HTC Tattoo: nejlevnější z Androidů (test)

Nabídka Androidů roste a kromě technických vychytávek se začíná myslet i na cenu. HTC Tattoo patří k těm levnějším – jak se to projevilo na výbavě?
Kapitoly článku
 
I když za vznikem operačního systému Android stojí desítky společností, nejviditelnější zatím zůstávají pouze dvě. Kromě Googlu, který se více zajímá o softwarovou stránku je to ještě HTC, které stihlo uvést už čtyři přístroje s nejnovějším operačním systémem. G1 pro T-Mobile pouze vyrobilo, ale modely Hero, Magic a Tattoo už nesou logo tchajwanského výrobce. A dnes testovaný telefon je zatím jednoznačně nejlevnějším.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

HTC Tattoo (Click)
HTC Tattoo (Click)Komunikátor s netradiční kombinací operačního systému Android a pouze QVGA dotykového displeje. Jinak ale nechybí HSDPA pro přenos dat, konektor 3,5mm jack pro připojení běžných sluchátek, GPS pro navigaci ani fotoaparát pro pořízení 3MPx obrázků.rozměry a hmotnost: 106 × 55 × 14 mm, 113 g
displej: 2,8'', odporový TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), GPS
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 100 mAh, procesor: ARM1136 528 MHz
operační systém: Android 1.6
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video
66 %
(131. místo z 1205)
kataloginfo výrobce
cena: 7 640 Kč (koupit)

Pestrost nade vše

HTC Tattoo rozhodně neoslní vzhledem. Vedle originálního Hero vypadá hodně obyčejně. Šedé plastové tělo nijak nevyniká, ale HTC přesto pro tento mobil nabízí něco velmi výjimečného. Jedná se o možnost objednat si, nebo přímo vytvořit speciální kryt. Několik hotových ukázek najdete na www.tattoomyhtc.com. Pokud vám tedy není líto přibližně 12 euro, stanete se vlastníkem skutečně hodně originálního mobilu. A pokud si v nabídce krytů nevyberete, můžete zkusit vytvořit vlastní vzor. Škoda, že se s podobným nápadem nesetkáváme u více telefonů, jsem přesvědčen, že by to spousta uživatelů ocenila.

Klepněte pro větší obrázek 
Na svůj kryt si můžete nechat natisknout ledasco – obrázek či text různé velikosti, barvy. S editorem si můžete pohrát úplně nezávazně

V balení ovšem najdete telefon v nudné šedé variantě, pouze zadní stanu aspoň trochu oživuje obrázek Androida. Boky telefonu jsou tentokrát vybaveny naprostým minimem tlačítek. Chválím přítomnost klasického konektoru pro sluchátka, dále už ale najdete jen tlačítka pro úpravu hlasitosti a extUSB. Z obvyklé výbavy mi chyběla hlavně spoušť fotoaparátu, objektiv přitom Tattoo nechybí. Společnost mu na zadní straně dělá reproduktor, který ale je díky svému umístění trochu tlumený.

Klepněte pro větší obrázek 
Ovládacích prvků na boku je skutečně jen minimum

Pod displejem najdete obvyklou sestavu tlačítek made in Android. Jedna podstatná změna by se ale přeci jenom našla – HTC se protentokrát rozloučilo s trackballem a máme tu klasičtější čtyřsměrný ovladač. Tlačítka jsou jinak opravdu klasická – jedno slouží pro vyhledávání, druhé je vracečka, třetím se dostanete do nastavení a čtvrté vás vrátí na úvodní obrazovku. Klávesy jsou malé, ale nahmátnout se přesto dají bez obtíží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kdo měl v ruce Android, bude vědět, kam sáhnout. Konektory jsou extUSB a klasický 3,5mm jack

Prstem i perem

HTC Tattoo je zatím nejlevnějším Androidem na trhu. Tato vlastnost se někde musela projevit a stalo se tak u displeje. Na první pohled poznáte nižší rozlišení, konkrétní specifikace pak doplní hodnotu 240 × 320 bodů. To je na displej o velikosti 2,8" skutečně málo. Problémy mohou nastat hlavně v internetovém prohlížeči.

Velmi příjemně mě překvapila kvalita displeje. Že se nejedná o kapacitní displej jsem zjistil teprve náhodou. Displej reaguje naprosto skvěle ať už jde o rolování na displeji nebo klasické potvrzování voleb. Pouze funkci multitouch zde nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek 
Rozlišení QVGA je závan dob minulých

V přístroji naleznete operační systém Android ve verzi 1.6. Pokud jste mobil s tímto systémem viděli, nebo četli nějakou recenzi, pravděpodobně víte, co očekávat. Zmíním tedy alespoň ty největší rozdíly, na které z pohledu uživatele narazíte. Hlavní nabídku v Androidu tvoří jediná tabulka, ve které se položky řadí za sebou podle abecedy a nikoliv důležitosti. Veškerá nastavení v přístroji jsou přístupné pod tlačítkem menu. Aktuální možnosti se pak vždy liší podle toho, kterou funkci máte zrovna zapnutou. Výbornou vlastností Androidu je horní oznamovací lišta. Stačí ji prstem stáhnout dolů a máte perfektní přehled o všech systémových operacích. Ani v novém Tattoo mě Android nezklamal – práce s telefonem je rychlá, nedočkal jsem se žádných restartů ani jiných potíží.

Klepněte pro větší obrázek 
Všimněte si způsobu řezení položek menu

 

Témata článku: HTC, , , , HTC Tattoo, #Android, Hardwarový modem, Jednoznačný plus, Podobný nápad, Výhodná cena, Podstatná změna, Test,