HTC One S: „Ten kosmický bez Tegry“ [recenze]

„S“ je prostředním modelem řady HTC One. O přízeň se bude přetahovat hlavně s výše postaveným One X. Není méně tentokrát více?

Displej

Při srovnání s vyšším modelem One X nikoho nepřekvapí, že One S nese na 4,3“ úhlopříčce „pouze“ qHD rozlišení (540 × 960 pixelů). Není tedy tak jemný jako u Xperie S, která na stejnou velikost displeje dostala rozlišení vyššího modelu, pořád se ale jedná o vyváženou kombinaci, která nabídne jemný a ostrý obraz.

HTC zvolilo tentokrát Super AMOLED, můžete se těšit na živé barvy a černou, která je skutečně černá. Snad jenom bílá by mohla být ještě o něco bělejší, zejména na větších plochách může působit jemným nádechem do šedé. Pozorovací úhly jsou dostatečně široké a ani na přímém slunci nebudete mít problémy s čitelností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Typický namodralý nádech dává tušit Super AMOLED displej, u HTC je tato technologie výjimkou

Skutečnost, že displej moderních telefonů jsou jejich nejzranitelnější oblastí, dokazuje i testovaný kus. Ten dorazil se znatelným škrábancem přes displej, pečlivá ochrana zobrazovacího prvku je tedy na místě, i když se telefon chlubí Gorilla Glass. Pod displejem najdeme trojici senzorových tlačítek (Zpět, Domů a Přepínač aplikací), pruh jim věnovaný je široký tak akorát.

Slabší jenom na papíře

One S pohání sice „jenom“ dvoujádro, jedná se ale o nový procesor Snapdragon S4 od Qualcommu s taktem 1,5 GHz. Této komponentě vděčíme za to, že si na One S budeme muset ještě nějaký pátek počkat, Qualcomm je totiž nestíhá pro HTC vyrábět. Výkonově je na tom novinka velmi dobře. V řadě benchmarků poráží čtyřjádrovou Tegru 3 v modelu One X, ten ovšem disponuje značně vyšším rozlišením a vykreslení těchto bodů navíc logicky stojí nějaký výkon.

  • Linpack Single-Thread: 104,141
  • Linpack Multi-Thread: 220,479
  • Nenamark: 160,6
  • Nenamark: 260,7
  • Neocore: 60,4
  • AnTuTu: 7113
  • Quadrant: 5068
  • Smartbench 2010 Productivity: 1808
  • Smartbench 2010 Gaming: 3046
  • Smartbench 2011 Productivity: 4883
  • Smartbench 2011 Gaming: 2304
  • Smartbench 2012 Productivity: 3131
  • Smartbench 2012 Gaming: 3318
  • CF-Bench Native: 12529
  • CF-Bench Java: 7521
  • CF-Bench Overall: 9524
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jiný pohled na srovnání výkonu modelů One S a X nabízí následující video. Je tam názorně vidět, že je dražší One X v praxi pokaždé o kousek rychlejší, vždycky o kousek vepředu.

Při používání jsou přechody prostředí telefonu příjemně plynulé, nikde se nic nezasekává, telefon reaguje okamžitě. Pokud se vám bude zdát, že se One S seká, nereaguje, zkuste jinou platformu. Pokud vás v tomto směru nedokázal uspokojit tento telefon, nedokáže to asi žádný Android.

Procesoru sekunduje gigabajt operační paměti, ze které máte po spuštění k dispozici zhruba 370 MB. Slot pro paměťové karty bohužel nenajdete, budete muset vystačit s vestavenou kapacitou. A to může být problém, zatímo One X inzeruje 32 GB (reálně 25), zde je to pouze polovina, tedy 16 GB. A to jenom papírově, k dispozici máte dva oddíly – menší s velikostí 2,21 GB pro aplikace (tady byste neměli mít problém) a větší s kapacitou necelých 10 GB (přesně 9,93). Tady už to může skřípat, zvlášť pokud používáte telefon i jako přehrávač hudby, videí či jako mobilní sbírku své fotografické produkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikost úložiště před instalací aplikací z Google Play

Určitou malou záchranou řešící nedostatek místa je jeden z partnerů HTC a to služba Dropbox. Stačí se přihlásit se svým stávajícím účtem (případně vytvořit nový) a k základním dvěma gigabajtům cloudového úložiště získáte na dva roky dalších 23. Tento bonusový prostor je spíše cenou útěchy, v našich krajinách s pomalým a stále relativně drahým připojením (pokud byste chtěli tuto kapacitu využívat naplno) to rozhodně není denně použitelná alternativa k chybějícím paměťovkám.

I když se SIM karta vkládá do slotu pod plastovou krytkou a místa má kolem sebe dostatek, stejně jako u One X se připravte na návštěvu operátora a redukci karty na menší microSIM formát (případně to můžete zkusit s nůžkami sami).

One S nemá tak velký a žravý displej jako jeho větší sourozenec, disponuje ale také menší kapacitou baterie (1650 mAh vs. 1800 mAh). Přesto je na tom s výdrží lépe, s úsporným používáním se dostanete i na dva dny, raději však počítejte s jedním. Ten ovšem zvládnete s přehledem, nemusíte se bát toho, že když ráno strávíte hodinu čtením webů, bude vám večer chybět energie na poslech hudby cestou domů.

Témata článku: HTC, , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, HTC One V, HTC One X, HTC One X+, Softwarová výbava, Malé úložiště, Subjektivní záležitost, Internetové rádio, PDF Viewer, Nativní systém, Rychlá odezva, Osmimegapixelový snímač, Stejný fotoaparát, Testovací telefon, Nevyměnitelný akumulátor, BoAt,