HTC S620: Excalibur na Nokii E61 (velký test)

Mobilní Windows, Wi-Fi, EDGE, široký displej a plnohodnotná klávesnice v přístroji s velikostí běžného mobilu.

Bez 3G, ale s Wi-Fi

Pro e-maily a internet je samozřejmě nepostradatelné datové spojení. S620 v tomto ohledu nepředstavuje nadprůměrný přístroj, ovšem pokud se obejdete bez podpory třetí generace, prakticky nic neschází. S EDGE se rychlost přenosů pohybuje okolo 200 kb/s a pokud vám schází megabity HSDPA, nezbývá než se těšit na nástupce – HTC S650 (Cavalier). Nastavení datových přenosů proběhlo u S620 bez problémů, stačilo jen zadat správný název přístupového bodu.

Kromě přenosů, za které platíte operátorům, lze využít i bezdrátové připojení k sítím Wi-Fi. Tyto sítě jsou mnohdy nečekaně dostupnou možností připojení k internetu, velmi často navíc narazíte na takzvané free-hotspoty, kde za připojení neplatíte vůbec nic. Wi-Fi sítě jsou rozšířené zejména v zahraničí a jsou tak jedinečnou možností jak se vyhnout předraženému roamingu. I u nás na ně ale často narazíte, mnohdy i mimo velká města. Telefon si pamatuje hotspoty, ke kterým jste se v poslední době připojili, a tak není vždy nutné znovu přípojky vyhledávat. Dosah Wi-Fi přijímače u S620 není nijak výrazný, odhadoval bych jej řádově na desítky metrů.

066.png 067.png 068.png
Nastavení přenosů • správce připojení • seznam hotspotů

Internetový prohlížeč v S620 stránky dokáže zobrazit na celou stránku, umožňuje vypnout stahování obrázků a nastavit velikost písma, přičemž i to nejmenší je stále čitelné a na displej se s ním vejde až 15 řádků. Se složitějšími stránkami má ale prohlížeč problémy, a více než dobrou alternativou je javová Opera Mini, která je především podstatně úspornější a rychlejší. Jedinou potíž u ní představuje neschopnost správce Java programů zobrazit spuštěnou aplikaci na celý displej. Datové přenosy kromě e-mailu a prohlížení stránek můžete využít třeba také pro komunikaci přes ICQ – klient lze zdarma doinstalovat. Pro případ, že chcete HTC S620 používat jako modem pro počítač, budete se muset obejít jen s GPRS a EDGE, Wi-Fi Windows Mobile routovat neumí. Pro spojení s počítačem lze využít miniUSB kabel, nebo Bluetooth, synchronizace pomocí ActiveSync (najdete na přibaleném CD) je tradičně bezproblémová. Chybí mi ale podpora Mass Storage pro snadnější přenos dat.

069.png 070.png 071.png 072.png
Mobilmania • mobilmania.mobi • Opera Mini • klient Qip

Vyzkoušel jsem nedávno uvolněný port Skypu pro Smartphony s Windows Mobile, ale budu stručný, bohužel. Program se mě zeptal, zda po přihlášení má využívat k připojení jen Wi-Fi, nebo 3G a Wi-Fi. Procesor s taktem 201 MHz na volání stačí, ale opravdu jen tak tak. Na přepínání mezi aplikacemi při hovoru můžete rovnou zapomenout a ani samotné volání není příliš plynulé a pozoroval jsem oboustranné asi dvouvteřinové zpoždění. Další vadou byl fakt, že hlas s opačné strany se neozývá ze sluchátka, nýbrž z reproduktoru. Žít se s tím dá, ale celkově Skype v S620 rozhodně nepředstavuje plnohodnotnou náhradu za běžný způsob telefonování.

073.png 074.png 075.png
Skype

Software – jen to nejnutnější

Kalendář v S620 vypadá velmi spoře, ale svou úlohu zastává dobře – je svižný a práce s ním nevázne. Měsíční pohled u jednotlivých dnů zobrazuje dva typy jednoduchých symbolů; trojúhelník značí, že v daný den máte naplánován jeden nebo více úkolů, čtverec symbolizuje „celodenní zvláštní událost“. Týdenní pohled už zobrazuje i hodiny, ale nezjistíte z něj nic moc konkrétního – pouze poskytne základní představu o tom, zda ještě do svého programu něco vměstnáte, či ne. To, co jste při zadávání plánu do telefonu napsali, objevíte až v denním pohledu. Samozřejmostí je čas a základní popis události, který lze rozšířit ještě o umístění, doplňující poznámky a předstih připomenutí. Pro nejbližší události nemusíte otevírat kalendář, telefon je zobrazuje na úvodní obrazovce. Pokud je organizace času vaší prioritou, pro zdokonalení možností zobrazení plánu na homescreenu doporučuji nástroj Facade.

076.png 077.png 078.png 079.png
Měsíc • týden • den • nová událost

Bylo by docela ostudné, kdyby na telefonu s operačním systémem od Microsoftu nebylo možné prohlížet dokumenty Office, přesto se hlavní dodavatel softwaru snahou zrovna nepřetrhl. Docela použitelné editory z kapesních počítačů vždy měly ve smartphonech jen chabé náhražky a žádná změna nepřišla ani s HTC S620. Autorem programů – tedy spíše prohlížečů, které dokumenty nedokáží editovat – není samotný Microsoft, nýbrž firma ClearVue. Jednoduché dokumety Wordu a tabulky Excelu ještě jakžtakž prohlížeče zvládají, s prezentacemi PowerPointu a soubory PDF jsou ovšem občas problémy. Nekorektní zobrazování není jedinou vadou programů, prohlížení dokumentů je totiž také zoufale pomalé.

080.png 081.png 082.png 083.png
DOC • XLS • PDF

Na nějaký nadstandardní software můžeme zapomenout a je škoda, že se HTC neinspirovalo Samsungem, který se v tomto ohledu u i320 vydal úplně opačnou cestou. V HTC je nicméně jen nutný základ v podobě správce připojení a downloadů, manažeru Java aplikací a dalších drobností, které jsou spíše součástí operačního systému. Mezi ně patří průzkumník, prohlížeč obrázků, přehrávač multimédií, neomezený diktafon či kalkulačka, která si z předností početních operací hlavu nedělá. Hodiny byste v základní nabídce hledali marně, jsou zastrčené kdesi v nastavení spolu s budíkem, který je velmi jednoduchý – je-li zapnutý, budí každý den ve stejný čas. Naštěstí je řada aplikací, kterými lze telefon vylepšit, v mnoha případech zdarma.

084.png 085.png 086.png 087.png
Java aplikace • průzkumník • diktafon • budík

Témata článku: HTC, Nokia, , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, HTC S620, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia E61, Nokia E61i, Qtek 8310, Samsung i320, Slabý procesor, Home mini, Příležitostný poslech, Nový kabát, Původní domněnka, Velký test, Nutný základ, Vodorovný pruh, Nový účet, Malá úprava, Staré rozlišení, Nízký počet