HTC One mini 2: prestižní jen na první pohled [recenze]

Na prvních fotkách se nám líbil, výbava ale zklamala a praxe také není příliš veselá. Tohle přerostlé „mini“ je jako modelka. Hezká, ale…
Kapitoly článku

Systém a aplikace

Za systém zaslouží HTC pochvalu. Android 4.4.2 sice není úplně tím posledním, verze 4.4 však pořád ještě pro mnohé představuje pouze zbožné přání. Nadstavba HTC Sense je přítomna ve verzi 6.0. Přestože ze standardní podoby systému Android neuvidíte téměř nic (Sense překrývá kompletně celé prostředí telefonu), netrpí Mini 2 žádnými záseky ani trhanými přechody. Prostředí se podařilo odladit dobře, funguje bez zaváhání.

Během testu dorazila na HTC aktualizace – verze systému se nezměnila, jednalo se o aktualizaci opravující chyby. O One Mini 2 se tedy (zatím) HTC stará a na podporu nekašle. Stávající majitelé HTC budou v prostředí Mini 2 jako doma. HTC svou nadstavbu postupně piluje a vylepšuje a je to jedna z mála oblastí, kde Mini 2 neztrácí na svého vybavenějšího sourozence.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Verze systému, dostupná aktualizace a její úspěšná instalace.

Kvůli hůře přístupnému hlavnímu vypínači umístěnému na horní straně zamrzí absence zapnutí displeje poklepáním. Jakmile si na toto vysoce návykové vylepšení na některém telefonu zvyknete, budete ještě dlouhou dobu klepat na displeje telefonů, které tuto funkci nepodporují.

Po odemknutí displeje se dostanete na plochy – jejich počet lze měnit, můžete si vybrat, která bude výchozí. Plocha úplně vlevo je vyhrazena pro BlinkFeed, nechcete-li ji používat, lze tuto funkci vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Domovská plocha a její úprava (přidávání widgetů).

Hlavní nabídka je řešena pro HTC typicky svisle. Na jednu obrazovku se vejde dvacet (nebo dvanáct) aplikací, řadí se podle abecedy, stažení, nebo si je můžete přeskládat podle vlastních potřeb. Nepotřebné aplikace lze skrýt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní nabídka, možnosti řazení aplikací, změna velikosti mřížky a skrytí aplikací v hlavní nabídce.

Oznamovací panel funguje obdobně jako na čistém Androidu. Ze seznamu oznámení se klepnutím do pravého horního rohu dostanete k přepínačům bezdrátových modulů. Funguje i alternativní přístup „stažením“ panelu dvěma prsty. Přepínačů můžete nastavit až dvanáct, vybíráte z široké nabídky a kromě výběru můžete nastavit i jejich pořadí. V mnoha ohledech je prostředí telefonu stejné jako u vybavenějšího modelu One (M8).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Oznamovací roleta, rolate s rychlými přepínači a jejich výběr.

V hlavní nabídce najdete několik „dárečků“ v podobě předinstalovaných aplikací. Nejzásadnější bonus představuje aplikace Disk od Googlu. Jakmile se přihlásíte se svým účtem Google, dostanete na Disku Google 50 GB místa navíc na dobu dvou let. Kancelářský balík s možností vytváření a editace dokumentů nemusíte instalovat, připraven je Polaris Office. Ten poslouží i v roli jednoduchého správce souborů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bonus na Disku Google, Polaris Office jako kancelářský balík i jako správce souborů.

Telefon poskytne prostor pro poznámky a úkoly v aplikacích Klikyháky a Úkoly. Jako v mnoha jiných telefonech od HTC, i Mini 2 disponuje upraveným rozhraním do auta s většími ikonami, aplikace dostupné v tomto módu si můžete vybrat. Nabídku pak završuje přehledová aplikace Akcie a jednoduché Zálohování využívající Disk Google. Hlavní nabídka není přeplácaná zbytečnostmi, pokud předinstalované aplikace nevyužijete, můžete je v hlavní nabídce skrýt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Poznámkovník, úkolovník, akcie, zálohování, aplikace Car pro snadný přístup k funkcím potřebným v autě.

Multimédia

One Mini 2 je poměrně dobře připraven na multimédia. Jedinou překážkou, která by mohla bránit tomu správnému audiovizuálnímu zážitku, je výkon, který bohužel nestačí na některá videa ve full HD. Většina uživatelů však zvolí spíše videa v rozlišení odpovídající displeji, se kterými si Mini 2 poradí hravě. Při sledování videa oceníte povedený displej a podporu velkých paměťových karet, na které se vejde nemalý objem audiovizuálního obsahu.

V čem HTC opravdu vyniká, je dvojice reproduktorů a jejich umístění. Tam, kde se mnozí konkurenti omezují pouze na jediný zvukový výstup, nabídne Mini 2 hned stereo. Oba reproduktory míří přímo na uživatele, zvuk tak není zkreslen ani utlumen. Reprodukce přímo ze zařízení patří k tomu nejlepšímu, co můžete mezi telefony pořídit. Zvuk je sytý, vyvážený, dostatečně hlasitý, nepostrádá žádnou složku.

Co v poslední době postupně výrobci přestávají do krabiček přibalovat, jsou sluchátka. Mini 2 patří k výjimkám. Přibalená špuntová sluchátka s plochým kabelem mají několik náhradních koncovek do uší, hlavně ale překvapí poměrně solidní kvalitou výstupu. Ve srovnání s obvyklými peckami, které nemá většinou smysl ani vybalovat, budete možná příjemně překvapeni.

Přehrávání hudby i videa lze řešit příslušnou aplikací ať už z nabídky přímo v telefonu nebo volbou některé z alternativ z Google Play. Chybějící rádio do telefonu dostanete jen přes Internet. To však není případ HTC, klasické FM rádio je přítomno, sice v poměrně jednoduchém rozhraní, ale plně funkční včetně RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí rádia a oblíbené stanice

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné. Ve spodní části jsou k dispozici rychlé volby, pokročilejší nastavení se pak realizuje v samostatném dialogovém okně. Mezi fotoaparátem a kamerou je nutné se přepnout, od dřívější přítomnosti obou spouští výrobce upustil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí fotoaparátu a nastavení fotoaparátu

Fotoaparát reaguje svižně, při focení zbytečně nezdržuje. Prospěla by mu možnost upravit rychlé volby ve spodní části, aby měl uživatel po ruce nástroje, které skutečně potřebuje a používá. Třináctimegapixelové fotky patří spíše k průměru. V dobrých světelných podmínkách mají reálné barvy, místy by mohly být ještě o kousek saturovanější. Snímkům nechybí detaily, horší už je to s ostrostí. Bez ohledu na podmínky počítejte s šumem, nevyhnete se ani přepalům.

Klepněte pro větší obrázek 
Když jsme se dozvěděli, že mini nebude mít ultrapixelový fotoaparát svého většího vzoru, svitla naděje, že by levnější z dvojice mohl lépe fotit. Ale i ze 13mpx fotoaparátu modelu mini 2 padají kvalitativně neslavné snímky.

Ukázkové snímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

HTC zvládá video ve full HD. Kvalitativně je srovnatelné s fotkami, více než statické snímky jej trápí nedostatečná ostrost. V dané cenové hladině by mělo HTC podávat lepší výsledky, leckterý konkurent s výrazně nižší cenovkou fotí srovnatelně – sice v menším rozlišení, kvalita je však obdobná.

Ukázkové video

Závěr

One Mini 2 určitě nepatří do skupiny nudných nezáživných telefonů, které nemají čím zaujmout. Kromě infraportu má veškeré důležité bezdrátové moduly, nechybí mu praktické drobnosti jako je přisvětlovací blesk či notifikační dioda, rozměrově se pořád ještě jedná o kapesní zařízení. Plusové body zaslouží za povedený design (bledne jen ve srovnání s M8), podporu paměťovek (a to i těch „velkých“), perfektní zvuk a solidní displej.

Kde naopak trochu pokulhává, je fotoaparát a celkový výkon. Vodafone HTC nabízí za jedenáct tisíc, ve většině známých obchodů si připravte ještě o tisícovku více. Najdete i e-shopy blížící se deseti tisícům, ovšem i tato cenovka by měla být ještě menší. One Mini 2 má spoustu dobrých funkcí, celkově ale ničím zásadním nezaujme. Je-li výrobcem vnímán jako „malá“ vlajková loď, měl by být výkonnější, v opačném případě levnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve srovnání s konkurencí bude One Mini 2 nejvíce trápit minulá generace vlajkových lodí a modelů těsně pod vrcholem nabídky daného výrobce. Stejnou nebo nižší cenovku najdete u Sony Xperie Z1 i menšího Compactu, LG G2, dokonce i u předchozí generace modelu One (M7). Ve všech zmíněných případech dostanete (bohužel pro One Mini 2) za své peníze více.

Plusy

  • Výborný zvuk
  • Povedený design
  • LTE, NFC
  • Podpora microSDXC
  • Dobře odladěné prostředí

Minusy

  • NanoSIM
  • V kontextu parametrů vyšší cena
  • Průměrný fotoaparát
  • Větší rozměry než konkurence s větším displejem
  • Nevýrazná notifikační dioda

Témata článku: HTC, , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, LG G2, Solidní displej, Boda, Podobný výkon, Velký rozdíl, Domovská plocha, Jednoduché rozhraní, Vysoká cenovka, Atraktivní design, Dostupná aktualizace, Smíšený pocit, Snadný přístup, Broušený kov, Perfektní zvuk, Minulá generace, Označení mini, Běžné použití