HTC P4350: Vario po dietě (test)

Dobře vymyšlený, dobře postavený. Takový je HTC P4350, přezdívaný Herald, nebo také vyhublé Vario.

Když se s HTC volá

HTC P4350 po stránce telefonování snad ničím nepřekvapí. Výrobce nezapomněl rozhraní Phone obohatit o rychlé vytáčení, takže můžete přímo na virtuální klávesnici zadávat jméno či příjmení volaného. Novinka také řeší problém s vytáčením kontaktu z hardwarové klávesnice. Vysvětlím: pokud jste chtěli u MDA Vario či HTC Universal vyhledat kontakt s hardwarové klávesnice, se zlou jste se potázali. Zcela nelogicky nebylo možné kontakty vyhledat. HTC již tento problém řeší a tak lze i s vysunutou klávesnicí kontakty rychle vyhledat. V případě klávesnice pak samozřejmě nedochází k vyhledávání "T9" způsobem, jako v případě klávesnice virtuální.

pc_capture14.bmp pc_capture15.bmp pc_capture16.bmp
Klávesnice na displeji • hlasová schránka • nabídka pro vytáčení hovorů

Na kvalitu sluchátka si nemohu stěžovat, hlasitost je pak zcela postačující i pro rušené městské prostředí. Hlasitý odposlech funguje bez nejmenších potíží, pouze nejvyšší dvě úrovně doprovází mírné drnčení reprodukt oru. Ověřil jsem také bezproblémovou spolupráci s bezdrátovým sluchátkem Nokia a přiloženým headsetem. V případě headsetu si protistrana trošku stěžovala na nižší citlivost mikrofonu. Musíte si jej dát blíže k ústům.

Telefonní seznam samozřejmě nabízí prakticky neomezenou kapacitu. Telefon zobrazí záznamy z karty SIM i telefonu zároveň, a v obou záznamech také vyhledává. HTC nepřidalo nad rámec operačního systému například vyzváněcí profily nebo filtraci hovorů, jako třeba E-Ten M600+.

pc_capture17.bmp pc_capture18.bmp
Skype je nutné doinstalovat • funguje bez problémů

Do hlasové komunikace zahrnu i stále oblíbenější VoIP, konkrétně prostřednictvím aplikace Skype. Tvůrci této aplikace již vytvořili speciálně upravenou verzi pro procesory TI OMAP s taktem 201 MHz a právě tu doporučuji stáhnout. Pokud si budete hrát na siláky a stáhnete si neupravenou verzi pro silnější procesory, příliš si nezavoláte. Komunikace prostřednictvím Wi-Fi sítě byla plynulá, nicméně dává komunikátoru očividně hodně zabrat. Chcete-li například při volání navštívit kalendář, obrňte se trpělivostí. HTC také neumí podobně jako takřka všechny komunikátory přesměrovat hovor Skype do sluchátka. Výjimku tvoří E-Ten M600+. Můžete ale hovořit s otočeným přístrojem - displejem ven. Vespod umístěný mikrofon sejme váš hlas stejně jako v přirozené poloze.

S daty to HTC umí

Datovou komunikaci můžeme rozdělit do dvou skupin, na komunikaci prostřednictvím mobilní sítě a prostřednictvím sítí v blízkém dosahu. HTC P4350 na rozdíl od TyTN nepodporuje sítě třetí generace, spokojit se tak musíte s datovými přenosy třídy GPRS a EDGE, obojí ve třídě 10. Osobně absenci 3G neberu jako chybu, ale jako vlastnost. Kdo UMTS/HSDPA využije, nechť se zaměří na TyTN. Spojení prostřednictvím GPRS/EDGE může být vyvoláno automaticky aplikací, například při automatické kontrole emailové schránky. Zůstává také zachováno po vypnutí přístroje, můžete tak být například neustále on-line na svém oblíbeném komunikačním programu. Využívat lze i stařičké vytáčené připojení CSD s rychlostí 9,6 kbit/s, ale vyznavačem extrémních sportů snad žádný ze čtenářů není.

pc_capture19.bmp pc_capture20.bmp pc_capture21.bmp pc_capture22.bmp
Všechny způsoby spojení na jednom místě • přehledné nastavení s ohledem na spotřebu energie

Do druhé škatulky patří technologie Wi-Fi a Bluetooth. Tu první representuje bezdrátová síťová karta standardu 802.11b/g, maximální přenosová rychlost tak může činit až 54 Mbit/s. MDA Vario považuji za komunikátor s poměrně špatným dosahem. P4350 je na tom lépe, ale ani tak nemůže konkurovat některým ostatním přístrojům stejné třídy. Co se kompatibility týče, nemohu si stěžovat. Poslední aktualizační balík Windows Mobile zajišťuje podporu pro všechny běžné i nové zabezpečovací protokoly. Upozorním jen, že po změně či volbě IP adresy je třeba bezdrátovou síťovou kartu vypnout a zapnout.

Modrozub umí šťourat v cizích datech

Pro komunikaci na nevelké vzdálenosti a s různými periferiemi slouží technologie Bluetooth ve verzi 2.0 ovšem bez podpory EDR (Enhanced Data Rate). V opačném případě by přenosová rychlost dosahovala hodnoty až 2,1 Mbit/s namísto běžných 721 kbit/s. Bluetooth jsem vyzkoušel s nejrůznějšími protějšky. Naprosto bezproblémová byla komunikace s utrženým sluchátkem od Nokie a GPS přijímačem. Obojí jsem využíval současně při cestě automobilem a ani zde P4350 nezaváhal. Fungoval také přenos souborů mezi komunikátorem a notebookem Apple MacBook. Nezdařilo se mi ale "prozkoumat" z počítače obsah paměti prostřednictvím Bluetooth a selhal také přenos souborů mezi P4350 a MDA Compact, a to oběma směry. S chytrým telefonem Nokia 6680 ale bylo vše v naprostém pořádku.

pc_capture23.bmp pc_capture24.bmp pc_capture25.bmp pc_capture26.bmp
Nastavení Bluetooth • dostupná zařízení • nastavení sdílení adresářů přes bluetooth

P4350 nabízí také funkci Bluetooth Explorer - prostřednictvím správce souborů lze procházet sdílené složky dalších zařízení. Aktivoval jsem sdílení pro složku v počítači a z komunikátoru jsem mohl kopírovat a přesouvat soubory. Komunikace ale probíhá na principu FTP, nemůžete tedy soubory spouštět přímo ze sdílené složky, nejprve je musíte zkopírovat do paměti přístroje. Také nedoporučuji sdílet celý pevný disk nebo složku s velkým množstvím souborů. Pouhé nalistování obsahu složky trvá neúměrně dlouho.

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, E-Ten M600+, HTC P3300, HTC P4350, HTC Tytn, Nokia 6680, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact V, T-Mobile MDA Vario, Fotka pořízený, Nejnižší úroveň, Tvrzený plast, Výrazný podíl, Hubnutí, Důležité tlačítko, Var, Pokovený povrch, Výborný výsledek, Die, Obyčejný displej