HTC One SV: připlatíte si za LTE? [recenze]

První oficiálně prodávané HTC s LTE modulem na našem trhu. Elegance sama. Jenom ta cena není šik. A ani fotografie. To je HTC One SV.
Kapitoly článku

Dvakrát měř, jednou řež

U One SV se HTC, stejně jako jiní výrobci v modelech poslední doby, drží této zásady, neboli dává uživateli vybrat. Je to samozřejmě přípravou na vyšší verze operačního systému Android, že v telefonu najdeme dva hudební přehrávače a dva internetové prohlížeče. U přehrávačů se jedná o ten standardní a Hudbu Play, u prohlížečů o klasický webkitový a o Chrome. Žádný z nich nenabídne nic nového, takže je zbytečné se o nich podrobněji rozepisovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač vs. Hudba Play

Zatímco „user experience“ z prohlížečů byla nadprůměrná, hudební přednes telefonu celkem zklamal. Přiložené pecky jsou jediným případem, kdy necháte zapnuté vylepšení BeatsAudio, protože jinak se hudba pořádně nedá poslouchat. U kvalitních sluchátek ho zase rychle vypnete, ale ani tak to nebude žádná sláva. Hlasitý projev telefonu kvalitou nezklame ani neoslní, alespoň hlasitost má dostatečnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je libo webkitový Internet či Google chrome?

K ujasnění situace je třeba říci, že vestavěná galerie sdružuje jak fotografie, tak i videa, a dokáže je třídit podle zdroje, ze kterého pocházejí, nebo podle data pořízení. One SV disponuje rádiem schopným číst RDS a podle mého názoru se jedná o jedno z nejhezčeji graficky provedených rádií. Přítomnost Googlu v podobě obchodu s aplikacemi Google Play či mapové a navigační podklady v podobě Google Maps jsou pak samozřejmostí každého androidího smartphonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Povedené rádio umí i RDS. To není k smíchu, stále to není samozřejmostí

Podporovaná multimédia a konektivita

Model One SV nabízí širokouškálu podporovaných formátů hudby i videa, které dokáže samozřejmě i nahrávat. U hudby se jedná o přehrávání formátů .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9) a o záznam ve formátu .amr, co se týče podporovaných formátů videa, ty jsou .3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP, MP3), nahrávání se potom koná ve standardním .mp4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podporovanými formáty i nastavením fotoaparátu se telefon tváří jako všeschopný. Opak je pravdou

Z hlediska konektivity nabízí One SV jednu perličku navíc. I když ji v našich končinách kromě pilotních provozů nevyužijeme, z loga na zádech telefonu je patrné, že One SV oplývá 4G konektivitou. Jaký to má vliv na baterii bohužel nejsem schopen posoudit, jelikož jsem měl pro jistotu tuto funkci z důvodu úspory baterie v nastavení vypnutou. Z ostatních nechybí Bluetooth 4.0 a Wi-Fi a/b/g/n, NFC, GPS čip s možností A-GPS, ze senzorů ještě nejmenovaný elektronický kompas a G-senzor.

Video zachraňuje situaci

Nevím, čím to odůvodnit, ale fotografie požízené One SV mě velmi zklamaly. Snad je to vysokou cenou, snad trpí 5 Mpx fotoaparát nějakou vadou nebo šílenou postkompresí, ale fotografie jsou dost tragické. Celý fakt je ještě o to horší, že prostředí fotoaparátu oplývá širokou škálou nastavení, které normálně dává tušit, že manuálně by se dal provést nějaký zázrak. Bohužel, zde nedal. A úplně nejhorší na celé situaci je fakt, že čelní kamerka, která má rozlišení 1,6 Mpx, snad podává lepší výkon, než fotoaparát hlavní.

Ukázkové fotografie v širokoúhlém formátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pořízené fotografie trpí nedostatkem světla, šumem, neprokreslenými detaily a ztrátou živých barev. Koukatelné jsou jen makro fotky a částečně fotky za úplné tmy.

Výrobce se na produktových stránkách chlubí vlastním obrazovým procesorem, možností fotit během natáčení videa, sekvenčním snímáním, světelností F2,0 a ohniskem 28 mm u hlavního fotoaparátu, automatickou volbou intenzity blesku či automatickou softwarovou stabilizací obrazu. A skutečně, video je to jediné, co je z One SV koukatelné. Přední kamerka zvládne 720p, hlavní dokonce 1080p video při 30fps.

Ukázkové video:

Cena je dírou do lodi

Ano, řekněme si to na rovinu. Největším problémem telefonu je jeho cena. Chtít okolo 11 tisíc korun za model této výbavy je příliš. A snaha ospravedlnit to použitým LTE modulem je sice pěkná, ale v našich končinách naprosto zbytečná. Celkově však telefonu až na špatné fotografie není moc co vytýkat. Zbylé problémy jsou spíše maličkostmi a pozitivní vlastnosti rozhodně převažují. Stejně tak povedený design je pro mnohé lákadlem. Za sebe si ale dovolím říct, že s One SV tchajwanské HTC v naší zemi prodejní rekordy trhat nebude. Pokud aspoň o čtvrtinu nezlevní.

V této cenové kategorii jej totiž válcuje konkurence. Z aktuálně prodávaných telefonů seženete mnohem výkonnější nebo vybavenější telefony. Jmenujme HTC One S a One X, výborné Xperie S a Ion, královnu fotografií Nokii 808 PureView, Lumii 820 nebo HTC 8X s Windows Phone 8. Ze starších zařízení se s podobnou cenovkou prodává první generace tabletofonu Note od Samsungu nebo třeba čtyřjádrový Optimus 4X HD od společnosti LG.

Témata článku: HTC, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, HTC One SV, HTC One X, HTC One X+, HTC Windows Phone 8X, LG Optimus 4X HD, Velké pozitivum, SoundHound, Vestavěný kalendář, Dobrý pocit, Hlasitý projev, Povzdech, Malá plocha, Hudební přednes, Zábavná hra, Pozitivum, Kvalitní hovor,