HTC Radar: v dosahu mobilních oken [recenze]

Pokud se vám líbilo HTC Desire S, ale nechcete smartphone s Androidem, můžete zkusit jeho stájového sourozence Radar s Windows Phone.

Spektrum zařízení se systémem Windows Phone se pomalu ale jistě rozšiřuje. Zatím sice nezasáhlo do třídy lowendů, ale různé varianty designového provedení či úhlopříčky displeje dokáží vyhovět velké skupině zájemců. Konečně, jsou to dva nejdůležitější parametry ve výběru, v ostatních směrech jsou tato zařízení odlišná pouze minimálně. HTC Radar vsadil na koncept úspěšného androidového modelu Desire S. Má kvalitní konstrukci, výborně se drží v ruce a s velikostí displeje zachází rozumně.

Klepněte pro větší obrázek
HTC Radar na tiskovém snímku výrobce

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní konstrukce
  • 3,8 palcový kapacitní S-LCD displej
  • kancelářské funkce
  • OS Windows Phone 7.5 Mango
  • vnitřní uživatelská paměť 8 GB
  • rychlé reakce

Hlavní nedostatky:

  • absence slotu pro paměťové karty
  • průměrný fotoaparát
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • známá omezení systému Windows Phone

HTC Radar
75,4%
rozměry a hmotnost: 121 × 62 × 10,9 mm, 137 g
displej: 3,8'', kapacitní S-LCD, 480 × 800, 246 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (14,4|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 8 000 MB, operační 512 MB RAM, baterie: 1 520 mAh
procesor: Qualcomm MSM8255 (Scorpion 1 000 MHz)
operační systém: Windows Phone 7.5 (Mango)
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
cena:

Radost držet

HTC použilo na výrobu velmi kvalitní matieriály, což se mimo jiné odrazilo i na pevnosti konstrukce. Mobil drží pohromadě bez náznaků vůle. Navíc je skutečně dobře tvarovaný, v dlani nepřekáží a díky zaoblení hran se s ním manipuluje pohodlně i delší dobu. Rozměry se zastavily na přijatelných hodnotách 121 × 62 × 10,9 mm. Hmotnost je kvůli výraznému podílu kovu vyšší, mluvíme o 137 gramech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designově je Radar typickým příslušníkem rodu HTC

Klávesy na pravém boku zařízení sice nejsou od povrchu výrazně odlišeny, ale pracuje se s nimi dobře. Poskytnou dobře nastavenou odezvu a snadno se nahmatávají. Kromě regulátoru hlasitosti zde najdeme spoušť fotoaparátu, nejsme tedy odkázáni na zhotovování snímků pouze prostřednictvím dotykového ovládání. Opačná strana patří microUSB konektoru, který není nijak chráněn. Výrazné vykrojení bude lákadlem pro prach a různé nečistoty. Na horní hranu se již tradičně dostal 3,5 mm audio jack a zámek displeje.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Námi testovaná šampaňská hnědá není zrovna nejatraktivnější barvou

Na zadní straně nenajdeme klasický kryt baterie, což je rovněž důvodem pevnější konstrukce. Odstranit smíme pouze malý plastový kryt ve spodní části, který ukrývá otvor pro SIM kartu. Slot pro paměťová média tu nevidíme, jak je již v zařízeních s Windows Phone nežádaným pravidlem. Vnitřní paměť přitom představuje pouze 8 GB. Akumulátor, nacházející se hlouběji v útrobách mobilu, má kapacitu 1 520 mAh. To při běžném používání postačí na dva dny bez nabití, intenzivnější práce s přístrojem dokáže tuto hodnotu srazit na polovinu.

Klepněte pro větší obrázek
SIM karta se vkládá pod snímatelnou skořápku na bradě telefonu

Tak akorát

Na přední straně se nenachází žádné hardwarové tlačítko. Při odemykání telefonu jsme proto odkázáni právě na klávesu v horní hraně. Funkční tlačítka pod displejem jsou senzorová, rovnoměrně podsvícené a na dotek reagují přesně. Samotný displej se může pochlubit úhlopříčkou 3,8 palce, což považujeme za rozumný kompromis mezi pohodlným prohlížením internetu či kancelářských dokumentů, a ergonomií při ovládání jednou rukou. Největší totiž vždy neznamená nejlepší, ale jak už jsme naznačili v úvodu, na velikost displeje mohou různí uživatelé nahlížet odlišně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod displejem leží trojice ovládacích senzorů, nad displejem najdeme sekundární kameru a repráček

O rozlišení snad ani netřeba spekulovat, hodnota 480 × 800 bodů je ve Windows Phone tradicí. Je plně dostačující, přechody mezi jednotlivými body nejsou v žádném případě výrazné. Postaralo se o to i samotné grafické rozhraní, které v tomto dokáže oko velmi dobře oklamat. S-LCD panel dále nabídne dostatečně široké pozorovací úhly a slušnou čitelnost na přímém slunečním světle. Vzhledem k tomu, že jde o kapacitní displej, výrobce nezapomněl na zpevněné krycí sklíčko Gorilla Glass.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory jsou rozesety po různých hranách přístroje

Radar je poháněn procesorem Scorpion s čipsetem Qualcomm MSM8255 Snapdragon. Taktovací frekvence dosahuje rovného 1 GHz. U Windows Phone snad pro nikoho není překvapením, že nejde o dvoujádro. Spolu s pamětí RAM o kapacitě 512 MB zajistí procesor svižný chod systému. Mobilní okna nejsou v tomto směru náročná a pokud požadujete bleskovou odezvu, vyhoví vám kterýkoliv model. Zbytečných animací by však někdy mohlo být méně.

Je to Mango

Operačním systémem je tedy již v základu Windows Phone ve verzi 7.5 Mango. Ovšem mobil je nakloněn budoucím aktualizacím. Zájemce o tento systém potřebuje především znát skladbu domovské obrazovky, kterou tvoří přizpůsobitelné miniaplikace ve formě dlaždic (tzv. Live Tiles). Systém nedisponuje širokými možnostmi personalizace, to je potřeba uvědomit si ještě před koupí. Odmění se však stabilním chodem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka konverzace zpráv, profilu vybraného kontaktu a dalších částí nastavení systému

Kontakty, kalendář i e-mailová komunikace jsou otevřeny různým podobám synchronizace, a to včetně Exchange účtu nebo Facebooku. Kancelářské aplikace jsou dále doplněny o editor Office dokumentů či oblíbené poznámky OneNote. Opakovaný budík je samozřejmostí. Nezapomnělo se ani na lokalizační služby, i když možnosti jsou oproti konkurenčním produktům od Googlu v našich končinách stále slabé. Stejně tak HTC v tomto ohledu zaostává za novými Nokiemi Lumia, které dostaly jako bonus vlastní navigaci Nokia Drive.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč se povedl

V oblasti hlasové komunikace je vedle výborné synchronizace třeba zmínit i vcelku kvalitní zvukové podání, ať už jde o sluchátko nebo hlasitý reproduktor. Datové přenosy zajišťuje v GSM sítích GPRS a EDGE. Sítě třetí generace doplňuje nadstavba HSDPA s přenosovou rychlostí do 14,4 Mb/s a také HSUPA do 5,76 Mb/s. Lokálně se připojíme přes Wi-Fi, přičemž nechybí podpora přenosu multimédií přes DLNA a možnost vytvoření hotspotu. To zase naopak výše zmiňované Lumie zatím neumí. Bluetooth je přítomen ve verzi 2.1.

Výhodný kompromis

Multimédia jsou úzce navázána na aplikaci Zune, podobně jako se Apple spoléhá na iTunes. Přehrávač je graficky povedený, na pozadí se zobrazí obal alba, skladby se dokážou přehledně roztřídit na základě zadaných kritérií. Příjemným doplňkem je FM rádio s RDS. Zabudovaný pětimegapixlový fotoaparát se kvalitou řadí spíše k průměru, ale plusovým bodem je pro něj samostatná spoušť, autofokus a přisvětlovací dioda. Podle přiložených ukázkových snímků vidíme, že snímači prospívá denní světlo. Naopak v šeru dochází ke slévání ploch a výraznějšímu šumu.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Při snímání potěší množství nastavení, ať už grafických efektů nebo parametrů jako expozice a vyvážení bílé. V nabídce se navíc nachází jednoduchý editor obrázků. Nezapomnělo se ani na video, které dokáže Radar zhotovit v HD kvalitě do 1 280 × 720 bodů při frekvenci 30 snímků za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek

Majitelé HTC Desire S hodnotí zvolenou úhlopříčku 3,7 palce většinou jako ideální kompromis. Právě z toho těží i HTC Radar, i když se ještě odvážil malý kousek přidat na 3,8". A skutečně, mobil se dobře ovládá jednou rukou a informace na displeji přitom nemusíme luštit. Pokud k tomu přidáme kvalitní konstrukci a svižný systém, máme před sebou zdařilého zástupce střední třídy. Cena kolem 8 tisíc je sice trochu vyšší než u androidových telefonů s obdobnou výbavou, to je ale zatím u téměř všech telefonů s Windows Phone pravidlem. Namísto HTC Radar se můžete ještě rozhodnout pro Nokii Lumia 710 s bezplatnou navigací, nebo Samsung Omnia W, který nabídne zase kvalitnější Super AMOLED displej.

Diskuze (30) Další článek: ČTÚ odkládá oznámení podmínek aukce o volné frekvence

Témata článku: HTC, , , , HTC Desire, HTC Desire S, HTC Radar, Nokia Lumia 710, Samsung Omnia, Samsung Omnia W, Opačná strana, DOS, Plusový bod, Denní světlo, Mobil, Malý kousek, Ostatní směry, Rada, Svižný chod, Dosah, E-mailová komunikace, Svižný systém, Rozumný kompromis, MOBI, Ideální kompromis