HTC P4350: Vario po dietě (test)

Dobře vymyšlený, dobře postavený. Takový je HTC P4350, přezdívaný Herald, nebo také vyhublé Vario.

Slabý procesor a málo paměti 

Jakékoli nadšení ze sympatických rozměrů a dobré klávesnice rázem zhatí pohled do technologické výbavy. Na rovinu řečeno, při zhodnocení procesoru a paměti držím v rukou MDA Vario. Uznejte sami: pod položkou procesor objevíte známý, ale ne příliš oblíbený TI OMAP 850 na frekvenci 201 MHz. Někteří uživatelé jsou s ním navýsost spokojeni a já jim toto přesvědčení brát nebudu. V základních funkcích bohatě postačuje a zde musím pochválit vyladěný operační systém. Například pověstný příjem hovorů, který trval u prvních verzí Varia několik sekund, je v případě P4350 okamžitý a bez prodlení. Pokud ale přijde na složitější operace, třeba pouze zobrazení pořízených snímků a listování mezi nimi, pomalý procesor se projeví.

pc_capture27.bmp pc_capture28.bmp pc_capture29.bmp
Specifikace systému • verze ROM • přehled dostupných pamětí

Navigační aplikace iGo 2006 běží bez potíží, doporučuji ale před spuštěním ukončit všechny ostatní běžící aplikace. Důvodem je především opravdu extrémně malá paměť RAM. O papírové velikosti 64 MB si můžete nechat jen zdát, skutečnost je o 20 MB nižší. Z hodnoty 42 MB si dále ukusuje operační systém a některé rezidentní aplikace. Abych to nezdržoval - po soft-resetu zůstává k dispozici pouhopouhých 20 MB! A to bez jakýchkoli dalších rezidentních aplikací. Po doinstalování užitečného balíčku SPB Pocket Plus s rezidentními doplňky Today obrazovky a spuštění navigační aplikace se zbývající paměť začala počítat v jednotkách megabajtů. Zde se výrobce opravdu moc nepochlapil a malou kapacitu paměti RAM považuji za jeden z nejvýznamnějších nedostatků.

Ani v případě ROM se štědře nenadělovalo. Z papírové kapacity 128 MB zbývá pro uživatele pouhých 44 MB a to je opravdu málo. Nezbývá, než investovat do paměťové karty typu microSD a kapacitu rozšířit.

Pro hudbu i video

HTC P4350 lze poměrně slušně využít i jako multimediální centrum, ovšem s několika omezeními. Video musíte vzhledem k nízkému rozlišení konvertovat nejlépe do nativního rozlišení displeje a nízkého datového toku, a to včetně zvukového doprovodu. V opačném případě se dočkáte jen nehezké slideshow. V případě komprese do formátu WMV si vystačíte se standardně dodávaným Windows Media Playerem, doporučuji však formát DivX či Xvid a přehrávač TCMPMP. Po kompresi lze vměstnat celovečerní film či řadu seriálů na paměťovou kartu o dnes již směšné kapacitě 128 MB.

O hudbě jsme hovořili již v souvislosti s nestandardním konektorem. Naštěstí se již objevily redukce z mini-USB na 3,5 mm Jack. Bohužel ji zatím nemáme k dispozici a tak jsem mohl vyzkoušet pouze standardně dodávaná sluchátka. Ty sice kvalitou neoplývají, dovolily mi ale odhalit nízkou hladinu šumu a zejména absenci nepříjemného lupkání. S kvalitními sluchátky bude hrát HTC P4350 dozajista dobře.

Dva slušné megapixely

V recenzi Qteku S200 jsem dvoumegapixelový snímač pochválil, dokonce jsme jej srovnávali s legendárním králem fotomobilů Sony Ericsson K750i. O to více mne pak zklamal parametricky stejný snímač v případě HTC P3300, který se již nemohl pochlubit tak ostrou kresbou a věrnými barvami. A jak si vede P4350, který se parametry ani způsobem ovládání od P3300 neliší?

pc_capture30.bmp pc_capture31.bmp pc_capture32.bmp pc_capture33.bmp
Základní prostředí fotoaparátu • široké možnosti nastavení • vyvážení bílé • rozlišení až 2Mpx

P4350 kupodivu příjemně překvapil. Snímky s maximálním rozlišením 1600 x 1200 bodů pořízené i za horších světelných podmínek nepostrádají ostrost a barevnou věrnost. Smířit se musíte s absencí přisvědcovací diody a zejména automatického ostření. Jak si můžete všimnout z ukázkových fotografií, snímky drobného textu - jízdního řádu - jsou nepoužitelné. Osobně bych si vystačil i s ostřením mechanickým, jako měl právě Qtek S200.

IMAGE_001.jpg IMAGE_004.jpg IMAGE_007.jpg IMAGE_010.jpg  IMAGE_035.jpg IMAGE_045.jpg IMAGE_042.jpg IMAGE_017.jpg IMAGE_036.jpg
Ukázkové fotografie pořízené za různých světelných podmínek 

Rozhraní pro pořizování snímků si zaslouží pochvalu. Takřka všechny volby lze ovládat prstem bez nutnosti vytažení pera. V nabídce nechybí různé efekty, volby vyvážení bílé, automatická spoušť nebo plošné či centrální měření expozice. Pořizovat lze i videosekvence, maximální rozlišení 144 x 176 bodů se ale za kvalitní označit rozhodně nedá.

32.jpg 

Příslušenství: konečně ochranné pouzdro

Většina výrobců se naučila přikládat i k těm nejlevnějším přístrojům ochranné pouzdro, HTC k nim nepatří. Většinu levnějších přístrojů, namátkou P3300, obdržíte bez pouzdra. To ale u P4350 neplatí, a tak nemusíte pomýšlet na další investici. Pouzdro tvořené dvěma koženkovými pásy spojenými textilními gumičkami ale splňuje spíše účel transportní, nežli ochranný. Ochranný díl pak drží magnetická přeska.

16.jpg 17.jpg

Dále v balení nechybí synchronizační kabel a napájecí adaptér. O lehké hands-free jsme již také hovořili. Vcelku zajímavá je tentokrát i nadílka CD, na jednom najdete plné verze dvou užitečných a již zmiňovaných aplikací.

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, E-Ten M600+, HTC P3300, HTC P4350, HTC Tytn, Nokia 6680, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact V, T-Mobile MDA Vario, Výborný výsledek, Fotka pořízený, Die, Obyčejný displej, Přehledné nastavení, Důležité tlačítko, Vysoké hodnocení, Test, Výrazný podíl, Kolejnice, Městské prostředí