HTC S310: základ pro Windows Mobile (test)

Jeden z nejjednodušších chytrých telefonů s Windows Mobile je malý a dostupný. Kolik toho zvládne? Bude vám to stačit?
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • Příjemná cena
  • Rozumné rozměry a hmotnost
  • miniUSB
  • Paměťové karty
  • ClearVue

Hlavní nedostatky

  • Zkracující T9
  • Nekvalitní klávesnice
  • Slabé rozlišení displeje
  • Chybějící WiFi a 3G
  • Průměrný fotoaparát

IMG_8599.jpg IMG_8601.jpg IMG_8602.jpg IMG_8603.jpg

Základní model HTC se snaží zaujmout dobrou cenou, se kterou korespondují i adekvátní funkce. Pro leckterého začátečníka s Windows Mobile by to mohl být dobrý start, některým však S310 stačit nebude.

Přístroj nám k testu zapůjčila firma Sunnysoft.

Chytrák příjemných rozměrů

U modelu S310 neexperimentoval výrobce s multifunkčními konstrukcemi a vsadil na klasiku. Telefon netrpí nikde žádnou vůlí ani případným vrzáním, jak tomu občas bývá u véček a sliderů. Povrch je vyroben z matného plastu, vyhnete se tak nekonečnému čištění jako u lesklých konkurentů. Svými rozměry 108 × 47 × 18.5 mm a váhou 105 g nevybočuje z řad srovnatelných produktů (Qtek 8310, HTC MTeoR).

IMG_8586.jpg IMG_8597.jpg IMG_8624.jpg IMG_8612.jpg
Dodávaný návod v českém jazyce a srovnání velikosti s přístrojem Qtek 8010

Rozmístění jednotlivých prvků se drží zaběhlého standardu, na některých ale mohli návrháři ještě zapracovat. Hlavní výtku mám k dvojicím tlačítek na bocích telefonu. Na levé straně by prospěla malá mezera mezi regulátory hlasitosti kvůli lepšímu rozeznání po hmatu. Strana pravá hostí na stejné úrovni tlačítka vypínače a fotoaparátu. Ta sice lze díky malému odstupu hmatově rozpoznat, jejich umístění ale vede k dezorientaci uživatele, který při hovoru tápe, kterou funkci kde má. Naštěstí ani při delším stisku telefon během hovoru nevypnete, spuštění fotoaparátu ale už ošetřeno není.

IMG_8604.jpg IMG_8625.jpg IMG_8611.jpg IMG_8626.jpg
Hmatová orientace u bočních tlačítek vázne

Zadní stranu telefonu tvoří kryt baterie, jeho hladkou plochu narušuje jen čočka fotoaparátu a konektor externí antény schovaný pod gumovou záslepkou. Akumulátor s kapacitou 1150 mAh kryje slot pro SIM a paměťovou kartu miniSD, kterou tak není možné měnit za chodu.

IMG_8605.jpg IMG_8618.jpg IMG_8620.jpg IMG_8623.jpg
Pro výměnu paměťové karty je nutné přístroj vypnout • odkrytá čočka fotoaparátu a hlasitý reproduktor

Výborným funkčním prvkem je vícebarevná dioda umístěná v levé části sluchátka. Svým svitem nebo blikáním v příslušné barvě víte, co momentálně telefon dělá. Většina stavů se týká baterie a připojení (kabel nebo bluetooth). Škoda že takto nelze indikovat i ztracená volání a přijaté zprávy.

Dalším excelentním tahem proti konkurenci je systémový konektor, kterým je univerzální miniUSB. Tento kabel pořídíte za pár korun, tedy za zlomek ceny klasických datových kabelů.

IMG_8587.jpg IMG_8590.jpg IMG_8594.jpg
Do miniUSB se u S310 připojí vše od nabíječky, přes sluchátka až po datový kabel

Pro ovládání je určeno čtyřsměrové tlačítko s potvrzovacím středem. Je obklopené dalšími funkčními klávesami, pod nimiž najdeme obvyklých 12 číselných. Klávesnice je ze stejného materiálu jako zbylý povrch telefonu, její podsvětlení má bílou barvu a je rovnoměrné.

Stisk kláves doprovází jemné lupání, které neruší, odpor by mohl být větší. Jednotlivé řady odděluje jejich zkosený tvar, tlačítka v jedné řadě rozeznáte hmatově hůře. Velikost číselných kláves je zcela postačující, funkčním (hlavně dvěma kontextovým) by prospěly větší rozměry. Vzhledem k zaoblenému tvaru telefonu by prospěl posun celé klávesnice výše. Kulatý spodek sice vypadá pěkně, jistému úchopu však nepřidá, největší problém je s tisknutím spodní řady kláves.

IMG_8608.jpg IMG_8607.jpg IMG_8609.jpg IMG_8610.jpg
Spodní řada kláves usiluje o vykloubení vašeho palce

IMG_8613.jpg IMG_8616.jpg IMG_8617.jpg
Váleček u Qteku 8010 nebyl šťastným řešením, nová čtyřsměrná klávesa je jednodušší a praktičtější

Veškeré dění v telefonu sleduje uživatel v 65 536 barvách na ploše 176 × 220 bodů. Úhlopříčka displeje měří dva palce, tedy 51 mm. Písmo v nabídkách má přiměřenou velikost, působí ale nepatrně rozmazaným dojmem. Vinu přikládám pokusu o vyhlazování písma. Volba vyššího (QVGA) rozlišení by si možná vyžádala větší displej fyzicky, nárůst rozměrů by byl ale kompenzován jemnějším prokreslením. Chytrý telefon, u kterého se předpokládá i občasné přehrávání videa, rozsáhlejší korespondence či surfování by si vetší displej rozhodně zasloužil.

IMG_8600.jpg IMG_8606.jpg

Témata článku: HTC, , , HTC Mteor, HTC S310, Motorola MPx220, Motorola Razr, Qtek 8310, Základ, Wind, Dobrý start, Test, , Příjemná cena, Mobil, Kolíček, Win, Windows Mobile, Plnohodnotný zážitek, MOBI, Zak, Ghisler, Windows!, Pro +