rychlost nepřehoupla přes 50 kbit/s, s EDGE jsem mohl data stahovat rychlostí i 120 kbit/s.

Ano, datové přenosy v síti třetí generace - UMTS - jsou opravdu bleskurychlé. Pro mobilní surfování a stahování e-mailů vám 300 kbit/s určitě postačí. Typ UMTS podporované všemi výrobci ale u nás provozuje pouze Eurotel, prozatím jen v centru Prahy a Brna. Nemusíte se mnou souhlasit, osobně hodnotím vyšší známkou EDGE podporované všemi operátory s pokrytím většího území.

  
Mobilmania.cz v textové a grafické verzi na MTeoRu

Datové přenosy můžete samozřejmě využít přímo v telefonu. Nabízí se e-maily, internetový prohlížeč, nejrůznější on-line kecálci, ale třeba i RSS čtečky a nejrůznější aplikace využívající mobilní datové přenosy. Nechcete-li, aby si telefon přenášená data skrblil pro sebe, využijte Bluetooth, infraport nebo synchronizační kabel a nabídněte je dalšímu zařízení: notebooku, kapesnímu počítači a podobně. V menu příslušenství najdete aplikaci Bezdrátový modem, ve které je třeba před započetím přepnout telefon do modemového režimu.


V další kapitole: zprávy, fotoaparát, přehrávač hudby a videa

Témata článku: HTC, , , , , HTC Mteor, Qtek 8310, Nejrůznější aplikace, Dobrá podpora, Obr, Nemalé množství, Černý čtvereček, Dobrý kontrast, Přednastavený profil, Velký, Jediné omezení, Přirozenost, MOBI, Malý soubor, Nový úkol, Mobil, Doping, Wind, Vysoká intenzita, Typický uživatel