HTC One X+: malé, ale významné plus [recenze]

Na pohled jen lehký facelift, uvnitř drobné změny a celkově velký pozitivní efekt. HTC One X+ hrdě reprezentuje nejvyšší třídu Androidů.
Kapitoly článku

Také Sense má plus

Výrobce opět nad systém přidal své tradiční grafické rozhraní, tentokrát ve verzi HTC Sense 4+. Zde však ono plus není příliš zasloužené, stále přetrvává nedokonalá optimalizace některých aplikací. Kvůli chybějící virtuální klávese s funkcí kontextové nabídky je potřeba řešit její umístění přímo na ploše displeje. Nativní aplikace ji mají zakomponovánu většinou do pravého horního roku, řada doinstalovaných aplikací si však s umístěním neví rady, a tak sebere uživatelům zbytečně celý pás na spodním okraji displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamknutou obrazovku lze mnoha způsoby modifikovat, pohotovostními plochami se už dá procházet cyklicky

Na zamknuté obrazovce najdete stejně jako v případě nadstavby Sense 4 kolečko a čtveřici rychlých voleb, které se poprvé objevily u modelu Sensation. Jejich přetažením do kolečka se telefon odemkne a rovnou spustí danou aplikaci. Škoda, že nelze tyto rychlé volby nastavovat samostatně, zkopíruje se sem nastavení fixních zástupců ze spodní části pohotovostních obrazovek. Na pozadí zamknuté obrazovky se může zobrazovat např. počasí, zprávy z burzy, upozornění, nebo třeba jen obyčejná tapeta. Jako u mnoha dřívějších modelů, i zde nabízí HTC široké možnosti nastavení vzhledu a přizpůsobení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Filtrování widgetů pomocí rozevíracího seznamu, hlavní nabídka umožní zobrazit aplikace dle tří kritérií

Počet pohotovostních obrazovek lze libovolně měnit v rozsahu od jedné do sedmi. Jednotlivé plochy pak můžete přesouvat dle libosti na různé pozice. Plus v Sense 4+ zřejmě znamená jen to, že na rozdíl od předchozí verze lze cyklicky procházet všechny plochy. Na každou plochu dostanete obvyklou matici 16 zástupců. Vespod je pak místo pro čtveřici voleb, které zůstanou na všech obrazovkách, lze sem umístit i složku. Uprostřed této rychlé volby pak najdete vstup do hlavní nabídky. Opakovaným stisknutím klávesy Domů se dostanete na přehled obrazovek, stejně jako použitím gesta pinch-to-zoom.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon dokáže zobrazit kontakty uložené jak v telefonu, tak na SIM, číselník umožňuje inteligentní vyhledávání v kontaktech, pozadí zpráv si může každý upravit dle libosti

Podržením prstu na ploše se dostanete do nabídky, kde můžete na jednotlivé plochy umísťovat widgety, zástupce aplikací či rychlých voleb. Widgety lze filtrovat pomocí rozevíracího seznamu, případně využít hledání. To se hodí, protože už po vybalení z krabice je zde na výběr několik desítek widgetů od HTC a další budou přibývat s doinstalovanými aplikacemi.

Lišta bez přepínačů

Notifikační lišta je bohužel stále trochu zklamáním, a to kvůli absenci přepínačů bezdrátových modulů a vyzváněcích profilů. Tyto přepínače si v různých kombinacích a podobách sice můžete vytáhnout na plochu jako widgety, umístění v notifikační liště má však stále své řekněme kouzlo a poskytuje větší komfort. Kromě informací o času, datu, zmeškaných událostech a možnosti vstupu do nastavení telefonu nabídne lišta už jen možnost spuštění či ukončení úsporného režimu a jeho modifikaci. V dalších verzích nadstavby od HTC se snad dočkáme rozšířené funkčnosti notifikační lišty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta zůstává zbytečně nevyužitá, budík pojal výrobce klasicky, kalendáři chybí měsíční náhled událostí

Tlačítko pro vyvolání naposledy spuštěných aplikací poslouží kromě přehledu i k odstranění těchto aplikací ze seznamu a to jednoduchým uchopením a posunutím směrem vzhůru. Tímto gestem aplikaci zároveň ukončíte. Pokud zatoužíte po ukončení všech spuštěných aplikací zároveň, nabízí se použití nativního správce úloh. Pročištění paměti RAM, jaké dokáže nabídnout například prostředí TouchWiz od Samsungu, neočekávejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce úloh umí ukončit aplikace po jedné nebo všechny naráz, nabídka nastavení

Hlavní menu zůstalo v podstatě beze změny. Aplikace se řadí na horizontálně seřazené obrazovky po dvaceti, řadit je lze podle data nebo abecedně. Ve spodní části pak najdete trojici záložek, které aplikace filtrují – všechny, často používané a stažené. Manipulace se záložkami zůstala omezená na změnu jejich pořadí, případně odstranění posledních dvou zmíněných. Možnost vytvoření vlastní karty zůstává uživatelům stále zapovězená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient zapomíná upozornit na některé e-maily, z galerie se uživatel dostane přímo na cloudy

Několik užitečných aplikací

Kromě nativních aplikací nabízí One X+ ještě několik dalších. Patří sem 7digital (obchod s online hudbou), předinstalovaný Dropbox (stačí se přihlásit, nemusíte jej stahovat z Google Play), PDF Viewer na prohlížení příslušného typu souborů, Polaris Office na dokumenty (umí je i vytvářet a editovat). SoundHound umí zjistit, co právě hrají v rádiu, TuneInRadio připojí internetová rádia všemožných žánrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC přináší uživatelům řadu užitečných aplikací pro tvorbu a editaci dokumentů, rozpoznání hudby nebo naladění internetových rádií

Nebylo by to HTC, kdybychom v nabídce nenašli aplikace, které známe již s dřívějších modelů. Aplikace Hodiny zvládne kromě několika budíků i stopky a odečet času, Svítilna využije přisvětlovací diodu fotoaparátu k osvětlení ve třech různých intenzitách. Díky přední kamerce poslouží telefon i jako zrcadlo. Natočená videa můžete hned v telefonu sestříhat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svítilna se třemi intenzitami osvětlení, editor filmů umožňuje i tvorbu tematických prezentací

Velmi dobře propracovanou aplikaci představují Poznámky, ty lze vkládat nejen v textové formě, ale i přímo nahrát, nakreslit či vyfotit. Rádio si poradí s RDS a aplikaci nechybí snad nic, co byste mohli potřebovat. Nainstalovaný SoundHound se zobrazuje jako ikonka v obou aplikacích rádia, jak klasického, tak internetového. Jeho použití je tak dílem jednoho klepnutí. V HTC najdeme i speciální mód do auta, kde se zobrazují nejpoužívanější funkce telefonu. Mód se může spouštět automaticky po zasunutí do kolébky, nastavit můžete i propojení s handsfree v autě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznámky si můžete zaznamenávat textové, grafické i zvukové, přehrávač skladeb a rádio s RDS

Témata článku: HTC, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, LG Optimus G, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Běžící pás, Klasický androidí, Plus,